Raudoni, apvalūs, o viduje mėsingos ir sultingos rubino spalvos sėklos, turinčios kartaus saldumo skonį. „Granatas – senovinis klestėjimo ir vaisingumo simbolis“, – taip savo auginamus vaisius apibūdino G. Linoci.

Ūkininkas iš Italijos parodė, kaip reikia valgyti granatą

Giacomo – ne tik ūkininkas, o ir mokslų daktaras, kuris Perudžijos universitete studijavo maisto technologijas ir biotechnologijas bei gilinosi į natūralaus ūkininkavimo specifikacijas.

Ūkininkas iš Italijos parodė, kaip reikia valgyti granatą

Nusprendęs grįžti į Apuliją, ėmėsi granatų verslo ir įkūrė vaisių ūkį „Linoci. Melograno Made In Italy“. Granatus Giacomo augina nenaudodamas jokių cheminių produktų. G. Linoci savo auginamus granatus nuo kenkėjų saugo laistydamas alyvuogių sultimis, kurios lieka spaudžiant alyvuogių aliejų. Būtent tokiame skystyje yra gausu polifenolių, kurie ir saugo vaisius nuo ligų. Be to, kaip paaiškėjo, tokių granatų žievelė yra valgoma ir yra skirta naudoti konditerijos gaminiams, nuovirams, užpilams – joje taip pat yra gausybė antioksidantų.

Ūkininkas iš Italijos parodė, kaip reikia valgyti granatą

Ūkininkas, duodamas man paragauti granatą, čiupo peiliuką iš kišenės ir atidarė jį taip, kaip niekada nebuvau regėjusi. Tą pačią akimirką supratau, kad mes, lietuviai, tikrai nemokame tinkamai valgyti granatų ir juos „išrengti“ iš savo kailinukų. Tad paprašiau dar kartą jo atidaryti vaisių, nes panorau nufilmuoti ir parvežti tautiečiams parodyti, kaip iš tiesų reikėtų atidaryti granatą. Visada įtariau, kad su šiuo vaisiu nemokame tinkamai elgtis.

Dažniausiai žmonės granato vaisių valgo išrankiodami po vieną sėklą, lupinėdami jo plėveles, bando juos daužyti, kad granatų sėklos iškristų į dubenį... O štai ūkininkas iš Italijos parodė, kad nėra paprastesnio būdo atidaryti ir valgyti granatą nei šis.

Giacomo Linoci

Pamatę video suprasite, kad granatus iki šiol išdarydavote ne taip.

Taigi granatą „išrengti“ reikia taip: aštriu peiliuku įpjaukite žemiau granato karūnėlės visu perimetru, švelniai prikelkite atpjautą dalį, gražiai nuimkite granato „stogelį“. Ties granato sėklų jungiamosiomis plėvelėmis padarykite vertikalias įpjovas nuo viršaus į apačią. Atsargiai praskėskite susidarius skilteles, išimkite centrinę šerdį ir... ragaukite!

Ūkininkas iš Italijos parodė, kaip reikia valgyti granatą

Giacomo teigia, kad granatų vaisiai ir jų sultys yra žinomi dėl puikių priešvėžinių bei antioksidacinių savybių. Granatuose gausu antioksidantų – polifenolių, taninų ir antocianinų bei elago rūgšties. Jie turi daug kalio, mangano, geležies ir vitamino C.

Granatas yra puikus produktas kovojant su dažniausiai pasitaikančiomis ligomis, tokiomis kaip padidėjęs cholesterolio kiekis ir diabetas, normalizuoja kraujo spaudimą. Tai produktas, kuris kovoja su vėžiu ir senstančiomis ląstelėmis. Padeda apsisaugoti nuo riebalų kaupimosi arterijų sienelėse, todėl tinka nuo širdies priepuolių, insulto, Alzhaimerio ligos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)