„Aš dažnai vaikystę prisimenu gamindama patiekalus. Patiekalus, kuriuos gamindavo ir dar dabar gamina mano mama: tai mamos kotletai, ploni it „nosinaitės“ lietiniai, virtinukai, naminiai sausainiai per mėsmalę ir dar daugelį kt. patiekalų. Visus šiuos receptus iki šiol saugau savo receptų knygelėje, o kartu ir dalinuosi su savo sekėjais“, – sako tinklaraštininkė.

Neseniai betvarkant virtuvės spinteles Audronės akys užkliuvo už lentynoje esančios mėsmalės.

Moteris akimirksniu prisiminė vaikystėje mamos keptus sausainius ir nieko nelaukdama, jau tą patį vakarą, prikepė šių gardumynų savo šeimai.

„Sausainiai puikiai tinka prie kavos ar arbatos puodelio, o vyrui labai patiko su stikline pieno.
Džiaugiuosi, kad sausainiai patiko visai šeimai, o svarbiausia – mano anūkėliams. Tai yra didžiausias įvertinimas“, – šypsosi A. Zemenskienė.

Žinoma, norint pagaminti šiuos sausainius geriausia turėti mėsmalę. Tačiau, jei jos neturite, Audronė ragina nenusiminti.

„Iš kiekvienos padėties galima rasti išeitį. Taigi, sausainiams gaminti galite naudoti tvirtesnį konditerinį maišelį, kurio pagalba išspausite sausainius, o viršų padailinsite šakutės pagalba“, – pataria tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė ir dalijasi dar iš mamos paveldėtu receptu.

Skanaus, gardžių akimirkų ir gražių vaikystės prisiminimų.
Trapūs sausainiai iš vaikystės

Reikės:

450 g miltų,
200 g sviesto,
200 g cukraus,
2 v. š. grietinės,
3 kiaušinių (1+2 tryniai)

Gaminimo eiga:

* Sviestą ištirpinau ir palikau atvėsti (galima naudoti kambario temperatūros sviestą ir jį plakti su cukrumi iki purumo).

* Kiaušinius išplakiau su cukrumi, sudėjau tirpintą sviestą, grietinę ir išmaišiau.
Į masę subėriau persijotus miltus ir užminkiau tešlą (tešla t. b. minkšta, nelimpanti prie rankų, bet ne kieta).

* Tešlą uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldytuvą maždaug valandai.

* O tada belieka gaminti sausainius.

* Tešlos gabaliuką dėjau į mėsmalę su sausainių formele ir formavau sausainius.

* Sausainius sudėjau į kepimo skardą su kepimo popieriumi ir pašoviau kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę apie 20 min.

* Sausainiai gavosi labai gardūs. Ką tik iškepę sausainiai būna labai trapūs, o atvėsę kiek sutvirtėja.

Skanaus!

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: roma.macijauskaite@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją