Alfas Ivanauskas kalbino žuvies auginimo ekspertą, „Žuvies paštas“ direktorių Vladą Vickūną.

Kodėl lietuviai mieliau valgo kiaulieną, vištieną, bulvių patiekalus, bet ne žuvį? Kur čia slypi paslaptis?

Tik iš dalies sutinku su šiuo teiginiu, nes jei pažiūrėsime į paskutinių metų statistiką – ji labai stipriai pasikeitė. Ir mes tai labai gerai matome klientų skaičiuje, kur mes turime savo prekybos taškus. Tiek susidomėjimas, tiek žuvies pirkimas per paskutinius 2–2,5 metų yra ženkliai pakilęs. Aš sakyčiau net kartais. Žiūrėdamas „Eurostato“ statistiką galiu pasakyti, kad Lietuva su žuvies suvartojimu, labai sparčiai žengia į priekį visoje Europoje. Dabar yra skaičiuojami 45 kg žuvies kiekvienam žmogui per metus. O tai statistiškai yra labai daug.

Ar galima suskirstyti žuvis į sveikesnes ir mažiau sveikas?

Manau, kad kalbant apie žuvį, sakyti ji sveika ar ne, reikėtų tikrai labai gerai apie tai pagalvoti. Galbūt, jei kažkur augintos ypatngai, nors Lietuvoje to nėra, gal kitose šalyse, kur nėra kontrolės. Lietuvoje yra gana stipri kontrolė ir ji pakankamai atsakinga. Galima naudoti dirbtinį baltymą, bet Lietuvoje neteko girdėti, kad kas taip darytų, bent jau keletą paskutinių metų. Lygiai taip pat yra ir su jūros žuvimis. Tiesiog yra vietos, kur jų nereikėtų gaudyti, nes yra didelis užterštumas ir tai lemia žuvies skonį ir jos sudėtį.

Žuvis

Dėl sveikos ir nesveikos yra toks dalykas: viena yra skonis, kita yra medicininiai aspektai. Aš labai mėgstu otą, bet negaliu jo daug valgyti, nes tai yra labai skani, bet labai riebi žuvis. Žmogus turi rinktis, kas jį tenkina pagal skonį ir jo organizmą. Jei nenori riebiai valgyti, pasirenka liesesnę žuvį. Pavyzdžiui, jei žmogui patinka lašiša, bet ji jam yra per riebi, siūlyčiau rinktis upėtakį, nes jis skoniu yra labai panašus. Jis yra labai gerai auginamas Lietuvoje ir tai yra šviežia žuvis, kurią galima nusipirkti 1–2 dienos po skrodimo, o lašišai praeina keletas dienų, kol ji yra atvežama, iš bet kokios artimiausios vietos.

Kaip taisyklingai išsikepti žuvį, kad jos neperkeptumėme?

Jei aš kepčiau šamo plėšiko arba upėtakio filė keptuvėje, joms tikrai užtenka nuo 7 iki 10 minučių. Orkaitėje užtektų 25 minučių. Svarbiausia, kad prieš kepant, tiek keptuvė, tiek orkaitė būtų gerai įkaitintos. Orkaitėje naudokite nuo 160 iki 180 laipsnių ir žuvies kotletams, ir filė. Labai dažnai skambina klientai ir sako, kad žuvis neiškepė. Todėl visada pasiteirauju ar jie įkaitino orkaitę prieš kepdami ir sulaukiu atsakymo: „Oi ne, aš pastačiau į šaltą orkaitę“. Tai nesuveiks. Reikia iš pradžių įkaitinti orkaitę – tada dėti žuvį. O vartyti reikėtų tik kartą. Iš vienos ir iš kitos pusės.

Alfas laidoje gamino kreminį, nekeptą sūrio pyragą su avietėmis ir dvispalvę marcipaninę bobą su siurprizu. Taip pat laidoje matysite naują rubriką, kurios metu bus gaminimas maistas šunims. Šį kartą sužinosite skanėsto gerinančio šunų burnos kvapą receptą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)