Alfas kalbino prof. hab. med. dr. vaikų gastroenterologą – Vaidotą Urboną.

Daug šnekama apie mamos mitybą, tačiau ar svarbi yra tėvo mityba planuojant šeimos pagausėjimą?

Duomenų apie vyro sveikatos įtaka vaisiui nėra tiek daug, bet, kad ji turi reikšmės, tai neabejotinai, nes vaikas yra dviejų žmonių produktas. Žinoma, mamos sveikata yra žymiai svarbesnė nei vyro. Yra mokslinių duomenų apie tai, kad kai kurios medžiagos, kurias vartoja vyras, turi reikšmės vaiko sveikatai. Ir deja, tie duomenys yra apie toksiškas medžiagas. Alkoholis patenka į spermatozoidus ir natūralu, kad apvaisinimo metu gali sąlygoti dažnesnį alkoholinio vaisiaus bei dėmesio sutrikimo sindromų atsiradimą vaikui. Tai tokios ligos, kurios vienos yra rimtesnės, kitos mažiau rimtos, bet tai gali lemti psichikos sutrikimus. Ar gali lemti kitas ligas? Tokių detalesnių duomenų nėra, bet akivaizdu, kad du sveiki žmonės pagamins kur kas sveikesnį produktą, nei, jei poroje yra vienas sveikas žmogus, o kitas nelabai. Aš manau, kad sveikas maitinimasis būsimam tėvui yra be galo svarbus, o ypač svarbu, kad jis nevartotų alkoholio ir nerūkytų tuo metu, kai yra bandoma susilaukti. Kiek laiko nevartoti alkoholio ir nerūkyti tokių duomenų nėra, bet manyčiau turėtų būti apie mėnesį.

Kokių produktų nerekomenduotumėte duoti vaikams pirmaisiais metais?

Nerekomenduojame vaikams iki metų duoti medaus. Nes jis gali ne tik sukelti alergiją, bet yra aprašytų tokių kazuistinių, pavienių atvejų pasaulyje, kuomet nuo medaus vaikai susirgo botulizmu. Tai neįprasti atvejai. Meduje yra žiedadulkių, tose žiedadulkėse buvo botulizmą sukeliančių lazdelių sporų. Ir valgydamas tokias sporas suaugęs ar eilinis vyresnis vaikas nesuserga ir niekad nesusirgs, nes iš tų sporų bakterijos neišsivysto žarnyne. Bet pas mažus vaikus, ypač pirmų trijų mėnesių amžiaus, yra buvę atvejų, kad tos sporos „išsilukšteno“ į bakterijas žarnyne ir jos pradėjo gaminti toksinus, kurie sukėlė labai rimtą ir sunkią ligą. Tai yra pavieniai atvejai pasaulyje, bet, kadangi ant „kaktos nėra užrašyta“, kam gali būti, kam – ne, todėl dėl šventos ramybės sakome, kad galbūt to medaus nereikėtų vartoti ne tik dėl alergijos, bet ir dėl šios priežasties iki metų. Ir aišku, nerekomenduojame grybų, vis dėlto jie yra sunkiai virškinamas maisto produktas ir iki 3 metų jie yra nerekomenduojami. Ir reikia nepamiršti, kad tuos tikruosius riešutus galima duoti, bet jeigu jie duodami, turėtų būti susmulkinti iki miltelių, nes didžiausia baimė yra, kad vaikas neužspringtų.

Kiek maisto reikėtų duoti vaikui? Ir kaip žinoti, kad vaikas nebenori valgyti?

Vaikas valgo tiek, kiek jis nori. Kiek suvalgyti mėsos, kiek suvalgyti košės, kiek suvalgyti žuvies – jis sprendžia pats. Jis valgo, žiojasi, ryja – reiškias nori. Nesižioja, neryja ar laiko burnoj kasnį – nereikia rodyti filmukų ar bėgioti iš paskos su šaukštu bandant sumaitinti tam tikrą maisto produktų kiekį. Vaikas turi normalų apetito jausmą.

Alfas laidoje gamino gaiviąsias žalias salotas, kurių tiesiog negalite negaminti šį pavasarį bei greitai ir lengvai paruošiamus gardžiuosius ryžius tarsi azijietiškame restorane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)