Apsinuodyti, žinoma, nesinori, bet produktas atrodo visiškai geras. Tad ar galima valgyti produktus, jei jų galiojimo laikas pasibaigęs? Pasak portalo „Delish“, patartina atkreipti dėmesį į kelis veiksnius.

Pirmiausia pažiūrėkite, ar galiojimo laikas tikrai pasibaigęs. Neretai ant produkto pakuotės nurodyta žyma „parduoti iki“ skirta parduotuvėms, kad jos žinotų, kaip tinkamiausiai realizuoti produktą. Jei produktą įsigijote praėjus kelioms dienos nuo šios datos, jis tikrai neturėtų būti sugedęs. Panašiai ir su užrašu „geriausia vartoti iki“ – produktas nebus šviežutėlis, tačiau jį valgyti dar saugu (žinoma, priklausomai nuo produkto rūšies).

Maisto produktų galiojimo laikas

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, prieš kiek dienų pasibaigė galiojimas. Tarkime, ant pakuotės nurodyta data yra galiojimo data arba „geriausi vartoti iki“ data, ir galiojimas pasibaigęs. Bet tai dar nereiškia, kad valgyti šį maistą nesaugu. Jei praėjo diena ar dvi, nėra jokių gedimo požymių, galima valgyti, tik suvartokite produktą greitai. Jeigu kyla abejonių, pasiieškokite internete patarimų, kokie konkretūs maisto produktai kiek laiko galimi vartoti, pasibaigus jų galiojimo laikui. Pakartosime – pradarytos tokio produkto pakuotės nelaikykite ilgai, nevalgykite, jei produktas atrodo abejotinai.

Kaip minėta, labai svarbu, kokio pobūdžio maisto produkto galiojimas pasibaigęs. Dėžutė pasibaigusio galiojimo sūrių sausainukų mažiau pavojinga nei žalia mėsa. Ne mažiau svarbu ir tai, ar produktas buvo šaldiklyje, ar šaldytuve, ar spintelėje, ar pakuotė buvo pradaryta, ar ne. Internete tikrai rasite informacijos, kiek laiko dar galima vartoti tokius produktus.

Kartais produktas būna sugedęs, nors išoriškai nėra jokių požymių, kartais gedimą akivaizdžiai rodo kvapas, išvaizda. Specialistai pataria apžiūrėti produktą – ar nematyti akivaizdžių gedimo požymių. Pavyzdžiui, jei mėsa atrodo gleivėta, o pienas sugižo, savaime suprantama, metas juos išmesti. O jei produktas atrodo gerai, neturi prasto kvapo, galima valgyti dar kelias dienas po pasibaigusio galiojimo.

Maisto produktų galiojimo laikas

Apibendrintai galima teigti, kad galiojimo data dažnai gąsdina žmones labiau, nei vertėtų nerimauti. Toli gražu ne visada laikrodis išmuša tam tikrą minutę, ir produktas sugenda. Amerikoje ir kitose pasaulio šalyse kasdien išmetama daug visiškai gerų ir tinkamų valgyti maisto produktų.

Kita vertus, reikia paisyti saugumo, neverta rizikuoti ir valgyti apkartusių žalumynų vien todėl, kad nenorite švaistyti ir mėtyti maisto. Apžiūrėkite produktus, o ateityje pasistenkite kruopščiau planuoti pirkinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)