Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad ne visuose vaisiuose, daržovėse ar uogose yra gausu fruktozės, todėl tiems, kurie jos netoleruoja – svarbu žinoti kiek ir ką valgyti.

„Yra dvi fruktozės netoleravimo formos: įgimtas arba įgytas fruktozės netoleravimas. Žmonėms, kurie netoleruoja fruktozės pavalgius tam tikrų produktų gali atsirasti nemalonių simptomų, tokių kaip sutrikęs virškinimas, pykinimas, viduriavimas, pilvo pūtimas. Tiesa, suvalgius tik šiek tiek fruktoze gausių produktų jokių simptomų gali ir nepasireikšti, tačiau jų suvartojus didelį kiekį – situacija gali smarkiai pasikeisti“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Svarbiausia – saikas


Anot J. Sabaitienės, vaistų nuo fruktozės netoleravimo nėra, todėl vienintelis būdas, kaip galima susireguliuoti normalų organizmo balansą – maistas. Pasak maisto ekspertės, visiškai atsisakyti tam tikrų vaisių, daržovių ar uogų – nebūtina. Svarbiausia yra reguliuoti suvartojamų produktų kiekius ir stebėti savo savijautą.
Vaisiai

Daugiausiai fruktozės, anot ekspertės, aptinkama obuoliuose, nektariniuose, kriaušėse, mango vaisiuose, persimonuose, džiovintuose vaisiuose ar uogose bei vaisių sultyse. Tiesa, fruktozės aptinkama ne tik natūraliuose produktuose, bet ir saldumynuose, saldintuose gėrimuose, padažuose ar kituose perdirbtuose produktuose. Šiuose gaminiuose, pasak J. Sabaitienės, tam tikrais atvejais galima rasti ir didelį fruktozės kiekį, todėl prieš renkantis ką valgyti – būtina skaityti etiketes.

„Kiekvienas, netoleruojantis fruktozės turėtų atidžiai skaityti įvairiausių produktų etiketes, o ypatingai jeigu kalba eina apie perdirbtus maisto produktus ar jau pagamintus kulinarijos gaminius, limonadus ar kitus saldžius gėrimus. Be pačios fruktozės, nemalonius simptomus gali sukelti ir tokios medžiagos kaip sorbitolis, ksilitolis ar maltitolis – jos slopina fruktozės absorbciją žarnyne. Fruktozės galima rasti ir kukurūzų ar kriaušių sirupe, cukruje, meduje, todėl produktų, kurie pasižymi šių medžiagų gausa – reikėtų vengti“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Ką valgyti tiems, kurie netoleruoja fruktozės?


Vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad yra ir tokių produktų, kuriuose nerasite arba rasite labai nedidelį kiekį fruktozės. Ši taisyklė galioja, kai kalbame apie grūdinius produktus. Pavyzdžiui, ryžius, kviečius ar avižas. Jos taip pat labai mažai aptinkama ir makaronuose, grikiuose, lęšiuose, avinžirniuose. Fruktozės beveik nėra ir tokiuose produktuose kaip žemės riešutai, moliūgų, sezamų sėklos.
Grūdiniai produktai

Įdomu tai, kad egzistuoja ir vaisiai bei daržovės, kuriuose aptinkami tik nedideli kiekiai šios medžiagos. Į šią grupę įeina: avokadai, rabarbarai, mandarinai, arbūzai, greipfrutai, špinatai, šparagai, kopūstai, žiediniai kopūstai, brokoliai, saldžiosios bulvės, bulvės, ankštinės daržovės.

„Vaisiai lengviau toleruojami tuomet, kai ribojate jų porcijas arba maišote juos su produktais, kuriuose yra gausu baltymų, pavyzdžiui, varške. Todėl užkandžiui, desertui ar netgi pusryčiams pasirinkę valgyti šviežius vaisius su varške ar natūraliu jogurtu – niekada neprašausite pro šalį. Tačiau, kad ir kokį sprendimą dėl fruktozės vartojimo priimtumėte, svarbiausia, kad kasdien valgyti rinktumėtės šviežius, kuo įvairesnius produktus ir išliktumėte sveiki“, – teigia J. Sabaitienė.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo ir paprastą receptą, kuris puikiai tiems, kurie netoleruoja arba bando sumažinti suvartojamos fruktozės kiekį.

Avinžirnių ir vištienos sriuba

Jums reikės:

Kelių svogūnų
Skiltelės česnako
2 skardinių avinžirnių
Kelių šaukštelių saulėgrąžų aliejaus
1 l daržovių sultinio
500 g vištienos krūtinėlės filė
50 g maltų migdolų
Žiupsnelio druskos bei pipirų
Šaukštelis kario
Šlakelis žaliųjų citrinų sulčių
250 g šaldytų šparaginių pupelių
Kelių stiebelių kalendros
4 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus

Avinžirnių ir vištienos sriuba

Pagaminimas:

Pirmiausiai nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus ir česnaką. Nukoškite ir nuplaukite avinžirnius. Į puodą įpilkite šlakelį aliejaus ir jį pakaitinkite. Kai puodas įkais jame patroškinkite svogūnus, česnaką, suberkite avinžirnius ir viską apkepkite apie 3 minutes. Tuomet į daržoves supilkite sultinį ir viskam leiskite apie 15 minučių leiskite pasitroškinti. Po to nuplaukite mėsą, nusausinkite ir supjaustykite ją nedideliais gabalėliais. Įkaitinkite keliais šaukštais aliejaus apšlakstytą keptuvę ir kelias minutes joje pakepkite mėsą.

Kol mėsa kepa – sutrinkite sriubą, ją pagardindami migdolais, druska, pipirais, kariu bei laimo sultimis. Tuomet į sutrintą sriubą sudėkite šparagines pupeles ir viską patroškinkite apie 4–5 minutes. Galiausiai, nuplaukite kalendrą ir atskirkite jos lapus nuo stiebų. Į sriubą sudėkite paruoštą mėsą, dar kelias minutes ją pavirkite. Sriubą patiekite pagardindami ją šviežios kalendros lapeliais ir alyvuogių aliejumi. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)