Šiame portale DELFI jau rašiau, kaip pasirinkti gerą vietą pavalgyti (ir pravalgyti pinigų), kai esate užsienyje:

- bet šiandien nurodysiu konkrečias vietas.

Kiekvieną savaitę šimtai lietuvių atvyksta į Romą ir ne visada gerai išsirenka veiklą ir juo labiau skanėstus. Tai natūralu: Roma yra pasaulio didmiestis su milijonais atvykėlių, savo pramogų parku (Vatikanu) ir šimtais bažnyčių, ir kur minios turistų, ten ir jų melžimo industrija, veikianti be gailesčio ir užuojautos.

Todėl šiandien - trys mieliausios Užkalnio širdžiai vietos, kur galima pavalgyti, paskui suvalgyti pagrindinį Italijos desertą (ledus, kuriuos italai vadina gelato, tariama - dželato) ir išgerti romėniškos kavos, kuri yra vienintelis dalykas, kurio labai pasiilgdavo mano dėstytojas, prof. Vytautas Ališauskas, kuris buvo Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto.

Kadangi mane kaltina dideliu išlaidavimu, šiandien valgysime kukliai: sumuštinis (panino) yra italams tai, kas amerikiečiams - burgeris. Nuo burgerio jis skiriasi įdarų įvairove ir duona. Geras sumuštinines nuo eilinių skiria šviesmečiai, ir aš jums siūlau tokią, kuri rekomenduota giduose ir kur žmonės ateina ir atvažiuoja iš daugelio Romos lokacijų.

Ant gatvės pastatyti furgoniukai “Zia Rosetta” (teta Rozeta, arba Rožytė), turbūt jie išvežioja didelius užsakymus į biurus. Viduje vietos taip nedaug, kad jie daugiausiai dirba išsinešimui. Meniu yra ir angliškas (jei kartais nekalbate itališkai), ir sumuštiniai yra mažyčiai (juos parduoda po du) arba normalaus dydžio. Aš išsirenku didelį “Svea”, su lašiša ir bulvėmis, Faustos šiandien dar geresnis, “Bari Calling”, su aštuonkoju, bulvėmis ir pomidorais (abu po septynis eurus). Apie kokteilį nerašysiu, nes neleidžia Lietuvos įstatymai.


Turiu pabrėžti, kad šiuos sumuštinius nuo eilinio turistinio šlamšto, kurį turistams parduoda kur nors prie Vatikano, skiria absoliučiai geriausia įmanoma sudėtinių dalių kokybė. Taip, jie fantastiški, nors sunku tai perduoti, rodant nuotrauką. Visko nei per daug, nei per mažai. Viskas vyksta greitai ir su džiaugsmu. Ir, patikėkite, mes čia grįšime. Gyvenimas vienas, komandiruotė ilga. Dviese sumokame 22.50 ir dabar metas desertui.

Ledus Romoje parduoda šimtai vietų, Italijoje - dešimtys tūkstančių. Yra mitas, kad ledai, kuriuos matote po stiklu, yra nekokie, nes patys geriausi būna uždaryti metalo induose; tačiau tai sena pasaka, nes šiais laikais aušinimo vitrinos yra žymiai efektyvesnės, nei kadaise.

Labai gerų ledų Romoje turbūt kelios dešimtys, ir kosminės kokybės kaina nuo turistinių marmalų skiriasi nežymiai arba visai nesiskiria. Nėra jokios priežasties nesirinkti geriausių ledainių (tik kartais pačiose geriausiose vietose gali tekti penkiolika minučių pastovėti eilėje). Turistinėse vietose, kur pardavinėja viską, nuo peleninių su popiežiumi iki rusiškų matrioškų, pardavėjai tiesiog moka daugiau pinigų už nuomą, o ledus ten gausite prastus.

