13
Kitas

Uzbekiškas šventinis ėrienos plovas (mėsos mėgėjams)

Pavelas Kolesnikas

Įsivaizduokite, jog nutarėme išvykti į gamtą ir lauke išsivirti plovą. Ką pirmiausia mums reikia pasiimti? Kokį inventorių reikėtų turėti su savimi?

Man skaniausias plovas – verdamas gamtoje. Visų pirmą reikia turėti kazaną ir pečiuką jam, na, arba trikojį, ant kurio jūs pakabinsite kazaną. Reikia kaitros, o tam, be abejo, būtina turėti malkas arba jas pasiruošti jau miške. Rekomenduočiau rinktis lapuočių arba vaisinių medžių malkas.

Pakeliui būtina užvažiuoti į mėsos parduotuvę arba iškart į turgų, kur jūs rasite tinkamos sau mėsos, morkų su svogūnais ir ryžių. Nepamirškite vandens, kuris jums bus reikalingas ryžiams mirkyti, plauti ir pilti į plovą. O ten jau viskas pagal receptūrą.

Pavelas Kolesnikas

Jeigu neturime kazano, ar plovą galima išvirti paprastame puode?

Galima, tik reikia žinoti kokiame ir kur. Jūs lengvai galite virti plovą ant dujinės namuose, kaitlentės arba orkaitėje. Aš rekomenduočiau naudoti specialius ir tam skirtus uzbekiškus šlifuotus kazanus, nes jie idealiausiai tam tinka. Jų taisyklinga forma ir špižiaus storis leidžia pagaminti tobulą plovą. Mūsų dabartiniai uzbekiški kazanai turi išorini plokščią dugną, tai leidžia kazaną statyti ant dujinės arba ant kaitlentės ir gaminti plovą ar kitus patiekalus namų sąlygomis.

Ingredientai, kurie reikalingi skaniam plovui išsivirti?

Mano nuomonė, tai kokybiška mėsa arba vegetariški sprendimai, tokie kaip riešutai, džiovinti vaisiai ir t.t. Skanūs ir teisingai parinkti ryžiai ir kuminas, kuris plove yra privalomas.

Kuminas yra būtinas plovui, be jo jūs verdate paprastą mėsos košę.

Ar verdant plovą svarbu, kokia bus ugnies kaitra?

Būtinai, bet ne visam gaminimui. Plovas apima 3 etapus: kepimą, virimą, garinimą, dėl to kiekvienas etapas reikalauja savo temperatūros. Kepimas – aukščiausia temperatūra, zirvakas / troškinys – vidutinė temperatūra, sudėjus ryžius – vėl aukščiausia temperatūra, o tik jiems užvirus padaryti mažiausią.

Kiek ilgai reikia virti plovą?

Nuo malkų uždegimo iki patiekalo pateikimo svečiams – apie 4 valandas. Plovas nėra greitas patiekalas, tai ilgos ir subtilios gamybos patiekalas, kuriam reikia dar ir kaip reikiant pasiruošti: supjaustyti morkas ir svogūnus, išdoroti mėsą, paruošti malkas, mirkyti ryžius bei iš vakaro pamerkti avinžirnius mažiausiai 12 valandų.

Koks pagrindinis akcentas, kad plovas visada pavyktų?

Patarimai, padėsiantys suprasti, kad plovas išvirtas tinkamai:

  • Ryžiai yra birūs. Būtinai juos mirkyti šiltame vandenyje ir po 30 minučių 10 kartų praplauti.
  • Gardinamas kuminu. Kuminas yra būtinas plovui, be jo jūs verdate paprastą mėsos košę.
  • Verdamas autentiškai ant medžio malkų. Skaniausias pavyksta ant malkų, bet galima puikų plovą pagaminti ir ant dujinės ar orkaitėje.
  • Gaminamas specialiame ketaus puode – kazane. Rekomenduojame gaminti kazane, bet kiekvienas renkasi pagal savo galimybes.
Plovas


Gal pasidalintumėte gardaus plovo receptu, kurį pavyktų išsivirti kiekvienam.

Šventinis plovas ruošiamas ypatingomis progomis: vestuvėms, jubiliejams ar giminių suėjimui. Paprastai verdamas net 200 l talpos kazanuose – didžiulei miniai pasotinti. Jo gamybos procesas yra kone ištisas ritualas. Prie keletą valandų ruošiamo gardėsio galima ir gyvenimą aptarti, ir padainuoti. Ingredientai, rodos, paprasti, bet jų susitikimas viename kazane, gamybos eiga ir virėjo patirtis sukuria šedevrą. Šventinį plovą papuošia avinžirniai ir geltonos morkos – jos subtilesnio skonio, neužvaldo saldumu, bet jeigu jūsų darže šiemet jų nėra, drąsiai naudokite mūsų tradicines raudonas morkas. Raugerškių uogos suteiks lengvos rūgštelės, pridengs morkų saldumą ir ryžiams suteiks birumo. Siūlome naudoti juodąsias, ne mūsų raudonąsias lietuviškas raugerškių uogas, nes jos labai jau rūgščios.

13
Kitas

Uzbekiškas šventinis ėrienos plovas (mėsos mėgėjams)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)