Alfas Ivanauskas kalbino sodo tinklaraštininkę, apželdinimo žinovę, kursų „Geltonas karutis“ organizatorę Liną Liubertaitę.

Išvardinkite 5 dalykus, be kurių neįsivaizduojate pavasario pradžios. Kokie tai būtų augalai, kuriuos pavyktų pasodinti kiekvienam?

– Penkių galbūt ir neišvardinsiu, bet aš tikrai labai rekomenduoju pradėti ne nuo kažko, apie ką kiti pasakė, kad greitai išdygs, lengvai auginsi ar pan., nes tai gali būti tikrai labai įvairu. Siūlyčiau pradėti nuo to, kas labiausiai patinka. Daržovei reikia dėmesio, reikia jos nepamiršti, prie jos prieiti. Turi džiuginti tiek visas procesas, tiek rezultatas. Jeigu jums nepatinka kalendros – neauginkite jų. Jei patinka bazilikai ir tikrai daug jų vartojate, tokiu atveju pradėkite nuo jų. Aš manau, kad auginimas turi motyvuoti, todėl labai svarbu pasirinkti tai, ką jūs iš tikrųjų mėgstate. Daug žmonių pradeda nuo pomidorų ir, sakyčiau, kad ši daržovė yra geras pasirinkimas geram startui. Tikrai galima pasirinkti ir žemaūgius pomidorus, kurių nereikia genėti ar kažkaip ypatingai prižiūrėti. Jie gali užaugti ant palangės tvarkingai ir gražiai ir duoti vaisių. Tai tokia daržovė, kuri gali labai skaniai padėkoti už jūsų darbą ir rūpestį, kurį suteikėte.

Nuo ko patartumėte pradėti žmogui, kuris dar nėra nieko sodinęs?

– Pats geriausias dalykas, nuo kurio siūlyčiau pradėti, yra bazilikas. Galite jį nusipirkti jau užaugintą prekybos centre. Kodėl aš sakau, kad pradedantiesiems jis yra labai geras? Dėl to, kad augalus mes turime pažinti. Turime suprasti, kada jį reikia palaistyti, ar kada jam visko yra per daug. Bazilikas viską labai gerai parodo savo lapais. Jūs galite nuolat jį stebėti, todėl siūlau jį pasistatyti virtuvėje, kad kiekvieną rytą jis būtų matomas. Tada ir pažiūrėkite, ką jo lapai jums sako. Jei jo lapai suglebę, nusvirę žemyn, tuomet aišku, kad laikas jį palieti. Jeigu jis gerai jaučiasi, galite jo visai nelieti iki tol, kol kitą rytą ateisite ir pamatysite, kad jo lapeliai vėl suglebę. Taip suprasite, kas kiek dienų jį reikia laistyti. Todėl baziliką rekomenduočiau kaip patį pirmąjį augalą, jei norite auginti kažką ant savo palangės.

– Kaip reikėtų skabyti baziliko lapelius, kad jis nenuvystų?

– Nuo to, kaip skabome baziliko lapelius, priklauso ar ilgai jį turėsime ant savo palangės. Labai dažnai daroma klaida yra ta, kad žmonės lapelius kerpa nuo šonų ir kita klaida, kad gaili. Negailėkit, auginat – tai ir vartokit, o bazilikui nuo to bus tik geriau. Lapus reikia skinti ne nuo apačios, o kaip tik nuimti viršūnėles. Galite nugnygbti pirštais arba naudotis žirklutėmis. Kai mes skiname bazilikus ne iš apačios, o būtent viršūnėles, jis gauna tarsi signalą, kad jam nuimta galva ir reikia auginti kojas ir rankas. Taip jis pradeda plėstis į šonus. Bazilikas tampa platesnis ir krūmiškesnis. Jei to nedarytume, jis labai greitai augtų į viršų ir netgi pradėtų žydėti.

Alfas laidoje gamino nuodėmingą kriaušių ir varškės pyragą su traškia kepure bei greitą lazaniją iš vaflių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)