Man labiausiai šį kartą patiko Fatamorgana Gelato (jie turi kelias lokacijas, mes pasirinkome via Chiavari). Man šie ledai patinka labiausiai atsilupusiais ir egzotiniais skoniais, čia ne tik braškės, šokoladas arba Zuppa Inglese (“angliška sriuba”, plikyto kiaušininio kremo skonis su cukatais ir kitais pagardais), bet ir tokia egzotika, kurią pasirinkau aš: trys rutuliukai, pirmasis: “Seadas”, skonis: pecorino sūris iš Sardinijos, kaštonų medus ir apelsinų žievelės, antrasis - graikiniai riešutai iš Sorrento (Kampanijoje) ir razinos iš Korinto (Graikijoje), ir trečiasis, tik paklausykite, šokoladas su mano mėgstama rūkyta kinų arbata Lapsang Souchong (立山小種 - šią arbatą pamėgau Anglijoje gyvendamas, kaip koks pižonas) - ji džiovinama, rūkstant pušų malkoms.

Po šitų ledų visas jūsų ankstesnis gyvenimas, tikėtina, pasirodys esantis melas ir apgaulė. Daugiau paprastų ledų valgyti nenorėsite. Kainos skiriasi, priklausomai nuo to, kiek rutuliukų norite įsidėti, tačiau vis tiek kalba eina apie kelis eurus.

Pagaliau, kava. Be abejo, garsiausia kavinė Romoje, Italijoje ir pasaulyje yra šv.Eustachijaus aikštėje esanti Sant’ Eustachio Caffe, kurios viduje - viskas geltona, kur cukraus (jeigu norite) įdeda iškart, kad maišydami nesugadintumėte kavos putytės.

Interjere ir pakuotėse matote elnią su švytinčiu kryžiumi tarp ragų: krikščionių kankinys iš II amžiaus buvo romėnų generolas, pamatęs tą elnią, jis tapo krikščioniu, atsiskyrė nuo savo šeimos, o paskui, grįžęs į Romą, naujojo imperatoriaus Hadriano buvo nuteistas myriop, nes atsisakė aukoti pagonių dievams. Iš pradžių jį norėjo sušerti liūtams (tai buvo populiari romėnų pramoga, krikščionis liūtams ir leopardams šerdavo per įvairių švenčių ir pasirodymų pertraukas), tačiau liūtai atsigulė jam prie kojų ir pradėjo laižyti jo apavą, rodydami nuolankumą. Imperatorius, tiesa, vis tiek jį nužudė, iškepdamas gyvą bronzinio jaučio skulptūroje, “Falario jautyje” (tai buvo dar viena Antikos linksmybė, sugalvota Graikijoje).

Būtent iš šv.Eustachijaus kavinės inžinierius, sugalvojęs Nespresso kapsules, sugalvojo savo technologiją - garus siurblys turi varyti impulsais, o ne ištisai, ir kapsulė turi būti tokia, kad su karštais vandens garais per kavą praeitų pakankamai oro. Kava (standartas yra espresso, kurią italai vadina tiesiog “kava”, il caffe) čia kainuoja eurą penkiasdešimt (paprastoje kavinėje Romoje - apie eurą dvidešimt, Palerme - eurą dešimt). Ji gana rūgšti, romėniško stiliaus (nors ne visose garsiausiose kavinėse ji tokia, daug kur būna labiau vaisiško, riešutinio, apvalaus ir švelnaus skonio).

Visos šios vietos gauna penkias žąsis iš penkių, o jūs gaunate iš manęs pagyrimą už tai, kad nenuėjote valgyti į turistines picerijas, ir vietoje to turėjote, galimai, geriausią gastronominę patirtį gyvenime.

Zia Rosetta, via Urbana 54, Roma, Italija. Tel. +39 06 3105 2516. Tinklalapis

https://www.ziarosetta.com

Nuo pirmadienio iki trečiadienio - nuo 11:00 iki 16:00. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio - nuo 11:00 iki 22:30.

Fatamorgana Gelato - Centro Storico, via dei Chiavari 37, Roma, Italija. Tel.+39 0688818437

Nuo sekmadienio iki ketvirtadienio - nuo vidurdienio iki 23:00, penktadieniais ir šeštadieniais - nuo vidurdienio iki vidurnakčio.

Sant’ Eustachio Caffe, piazza di Sant’ Eustachio 82, Roma, Italija. Tel. +39 06 6880 2048

Nuo sekmadienio iki penktadienio - nuo 07:30 iki vidurnakčio, šeštadieniais nuo 07:30 iki 01:00.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją