Vaida Kurpienė kalbino „Aliejaus spaudimo bazės“ marketingo vadovę Moniką Balčiūnaitę-Špitznagel.

– Monika, kuo rafinuotas aliejus skiriasi nuo nerafinuoto?

Rafinuotas aliejus yra išvalytas. Jame išvalytas tiek kvapas, tiek skonis, taip pat ir natūralios aliejaus medžiagos. Šio aliejaus pliusas tas, kad jį galima laikyti iki trijų metų ne šaldytuve, jis „nebijo“ saulės, ant jo galima kepti, gruzdinti. Šalto spaudimo aliejus, t. y. nerafinuotas, yra delikatesinis, praturtintas vitaminais, mineralais, rūgštimis, o tai stiprina mūsų organizmą. Tačiau ant jo negalima kepti, jį reikėtų naudoti salotoms, marinatams, įvairiems pagardams.

– Kalbant apie galiojimo laiką, po tam tikro laiko riebalai pradeda oksiduotis. Ką tai reiškia?

– Tai reiškia, kad sąlytis su oru sukelia oksidaciją ir aliejus greičiau pasensta. Ant kitų produktų oksidacija matosi iš karto – paviršius apsidengia plėvele, tad iš karto suprantame, kad tas produktas nebetinkamas vartoti. Su aliejumi sunkiau, nes fiziškai nematome, kad jis pakito, bet galime pajausti pagal skonį ir kvapą, kad šis aliejus nebetinkamas vartoti.

Aliejai

– Kartais ant aliejaus butelio būna užrašyta „dezodoruotas aliejus“. Ką tai reiškia ir ką tai duoda mūsų organizmui?

– Dezodoruotas aliejus yra visiškai išvalytas. Jis neturi nei kvapo, nei skonio, jame nėra mineralų, vitaminų, rūgščių. Šis aliejus yra tinkamas kepimui, gruzdinimui, jam tinkama aukšta temperatūra. Toks aliejus dažnai naudojamas kavinėse, nes ant jo galima kepti daug kartų ir kepant jame nesusidaro toksinai. Tokiu atveju jis yra labai naudingas, tačiau nerekomenduotume jo pilti ant salotų.

– Teigiama, kad kai kurie aliejai labiau tinkami moterims, kiti – vyrams. Ką galėtumėte parekomenduoti vieniems ar kitiems?

– Kalbant apie vyrus, labiau susikoncentruojame į prostatos problemas, inkstus, kepenis, kraujagysles. Moliūgų ir arbūzų sėklų aliejai yra labai tinkami vyrams. Arbūzų sėklų aliejus yra naujovė rinkoje. Jis padeda turintiems šlapimo, lytinių organų problemų. Taip pat naudingas ir margainių sėklų aliejus, nes padeda valyti kepenis, kraujagysles. Moterims puikiai tinka migdolų sėklų aliejus, granatų aliejus. Šie aliejai tinkami ir odai tepti, ir plaukų kaukėms. Rekomenduočiau vartoti nakvišų, agurklių, kanapių aliejus – šie trys aliejai yra vadinami moterų aliejais, nes būtent jie padeda išlyginti hormonų kiekį ir pusiausvyrą organizme. Linų sėmenų aliejus itin tinkamas žarnynui, turintiems skrandžio opą. Šaltalankių aliejus – puikus antiseptikas. Juodgrūdės aliejus taip pat puikus antiseptikas, stiprinantis imuninę sistemą. Šiuo aliejumi rekomenduojama tepti net skaudančius raumenis, nes jis malšina skausmą ir uždegimus. Svarbu paminėti, kad aliejų reikėtų vartoti ilgą laiką, nes vienas šaukštas tikrai nesutvarkys visų problemų.

Taip pat laidoje Vaida Kurpienė kalbino sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantę, Lietuvos Sveikatos rūmų narę, Ajurvedos akademijos dėstytoją, gydytoją Astą Keturkienę, o laidos pabaigoje dietistė atsakė į dažniausius žiūrovų klausimus apie aliejų ir jo naudojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)