Kol Benedikto kiaušinių receptas apipintas įvairiausiais mitais dėl iššūkių jį gaminant, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė tikina, kad iš tikrųjų šį patiekalą galima pasigaminti itin paprastai. Anot jos, Benedikto kiaušinių ruošime svarbiausias tinkamas pasirengimas iš anksto.

Viskas ateina su praktika


Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė pasakoja, kad vėlyvųjų savaitgalio pusryčių klasika praminti Benedikto kiaušiniai dažnai namų virtuvėse nesulaukia savo eilės. Anot jos, veltui išsigąstama šio patiekalo, kadangi jo gaminimas karantino laikotarpiu gali įnešti naujų potyrių į kiekvienus namus.

„Dažnai žmonės suabejoja šio recepto lengvumu dėl išskirtinės jo išvaizdos. Abejones gali sukelti patirties trūkumas verdant kiaušinį be lukšto bei gaminant naminį olandišką padažą. Kita priežastis, kuri gali atbaidyti žmogų – per eilę metų susidaręs įspūdis, jog šio patiekalo gamybai teks plačiai praverti piniginę. Visgi kiekvieną mitą galima lengvai paneigti tik drąsiai išbandžius šį receptą, kuris vėliau leis džiaugtis naujais skoniais bei atradimais eksperimentuojant virtuvėje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Benedikto kiaušiniai

Pašnekovė priduria, jog išvengti netikėtumų ruošiant Benedikto kiaušinius gali pagelbėti išankstinis pasidomėjimas apie kiaušinių be lukšto virimą bei autentiško olandiško padažo gaminimą. Ji tikina, kad toks pasirengimas padės išvengti papildomo jaudulio ar pasimetimo virtuvėje.

„Šio patiekalo ruošimo įgūdžiai ateina su praktika, todėl pirmuosius kartus verdant kiaušinį ar gaminant padažą nederėtų daug iš savęs reikalauti. Nepabijokite pradžiai skirti tam daugiau laiko – pažiūrėkite į tai iš smagiosios pusės, nes tikrai neprivalote visko padaryti nepriekaištingai iš pirmo karto. Geras nusiteikimas bei išankstinis domėjimasis recepto subtilybėmis leis išvengti išsileidusių kiaušinių trynių ar galų gale – papildomų nervų virtuvėje“, – juokauja maisto gamybos ekspertė.

Ta proga, apsisprendusiems savaitgalį išbandyti Benedikto kiaušinius, maisto gamybos ekspertė dalijasi ne tik receptu, bet ir mažomis gudrybėmis, kurios padės greičiau perprasti šio patiekalo ruošimo subtilybes.

Benedikto kiaušinių receptas

Dviem porcijoms reikės: 4 kiaušinių, 2 kiaušinių trynių, 150 g lydyto sviesto, 4 gabalėlių kumpio, 2 angliškų arba brosche bandelių, 2 šaukštų citrinos sulčių, 3 šaukštų baltojo vyno arba obuolių acto, 4 nedidelių saujų špinatų, šiek tiek druskos ir pipirų.

Benedikto kiaušiniai

Visų pirma, užkaiskite puodą su vandeniu ir paruoškite virš jo garų vonelę. Joje išlydykite sviestą ir supylus į kitą indelį leiskite jam atvėsti. Tuomet į vonelę supilkite kiaušinių trynius bei po šaukštą acto ir vandens – iš karto pradėkite plakti mišinį. Susidarius vientisai masei, po truputį pilkite sviestą, protarpėmis gerai jį išmaišant. Padažui tirštėjant, supilkite citrinos sultis bei įberkite druskos ir pipirų. Padažas bus baigtas, kada viskas tolygiai susiplaks bei įgaus geltoną spalvą.

Tuomet pasiruoškite kiaušinius – kiekvieną iš jų galite iš karto įmušti į atskirus mažus indelius arba puodelius. Vėliau į puodą su verdančiu vandeniu įpilkite 2 šaukštus acto ir su šaukštu išsuksite vieną sūkurį – pasistenkite kuo arčiau vandens įleisti pirmąjį kiaušinį. Daugiau sūkurių nesukite ir lygiai taip pat arti vandens įleiskite likusius kiaušinius. Juos virkite 2–3 min. ir ištraukę iš vandens nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.

Tada gerai įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite perpjautas bandeles. Šioms apskrudus, ant kiekvienos dėkite po kumpio gabalėlį, virtą kiaušinį, saują špinatų bei didelį šaukštą naminio olandiško padažo. O pačiai pabaigai – viską apibarstykite druska ir pipirais.

„Benedikto kiaušiniai yra žavingi tuo, jog esant poreikiui jie lengvai pasiduoda eksperimentams. Pavyzdžiui, vietoje kumpio galite su kiaušiniais patiekti lašišą ir avokadą. Jeigu norisi riebiau – galima Benediktus gardinti skrudinta šonine. Čia neliks nuskriausti ir vegetarai – šalia avokado bei salotų išbandykite skiltelėmis pjaustytą bei keptuvėje pakepintą pomidorą, kurį taip pat galite gardinti maltu kajeno pipiru“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)