Svarbiausias žingsnis – kokybiška ir šviežia


Žuvys šventiniu laikotarpiu ir kasdien – vienas geriausių pasirinkimų. Savo maistine sudėtimi jos prilygsta supermaistui, dėl įvairovės gali įtikti ir didžiausio gurmano išlavintam skoniui, o paruošimas nėra sudėtingas. Vis tik dar yra žmonių, ypatingai vaikų, kuriems žuvis ne pats mėgstamiausias patiekalas. Maisto technologė Raminta Bogušienė turi atsakymą, kodėl.

„Manau, kad vaikams net viena neskaniai paruoštos, nemalonų kvapą skleidžiančio žuvies patiekalo patirtis – įsimintina. Galiu patikinti, jog įmanoma pakeisti net ir vaikų nuomonę apie žuvis. Veikiausiai vaikas paragavo ne itin kokybiškos žuvies, kuri skleidė specifinį kvapą, ir tai jam įstrigo atmintyje. Įprastai šviežios, teisingai paruoštos žuvys anaiptol neturi nemalonaus kvapo ir yra labai gardžios“, – tikina R. Bogušienė.

Tam, kad atsiskleistų visas maistinis potencialas, rekomenduojama rinktis šviežias žuvis, kurios išauginamos Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose. Tokių žuvų yra ne viena ir ne dvi, tad prekybos vietose pasirinkimas didžiulis – karpiai, amūrai, plačiakakčiai, unguriai ir kt.

Rekomenduojama atsisakyti kelių paruošimo būdų


Veikiausiai beveik kiekvienas lietuvis yra valgęs tešloje keptą žuvį. Mitybos specialistai kategoriški – tokį žuvų paruošimą vertėtų pamiršti kartą ir visiems laikams. Kepimas tešloje, gruzdinimas ir skrudinimas atima galimybę pajusti tikrąjį patiekalo skonį ir ne tik. Tokio apdorojimo metu susidaro kancerogeninės medžiagos ir į žuvis įsigeria didelis kiekis rafinuoto aliejaus, kas anaiptol nėra naudinga žmogaus organizmui.

Sveikiausias žuvų ruošimo būdas – virimas vandenyje ar garuose, troškinimas arba gaminimas konvekcinėje krosnelėje ar orkaitėje.

Vis tik, jeigu visa šeima pamėgusi keptą žuvį, geriausias pasirinkimas – kepimas orkaitėje. Tiesa, vertėtų vengti labai stipraus apskrudimo. Rekomenduojama sutrumpinti terminio apdorojimo laiką, atsižvelgiant į žuvies dydį. Kartais užtenka vos 15 min. Taip pat patariama neįkaitinti orkaitės iki itin aukštos temperatūros – optimaliausia 160-180 °C temperatūra, tuomet žuvis išlieka sultinga ir minkšta. Žuvies kepimui orkaitėje puikiai tinka kepimo rankovė, folija, kepimo popierius arba stikliniai indai.

Jeigu niekaip negalite apsispręsti, kepti visa žuvį ar jos filė, rinkitės pirmąjį variantą ir niekuomet neprašausite. Kepama kartu su kaulais ir oda, žuvies mėsa išlaiko daugiau skonio, yra sultingesnė ir šlapesnė nei iškepta kaip filė. Taip iškeptas karpis, plačiakaktis ar kita riebi žuvis tikrai nesubyrės, bus gerokai gardesnė ir džiugins solidžiu vaizdu. Svarbiausia, skanaudami taip paruoštas žuvis, nepamirškite atidžiai išimti kaulų.

Jei žuvis skirta vaikams, ypač mažiesiems rekomenduoju gaminti kotletukus, dėkite daug svogūnų smulkiai supjaustytų ir tarkuotų per burokinę tarką morkų, kuriuos apkepinkite lydytame svieste, bus ne tik puikus aromatas bet ir spalva, o mažiesiems nepateks atšakos.

Ką žinoti prieš ruošiant žuvis?


Pirmasis atsakingas žingsnis – žuvų išdorojimas, tačiau ne mažiau svarbu išdorotą žuvį gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Šių etapų nevalia praleisti, o tuomet – laikas fantazijai. Dažniausiai marinavimo etapas šeimininkėms yra pats įdomiausias, nes kiekvieną kartą galima išmėginti kažką naujo. Tiesa, jeigu marinuosite pirmą kartą, reikėtų šį tą žinoti.

„Džiovintos ar šviežios prieskoninės žolelės (krapai, čiobreliai, petražolės, rozmarinas ir juodieji pipirai – visuomet geras pasirinkimas). Taip pat nepamirškite ir citrinos, o geriausia laimo. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog tai nėra būtinas ingredientas, tai nėra tiesa. Apšlaksčius riebias žuvis šviežiomis citrinų sultimis išvengiamas riebumo pojūtis ir nesutrikdomas virškinimo procesas. Taip pat vertėtų žinoti, jog nereikia padauginti druskos. Rekomenduoju naudoti mažiau nei 1 gramą 100 gramų žuvies. Geriausia rinktis nerafinuotą jūros druską, kuri ne tik sustiprins žuvies skonį, bet praturtins ją mineralinėmis medžiagomis”, – pasakoja R. Bogušienė primindama, jog marinuoti žuvis reikėtų valandą ar kiek ilgiau.

Žuvų paruošimas išties nėra sudėtingas, o tinkamai paruošti patiekalai naudingi sveikatai ir itin gardūs. Jei vieną kartą nepavyko skaniai paruošti, nenuleiskite rankų ir pamėginkite dar kartą. Rezultatas nudžiugins ne tik jus, bet ir visą šeimą, juk bent 1 kartą per savaitę būtina įtraukti į šeimos meniu skanią lietuvišką žuvį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)