1. Nepakankamai ištrinate sviestą ir cukrų

Jei recepte parašyta, kad sviestą ir cukrų reikia ištrinti iki vientisos, purios masės, vadinasi, reikia kelias minutes darbuotis. Kitaip tariant, nepakaks 30 sekundžių, norint gauti tą purią, vientisą masę. Svarbus aspektas – trinkite masę elektriniu plaktuvu (ar rankiniu), maišant šaukštu, rezultatas abejotinas.

2. Neatšaldote tešlos

Daugumoje šventinių sausainių receptų patariama bent 30 min. palaikyti tešlą šaldytuve, prieš kočiojant, formuojant sausainius ir kepant. Paisykite šio punkto. Šaldytuve riebalai, esantys tešloje, sustingsta, todėl tešlą sukietėja ir vėliau kočiojant neišskysta. Net jei recepte nenurodyta, užmaišę tešlą sausainiams visada palaikykite ją šaldytuve.

3. Kočiodami tešlą naudojate per mažai miltų

Iškočioti tešlą vėliau formelėms išpjaustomiems sausainiams – nesudėtinga, bet jei nežinote, kaip tai daryti, tešlą lips prie rankų ir prie visų kitų paviršių. Taigi, ant lentos ar stalo tolygiai užberkite ploną sluoksnį miltų, miltais pabarstykite ir kočėlą, formeles, rankas, be to, vis pabarstykite miltų viso sausainių pjaustymo iš tešlos proceso metu. Barstykite miltų vos vos, kad į tešlą neįkočiotumėte pernelyg didelio kiekio ir tešla nesukietėtų. Kai imsite dirbti, suprasite ir pajusite, kada tešla ima lipti prie rankų, lentos ir kada metas pabarstyti miltų.

4. Viską darote vienu metu

Jei vienu metu minkote antrą partiją tešlos, stebite orkaitėje kepančius sausainius ir maišote glaistą, tikėtina, kad padarysite klaidą ar kažką pamiršite (pvz., išimti sausainius iš orkaitės, kol jie nesusvilo). Patikėkite – verta pasikviesti ką nors į pagalbą, užuot prakaitavus ir viską mėginus suspėti vieniems, juk tai – Kalėdos, sausainius kepti turi būti smagu.

5. Neleidžiate sausainiams atvėsti ir skubate išimti iš kepimo skardos

Jei kada skubėjote išimti sausainius iš kepimo skardos, vos ištraukę ją iš orkaitės, pastebėjote – eglutės ar besmegeniai trupa, lūžta perpus ir pan. Suprantama, kad kepimo skardą reikia atlaisvinti antrai sausainių partijai, kita vertus, kai kurių procesų nepaskubinsi, tenka palaukti (arba įsigyti antrą kepimo skardą).

6. Nelaukiate, kol sausainiai visiškai atvės, prieš dekoruojant juos glaistu

Įsivaizduokite – dabinote glaistu dailų žvaigždės formos sausainį, bet po poros sekundžių matote – glajus nuo jo laša. Kodėl? Todėl, kad nepalaukėte, kol sausainiai visiškai atvės. Ant stalo patieskite kelis kepimo popieriaus lakštus, ant jų dėliokite iškepusių ir pravėsusių sausainių partijas, o glaistą tepkite tik ant visiškai atvėsusių sausainių.

7. Padarote per skystą glaistą

Dažna klaida – per skystas glaistas. Atrodo, kad į cukraus pudrą reikia įpilti daugiau vandens ar pieno, bet iš tiesų taip nėra. Patarimas – pradžiai įpilkite nedaug skysčio. Pilkite po pusę šaukšto į sviesto ir cukraus pudros mišinį, paplakite elektriniu plaktuvu, kol gausite reikiamą konsistenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)