Tinklaraščio apie maistą autorė Ilona Juciūtė pranešime spaudai teigia, kad tokį atsargų požiūrį į kai kurias mėsos rūšis galėjo lemti keletas priežasčių.

„Dažnai įsivaizduojama, kad ėrieną, avieną ar triušieną paruošti bus sudėtinga ir ilgai truks, baiminamasi specifinio mėsos kvapo. Tačiau jei viską darysite teisingai, neužtruksite ir pasigaminsite puikių patiekalų bei praturtinsite savo racioną“, – sakė I. Juciūtė.

Pasak jos, pavarčius senas receptų knygas, akivaizdu, kad ten dominuoja aviena – ir būtent ji, o ne kiauliena anksčiau buvo pagrindinė mėsa. Gal ir nenuostabu, nes avienos mėsa ypač vertinga, ji daug sveikesnė – žmogaus organizmas pasisavina ne tiek daug avienos riebalų, kaip kiaulienos.

Dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad avieną ypač aktualu valgyti vaikams ir vyresniems žmonėms.

„Avienoje gausu fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies, o jos riebaluose mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Avieną naudinga valgyti ir norint išvengti diabeto, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą. Šioje mėsoje gausu kalio, magnio, jodo, geležies, B grupės vitaminų, o taip pat – karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko“, – vardijo specialistė.

„Vertingiausia avienos mėsa yra nugarinė, šonkauliai. Iš kumpio visada puikiai pavyksta plovas, troškiniai, kibinai. Renkantis ėrieną, reikėtų rinktis kuo jaunesnio gyvulio mėsą, kuri nebeik neturi kvapo. Artėjant šiltajam metų sezonui, aktualūs ėrienos šonkauliai, kurie lengvai ruošiami ir labai skanūs. Avienai marinuoti labiausiai tiks rozmarinai, citrinos, kalendros, česnakai“, – patarimais dalijosi tinklaraštininkė.

Patarimai, kaip gardžiai paruošti triušieną, avieną ir antieną

Tuo tarpu triušiena, pasak D. Markauskaitės, yra laikoma ypač naudinga sveikatai mėsa, ją net rekomenduojama įtraukti į kūdikių racioną. Triušienoje ypač gausu baltymų, ją žmogaus organizmas lengviau virškina. Be to, ši mėsa daug švelnesnio skonio ir turi mažiau cholesterolio net už vištieną. Tad, vėlgi, ji labai tinkama ir vyresnio amžiaus žmonėms. Triušio mėsą valgyti itin sveika, todėl ji rekomenduojama sergantiems onkologinėmis ligomis.

Vienas svarbus dalykas – prieš ruošiant triušieną ją reikia pamirkykite šaltame vandenyje 2–3 val.

„Turiu puikų troškinto triušio receptą, kuriuo ir pasidalinsiu. Triušį supjaustykite gabalais, apvoliokite miltuose ir apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Tada į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais. Užpilkite 150 g konservuotų pomidorų, įdėkite arbatinį šaukšteliu kario pastos, šliūkštelkite trečdalį puodelio balto vyno. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais. Uždengus dangčiu dėkite į iki 190 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir troškinkite 1,5 val. Bus nuostabu, apsilaižysite pirštukus!“, – garantavo ji.

Antiena, pasak D. Markauskaitės nėra laikoma itin sveika mėsa, nes turi nemažai riebalų. Tačiau anties mėsoje gausu folio rūgšties, kuri ypač reikalinga besilaukiančioms moterims. Be to, ją vertina gurmaniškų patiekalų mėgėjai.

Centriniame Kauno turguje šviežia mėsa prekiaujančių prekybininkų pastebėjimai apie aptariamų mėsos rūšių pirkimo įpročius rodo, kad žmonės yra susipažinę su triušienos, avienos ar antienos savybėmis ir žino apie jų naudą, tačiau perka saikingai.

„Triušieną daugiausia perka mamos, mažiems vaikams arba senjorai. Sako, sveikiau maitintis reikia, kiaulienos „nepavežam“ jau. Panašiai yra ir su ėriena, aviena. Tiesa, jos dar labiau ieško vasarą, kai nori išsikepti šonkauliukų ar tradicinių kaukazietiškų šašlykų. Antis perka Kalėdoms ar Velykoms kepti ir dėti ant stalo, kaip išskirtinį dalyką“, – pasakojo kalbinti prekiautojai.

Tiesa, daugelis jų svarstė, kad tokiu būdu žmonės tarsi pavėluoja savimi rūpintis.

„Rūpinasi jau tada, kai sveikata ne per geriausia. Bet reikėtų ir profilaktiškai galvoti apie sveikesnį maistą, kol dar jauni, kad išsaugotų tą sveiktą ilgiau“, – svarstė prekybininkai.

Dietologė Daiva Markauskaitė pritarė jų išsakytoms mintims teigdama, kad rūpintis sveikata reikėtų ne tik tada, kai ji sušlubuoja.

„Taip, mes sakome, kad štai, vienas ar kitas produktas tinka kažkuriai labiau pažeidžiamai grupei, kaip vaikai, ar senoliai. Tačiau, žinoma, būtų dvigubai puiku, jei žmonės iš anksto rūpintųsi savo sveikata, rinktųsi kuo sveikatai naudingesnius produktus, sveikesnį gyvenimo būdą ir tokiu būdu iš anksto užkirstų kelią daugeliui negalavimų“, – linkėjo mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)