Lietuvoje gaminamas minkštas varškės sūris išsiskiria specifinėmis ypatybėmis ir kokybe. Lietuviškas varškės sūris gaminamas tiek pramoninėse sūrinėse, tiek rankiniu būdu namuose kaime. Bet koks varškės sūris tinkamai veikia sveikatą, jį galima valgyti kiekvieną dieną, jei toleruojate laktozę ir neturite problemų su inkstų veikla.

Varškės sūris Lietuvos dvaruose buvo gaminamas jau viduramžiais, jis yra neatsiejama Lietuvos kulinarinio ir tautinio paveldo bei įvaizdžio dalis, gaminamas pagal autentišką receptą. Varškės sūrį galima pasigaminti namuose. Jei recepto nežinote, „Instagram“ paskyros „gaminti_gali_visi“ autorė Eglė dalijasi paprastu naminio varškės sūrio receptu, kuriam prireiks tik dviejų ingredientų.

Naminis varškės sūris

Naminio varškės sūrio receptas

Ingredientai: 3 l riebesnio pieno, 1 kg graikiško jogurto (graikiškas jogurtas natūraliai turi rūgšties, tad nebereikia naudoti citrinos ar kitokių rūgšties turinčių produktų).

Gaminimo eiga: pieną supilame į puodą, pakaitiname, kol pradės garuoti (neviriname iki burbuliavimo), sudedame jogurtą, pamaišome ir laukiame, kol sutrauks pieną. Pamatysite, kaip į paviršių pradeda kilti sutraukti varškės gabaliukai. Kai iš pieno lieka gelsvas vanduo, tada galime nukošti. Naudoju medvilninį merliuką ir troškinimui skirtą kiaurą puodą (galima naudoti įprastą koštuvą, bet man taip patogiau). Palikus per naktį varvėti, varškė puikiai susispaudžia ir gaunasi labai skanus naminis sūris, kurį prieš tai galite pagardinti įvairiais priedais: razinomis, kmynais, česnakais... Šį sūrį galite valgyti pusryčiams, puikiai tinka su uogiene ar vaisiais. Skanaus!

Naminis varškės sūris
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)