Pirmas žingsnis – tinkami avokadai

„Svarbu, kad avokadai būtų prinokę. Tai garantuoja, kad gvakamolė pavyks“, – sako L. Tranavičius.

Pasak jo, renkantis avokadą, pirmiausia, būtina atkreipti dėmesį į vaisiaus spalvą. Tinkamai prinokusio avokado odelės spalva – rusva. Prinokimo lygį galima nustatyti ir pagal tai, kokia spalva yra stiebelio vietoje. Žalia išduoda, kad vaisius dar neprinokęs, ruda – jog pernokęs, o štai gelsvi atspalviai reiškia, kad avokadas idealiausias vartoti.

Beje, tinkamai prinokęs avokadas yra švelniai minkštas, todėl turėtų pavykti jį šiek tiek suspausti pirštais.

Tiesa, L. Tranavičius pabrėžia, kad į Lietuvos parduotuves atkeliauja skirtingų rūšių avokadai, tad nustatyti jų gerumą kartais gali būti keblu. Pats paprasčiausias būdas atpažinti valgyti tinkamą vaisių, anot pašnekovo, – surasti ant jo užklijuotą lipduką su užrašu RTE arba „Ready to eat“ (liet. „Tinkamas valgyti“).

Sunokinti galima ir patiems

Net ir tuo atveju, jei prapjovę avokadą matote, kad jis dar visiškai žalias – ne bėda. Pasak L. Tranavičiaus, šiuos vaisius sunokinti namų sąlygomis visai nesudėtinga. Juos galima įdėti į rudo popieriaus maišelį kartu su bananu ar obuoliu ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol suminkštės.

Pasak L. Tranavičiaus, tuo, kad parduotuvėse avokadai dažniausiai parduodami kietoki, nereikėtų stebėtis, mat šie vaisiai skinami nuo medžių tuomet, kai būna dar nesunokę.

Foto: Rokas Jundulas

Receptas ir ruošimo eiga

„Gvakamolės ruošimo procesas – greitas ir nesudėtingas. Nė neabejoju, kad kiekvienam įkandamas“, – sako L. Tranavičius ir dalijasi savo pamėgtu mažiau sutrintos gvakamolės receptu.

Ingredientai:

  • 5–6 prinokę avokadai
  • 1 gerai prinokęs pomidoras
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 2 valgomieji šaukštai pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • žiupsnis druskos, pipirų ir saldžiosios paprikos
  • dviejų žaliųjų citrinų sultys
  • kelios šakelės šviežių kalendrų
  • 1 nedidelė Chalapos aitrioji paprika

Gaminimo eiga

  • Perpjaukite avokadus pusiau. Stuktelėkite peiliu į avokado kauliuką, kad ašmenys šiek tiek įsirėžtų, ir pasukite kauliuką 90 laipsnių kampu. Taip jį išimsite be jokio vargo. Tai padarę atskirkite avokado puseles nuo odelės ir sudėkite jas į dubenį.
  • Įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir ant viršaus išspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Visko galite dėti pagal skonį, o po to grūstuve arba tiesiog rankomis sutrinkite, kol galiausiai bus vientisa, bet dar ne iki galo išmaišyta masė.
  • Tobulos gvakamolės konsistencijos, kaip sako L. Tranavičius, nėra. Kiekvienas atranda savąjį variantą. Vieniems patinka rupesnė, kurioje juntami avokadų gabalėliai, kiti mėgsta maišytuvu išplaktą gvakamolę.
  • Paskutinis žingsnis – suberti į dubenį smulkintą aitriąją papriką, svogūną, pomidorą ir kalendras. Ingredientus reikia išmaišyti šaukštu.
    Foto: Rokas Jundulas

Žinoma, skaniausia gvakamolė yra šviežia, todėl ją reikėtų gaminti žinant, kad galėsite iškart ir mėgautis šiuo pagardu. Bet jeigu lieka kitai dienai, nesibaiminkite palikti šaldytuve.

„Išduosiu gudrybę – avokadų kauliukai padeda gvakamolę išlaikyti šviežią, įdėkite keletą jų, ir ši nerūgs“, – patarė L. Tranavičius ir pridūrė, kad jo restorane gvakamolę gaminti tenka bent penketą kartų per dieną, tad šis receptas ir su juo susijusios gudrybės yra puikiai žinomos bei išbandytos.

Su kuo valgyti?

Gvakamolė gali būti valgoma ne tik su kukurūzų traškučiais ar tako. Ji puikiai tinka ir prie kitų užkandžių. Dažnai derinama su salotomis, gali tapti gardžia užtepėle ant duonos ar skrebučių.

Šis pagardas vis labiau mėgstamas ir vis dažniau peržengia meksikietiškos virtuvės ribas bei patenka į Šiaurės Amerikos bei Europos kulinarijos akiratį.

Ir tai yra visiškai suprantama, pasak L. Tranavičiaus, gvakamolė yra ne tik skanus, bet ir sveikas pagardas. Avokaduose yra daug vitaminų (A, B, C ir E) ir gerųjų riebalų, kurie naudingi žmogaus organizmui.