Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad yra įvairiausių būdų, kaip maisto likučius prikelti antram gyvenimui ir skaniai panaudoti, rašoma pranešime spaudai.

„Praėjus Velykoms dažniausiai lieka įvairiausių maisto likučių. Siekiant tvaraus vartojimo iš jų galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų: pradedant sriubomis, baigiant užtepėlėmis. Pavyzdžiui, įvairiausi mėsos likučiai gali puikiai tikti sumuštiniams, salotoms, tortilijų suktinukams ar troškiniams. Kiaušinius, žinoma, galima panaudoti gaminant mišraines, salotas ar netgi įmaišyti į kotletus, gaminti įvairias užtepėles“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Jei kiaušinių liko daugiau nei pajėgėte suvalgyti per Velykas, maisto ekspertė siūlo suskubti ir juos panaudoti tikslingai. „Virtus kiaušinius galima panaudoti tiek sotiems karštiems patiekalams, tiek šaltiems užkandžiams. Be to, jie puikiai tinkami gardinti sriuboms, pavyzdžiui, supjaustykite juos į rūgštynių sriubą arba į šaltibarščius“, – siūlo maisto ekspertė.

Tiesa, prieš pasiraitojant rankoves ir kimbant į kulinarinius atradimus, apie virtus kiaušius dera šį tą žinoti. Kaip pasakoja V. Juodkazienė, kietai virtas ir margintas kiaušinis taip pat turi galiojimo laiką. „Virtų kiaušinių kambario temperatūroje nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, o šaldytuve – iki 3 parų. Tad jei kiaušinius marginote dar iki Velykų, net ir laikius juos tinkamomis sąlygomis, verčiau nerizikuoti. Kiaušiniams senstant, susidaro sveikatai pavojingų medžiagų – gendančių baltymų skilimo produktų“, – perspėja V. Juodkazienė.

Mėsos ar žuvies patiekalus taip pat rekomenduojama laikyti šaldytuve ir suvartoti ne vėliau kaip per 2 dienas. Patogiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde.

Pats paprasčiausias būdas panaudoti mėsos likučius – gaminti įvairiausius karštus sumuštinius, dėti juos į salotas. Tačiau iš mėsos likučių galima pasigaminti ir įdomesnių patiekalų – pavyzdžiui, britų pamėgtą piemenėlių pyragą. Mėsos likučius tereiks pakepinti su daržovėmis, grietinėle ar kitais padažais, vėliau sudėti juos į kepimo indą ir ant viršaus uždėti bulvių košės. Tuomet viską pakepti orkaitėje, kol bulvių košė gražiai apskrus.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis receptus, kurie Velykinio stalo likučius pavers tikrais kulinariniais šedevrais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)