Ponios Birutos aistra – kulinarija, jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį „Romas and Mo“. O cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama – tarkuotų bulvių cepelinus su mėsa ir su varške.
Ponia Biruta verda cepelinus tik iš savo darže užaugintų bulvių, na, o tiems, kas jas perka, pataria rinktis rūšį, kad bulvės būtų krakmolingos.
„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100-150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes apie cepelinus pasakojo šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas Tomas Rimydis.
Tomas pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti į daržoves, grybus. Tad parodė, kaip pasigaminti cepelinus su burokėliais ir jautiena.
Cepelinai su burokėliais ir jautiena
Gaminimo trukmė: apie 1 valanda
Ingredientai:
Bulvių masei:
- 1 kg bulvių
- 100 g varškės
- 100 g pieno
- 1 kiaušinis
- 5 g džiovintų burokėlių (nebūtina)
- pagal skonį druskos
Įdarui:
- 200 g jautienos išpjovos
- 50 g raudonų svogūnų
- 5 g petražolių
- 2 g peletrūno
- druskos, pipirų
Gaminimas:
Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos.
Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.
Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.
Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, jo viduryje dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną.
Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20-30 minučių, priklausomai nuo cepelinų dydžio.
Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.