„Labai lengvai ir greitai pagaminama ruginė duona be raugo ir mielių. Duoną gardinau saulėgrąžomis ir moliūgų sėklomis, bet galima kepti ir be jų, o jei mėgstate riešutus ar džiovintus vaisius, jie taip pat puikiai tiks!

Duoną kepu iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas, tada praveriu orkaitės duris ir leidžiu duonelei atvėsti. Pjaustome tik atvėsusią!

Kristina Naturjevienė

Svarbu: soda turi būti gerai nugesinta, o tešla turi būti tiršta, bet puri“, – aiškina Kristina ir dalijasi savo receptu.

Ruginė duona be raugo

Ingredientai:

900 ml kefyro,
2 a. š. sodos,
1 a. š. druskos,
3 a. š. cukraus,
2 a. š. kmynų,
3 v. š. kviečių sėlenų,
3 v. š. viso grūdo avižinių dribsnių,
500 g viso grūdo ruginių miltų,
200 g saulėgrąžų,
moliūgų sėklų,
džiovintų vaisių ar riešutų.

Gaminimas:

* Į dubenį pilu 900ml (2,5 proc.) kefyro, beriu 2 šaukštelius sodos, labai gerai išmaišau. Dėl sodos masė turi pradėti šiek tiek „burbuliuoti“. Šis etapas labai svarbus, nes jei soda nesuveiks, duonelė neiškils ir neiškeps!

* Palieku dubenį 10 min. pailsėti.

* Tuomet į dubenį beriu šaukštelį druskos, 3 šaukštelius cukraus, 2 šaukštelius kmynų, 3 šaukštus kviečių sėlenų, 3 šaukštus viso grūdo avižinių dribsnių. Viską gerai išmaišau ir masę vėl palieku 20 min. pailsėti.

* Po 20 min. į dubenį verčiu 500 g viso grūdo ruginių miltų, 200 g saulėgrąžų (galima dėti ir džiovintų vaisių ar riešutų) – labai gerai sumaišau.

* Į kepimo formą 11x30 cm dydžio įtiesiu kepimo popierių.

* Paruoštą tešlą sudedu į kepimo formą.

* Spaudžiant sulyginu mentele duonelės paviršių.

* Kepsiu įkaitintoje 150 laipsnių orkaitėje apie 2 val.

* Po 2 val. orkaitės dureles praveriu ir leidžiu duonelei visiškai atvėsti. Atvėsusią duoną išimu iš orkaitės. Tik tuomet pjaustau!

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)