Alfas kalbino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro produktų vertinimo skyriaus vedėją Saulių Majų.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant valiklį orkaitei ar griliui? Jie tikriausiai dar yra kažkaip skirstomi, gal papasakosite plačiau?

Teisingai, jie yra skirstomi. Aš skirstau į dvi grupes: viena veikia kaip parašyta etiketėje, kita – ne. Kalbėčiau apie tą, kuri veikia ir iš tikrųjų išvalo. Reikia atkreipti dėmesį į 4 dalykus. Greičiausiai valiklius renkamės parduotuvėje, gal kartais internete. Pirmiausia reikia atsakyti sau, ką norite valyti? Nes vieni valikliai yra silpniau, kiti stipriau veikiantys. Pasirinkti, kokiam paviršiui valyti mums jo reikia. Svarbu atkreipti dėmėsį, kiek laiko reikia poveikiui sukelti. Kai kuriems gali prireikti net keleto valandų ar dienos. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip naudoti. Būna įvardintas kiekis, kur ir ko reikėtų, ar reikia pirštinių, veido apsaugos ir pan. Pažiūrėkite į įspėjimus, kokį pavojų jie gali sukelti, ir kaip reikėtų jį spręsti. Viena yra valyti lauke, kita – uždaroje patalpoje, pavyzdžiui, virtuvėje valyti orkaitę. Ir taip pat svarbu pasitikslinti, ką reikia daryti su atliekomis. Ar galima jas išmesti, ar kažkaip reikėtų jas šalinti. Dažniausiai atliekos yra išpilamos į kanalizaciją.

Dažnai žmonės perka stipresnius valiklius ir juos naudoja kaip universalius, valo skirtingus paviršius. Ar galima taip daryti? Ar geriau naudoti specialius valiklius?

Tai turbūt yra daugiau patogumo klausimas. Jei užpildytume visas savo spintas valikliais, tai būtų perdėta. Bet turėti pora rūšių valiklių tikrai galima ir jie neužims daug vietos. Pavyzdžiui, galima turėti universalų valiklį, kuris tinka daug kam, juo valant nereikia rūpintis dėl medžio, lako ar kt. būklės. O kai reikia rimtam valymui, tada reikėtų naudoti stipresnius valiklius, paprastai jų naudoti nereikėtų, nes jie yra pavojingesni sveikatai.

Ką reiškia užrašai „Eko“ ar „Bio“ ant valiklių pakuočių?

Ką ant valiklių reiškia ženkliukai „Eko“, „Biovaliklis“ ir kiti, greičiausiai žino, o gal ir nežino, tik tie žmonės, kurie tuos užrašus ten užrašė. Dėl sveikatos ir gamtos jie nieko nereiškia. Arba reiškia tą, ką mano tas, kuris jį ten uždėjo. Čia kaip, pavyzdžiui, gyvačių nuodai, kas gali būti ekologiškiau už juos, arba asbestas – natūralios kilmės uoliena, kuri sukelia vėžį, ar net musmirės, ant kurių tikrai gali rašyti „Bio“. Šie ženklai nieko bendro su gamtos apsauga, ypač su sveikata, tikrai neturi. Gali būti parašyta nedėta palmių aliejaus, bet jo ten ir negali būti, nes jis užterštų pačias orkaites. Būna visokių gražių ženkliukų ar sertifikatų, bet ką jie reiškia, pasidomėjus pamatysite, kad nieko bendro su aplinkos tausojimu ir sveikata jie neturi.

Alfas laidoje gamino patiekalą tarsi iš indiško restorano, kuris nudžiugins visus plovo mėgėjus bei traškų naminį javainį su jogurtiniu glaistu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)