Sudėtingiausia pasirodė paruošti tarkius

Šefas iš Kinijos Liang Chi. Li Lietuvoje gyvena jau 15 metų. Per tuos metus jis spėjo susipažinti su lietuviška virtuve, tačiau cepelinų gamyba iki šiol jam buvo didžiulė paslaptis. „Pirmą kartą paragavus, cepelinai pasirodė rūgštūs ir riebūs – skonis neblogas, bet nelabai sveika skrandžiui. Tačiau pabandyti juos pagaminti pačiam pasiūlymas mane intrigavo,“ – sako kinų virtuvės asas.

Visgi pagaminti cepelinus šefui nebuvo taip lengva, kaip atrodė žvelgiant į receptą. Autentiškas cepelinų receptas, kurį ruošia „Bernelių užeiga“, pripažintas tautinio paveldo sertifikatais, o tai reiškia, kad produktas gaminamas tik iš vietinių produktų ir rankomis. Būtent ši dalis šefui sekėsi sunkiausiai: „Sunkiausia buvo sutarkuoti bulves. Neįsivaizduoju, kaip šeimininkės turėjo vargti, kad paruoštų didžiulius puodus cepelinų. O dar suprasti, kiek tiksliai išspausti sulčių iš tarkio, įdėti krakmolo – čia reikalinga patirtis,“ – sako Liang Chi.Li. Anot kino, jo gimtinėje bulvės vartojamos gan retai, dažniau sriuboms pagardinti, salotoms, na, o kito atitikmens jo šalies virtuvei, išskyrus koldūnų, šefas nerado: „Cepelinai praktiškai kaip koldūnai, labai panašus mėsos įdaras, kuris dedamas į tešlos vidų“.

Azijos virtuvės šefas gamina cepelinus

Pats šefas teigia, kad kiaulieną pakeistų grybais ar kokiomis daržovėmis: „Žmonės nori sveikiau maitintis, todėl bandyčiau ingredientus keisti sveikesniais ir ne tokiais riebiais, tačiau greičiausiai tada jau išeitų nebe cepelinas,“ – pajuokauja šefas.

Procesas prailgo, bet cepelinai išvirė nesuirę

Nors cepelinų gamyba užtruko kelis kartus ilgiau, nei tai būtų gaminę patyrusios šeimininkės, šefo pagaminti cepelinai verdant nesuiro. Užsieniečio nuostabai užeigos šefė Alma Litvinskienė patiekalą įvertino teigiamai: „Cepelinai išėjo nei per kieti, nei per minkšti. Vadinasi, puikiai paruošti tarkiai“, – sakė šefė, kuri artėjančiam savaitgaliui ruošiasi pagaminti dvigubai daugiau cepelinų nei įprastai.

„Švęsti cepelinų dieną pradėjome nuo 2014 metų, kuomet susisiekę su šios dienos sumanytoju, Juozu Vaičiūnu, padėjome išgarsinti šią šventę Lietuvoje ir už jos ribų lietuvių bendruomenėse“, – pasakoja restorano atstovė Vaida Mažeikė.

Apie Lietuvą ir lietuvišką virtuvę

Kilęs iš Rytų Kinijos provincijos, šefas Lietuvoje dirbo keliolika metų, pramoko lietuvių kalbą, kultūrą, įstatymus, todėl jau keletą metų vadovauja restoranui „Rytų Azija“.

„Cepelinai man nepasirodė pats skaniausias patiekalas, tačiau dar didesnio susižavėjimo nekėlė vėdarai, o ypač jų kvapas, tačiau man labai patinka šaltibarščiai ir šaltiena. Jei atvažiuoja į Lietuvą draugai ar giminės – už savaitės atvyksta mano sesuo – aš juos būtinai pavaišinu šaltibarščiais, rūkyta žuvimi, kepta skumbre ir balta mišraine,“ – apie lietuviškos virtuvės atradimus pasakoja kinas.

Azijos virtuvės šefas gamina cepelinus

Šefas prasitaria, kad svečiams iš jo krašto, o ir jam pačiam labai patinka Lietuvos ramybė ir žaluma vasaromis. „Bet kam, atvykusiam į Lietuvą, patarčiau pirmiausiai nuvykti kur nors į kaimą arba rinktis kokį mažesnį kurortą prie jūros. Aš pats labai pamėgau Šventąją“, – apie mūsų šalį pasakoja šefas, ketinantis ir toliau gyventi, dirbti, kurti ir pažindintis su Lietuvos kulinarine virtuve.

Cepelinų produktų sąrašas 4 asmenims:

Tarkiams: 1,5 kg bulvių; 0,5 kg virtų bulvių; 4 š. krakmolo; 20 g druskos.

Įdarui: 0,5 kg maltos mėsos, pusės kepto svogūno, pipirų, druskos, 2 šaukšt. sultinio.

Padažui: spirgučių, grietinės.

Cepelinai

Kaip šefui sekėsi gaminti cepelinus, žiūrėkite video.

Tarkių gamyba. Sutarkuotų bulvių tarkius išspauskite per marlę, tačiau ne per stipriai, kad nebūtų labai sausi. Nusistovėjus krakmolui, sultis nupilkite į vandenį, kuriame virsite cepelinus. Ant puodo dugno likusį krakmolą (apie 4 šaukštus) sudėkite į tarkius, pagardinkite druska. Į žalių bulvių masę įdėkite puse kilogramo virtų (sutrintų ar mėsmale permaltų) bulvių. Gerai suminkykite gautą masę.

Mėsos įdaras. Supjaustykite ir pakepkite svogūną. Į pusę kilogramo faršo sudėkite pakepintą svogūną, druską, pipirus ir šiek tiek sultinio. Viską gerai išmaišykite.

Cepelinų ruošimas. Ant delno išplokite tešlą, įdėkite rutulėlį mėsos ir jį apspauskite sukant tarp delnų iš visų pusių į pailgą amerikietiško futbolo kamuolio formą. Cepelinus dėkite į didelį kiekį pasūdyto vandens ir virkite apie 25-30 minučių. Išvirtus cepelinus gardinkite spirgučių padažu bei grietine. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)