Ne, nebūtinai tas restoranas neveiks. Bet nežinoti, kam darai restoraną ir kokia bus pagrindinė mintis yra tolygu rašytojui būti nesugalvojus, ką jis nori papasakoti, apie scenaristui nenumanyti, apie ką jis nori rašyti scenarijų ir kas ten vyks.

Aišku, idėja nebūtinai padaro restoraną geru. Lietuvoje pilna visokių, atsiprašant, talučių ir grillondonų, kačpėdėlių ir čarlikų, kurie labai gerai įsivaizduoja savo klientus (atsiprašau, svečius) ir prie kurių yra literalios eilės iš labai specifinės ir labai masinės publikos, ir nesėkmingais tų restoranų nepavadinsi. Vertais aprašymo – irgi.

Tačiau idėją reikia turėti, ir štai mano apžvalgos istorija iš praėjusių metų spalio. Kodėl užsigulėjo? Nes sunku rašyti, kai tokios prieštaringos emocijos. Jeigu būtų maistas nevykęs ar būtų ryškaus broko (na, gal tik nealkoholinių gėrimų skurdas man atkreipė dėmesį, ir nebuvo augalinio pieno, bet tai tikrai nėra nuosprendis), būtų lengviau. O dabar sudėtingai galvoti reikia.

Restoranas „Gloria“, sostinės Senamiestyje, Ligoninės gatvėje, kuriame buvome su mūsų bičiuliu, buvo įtartinai tuščias net sekmadienį, kai yra populiariausias laikas: vėlyvieji pusryčiai, kai kitur neprasigrūsi.

Ir ne tai, kad kas nors buvo blogai su maistu. Su maistu buvo viskas gerai (aprašiau žemiau, tikuosi, perskaitysite). Ir kainos labai nedidelės (už tris žmones sumokėjau vos 6o EUR).

Pažiūrėkim. Šakšuka, Artimųjų Rytų kiaušinienė pomidorų ir alyvuogių aliejaus padaže (kiaušinius išleidžia į labai karštą padažą, ir jame jie jaukiai iškepa) buvo pavyzdinė: ir gerai balansuotu aštrumu, ir kiaušiniai buvo tobulos konsistencijos, trynys bėgo ir tviskėjo besileidžiančios saulės spalva. Tą patiekalą pamėgo sostinės hipsteriai, nes jį nėra labai sunku pagaminti, bet reikia patirties ir profesionalumo, kad jis būtų pagamintas tikrai gerai (lygiai kaip burgerius labai daug kas gamina, ir jie toli gražu ne visur pagaminami gerai), ir čia buvo tas pavyzdys, kai paprastas, masinis, iš savęs negurmaniškas patiekalas buvo pagamintas gurmaniškai ir vertas kiekvienos pagyros. Norėjosi išdažyti kiekvieną lašelį, likusį lėkštėje. Beje, tai vienas tų patiekalų, kuriuos, jei Arabija būtų Lietuvoje, lietuviai nurašytų, kaip „atvežtinį“ – ji atsirado tik XVI amžiaus pabaigoje, nes iki tol pomidorų arabų pasaulyje nebuvo.

Šiltas ir labai rudeniškas buvo biskas (bisque), prancūziškas sultinys, nuvirtas iš jūros gėrybių (tradiciškai – iš tokių, kurios nebuvo pakankamai geros kokybės ir išvaizdos, kad patektų į turgų, tai galėjo būti krabai, vežiai, omarai, langustinai ir kiti vėžiagyvių, kuriuos vadinu lotyniškos kilmės žodžiu krustacai padarai; dažnai dar dėl skonio labai smulkiai permaldavo ir kiautus), dažnai tirštintas ryžiais, kurie patys paskui nukošiami. Čia jis buvo švelnus ir pateikiamas su sviestu pertepta briošės duonele – pasijutau Prancūzijoje prie jūros, kur nors Provanse, ir taip gera pasidarė.

Kai dėl raviolių, aš gal ginčyčiausi dėl vyšninių pomidorų papuošimui, bet žinote, aš nuolatos apie juos ginčijuos, toks jau mano būdas. Patiekalas buvo jaukus ir irgi priminė gal kokią Italijos užeigą.

Visus tuos patiekalus valgyčiau ir vėl, net ir pyragą „Medutis“, kuris yra mano mėgstamiausias pyragas gyvenime – ir čia jis buvo delikatus, lengvutis ir kruopščiai papuoštas uogomis. Nieko negaliu sau padaryti, mėgstu jį, nors jis ir turi reputaciją iš gedulingų pietų ir krikštynų provincijos užeigose.

Suprantate, viskas buvo tikrai labai gerai atlikta. Ir vis tiek restoranas yra tuščias. Kodėl? Ko reikėtų? Aš patarčiau jiems sugalvoti kažką, ką jie gamina geriau, negu visi kiti Vilniuje, sumeistrauti sau idėją, svajonę, ir ją aktyviai ir agresyviai komunikuoti, nes daryti visko po truputį, kad ir labai gerai, nėra kelias į sėkmę. Ir tikriausiai reikėtų pakeisti pavadinimą, nes „Gloria“ reiškia bet ką ir nieko. Kaip ir vadinti viešbutį „Palace Hotel“ arba „Bristol“. Iš to, ką mačiau, jie galėtų (pavyzdžiui) užpildyti prancūziškos kaimo virtuvės, atliktos profesionaliai ir preciziškai, nišą – prancūziškų Vilniuje nelabai yra.

Keturios žąsys iš penkių.

Gloria, Ligoninės g. 5, Vilnius. Tel. +370 614 28381. Facebook puslapis: https://www.facebook.com/gloriarestoranas/

Ketvirtadieniais ir penktadieniais: nuo 17:00 iki 23:00. Šeštadieniais nuo 11:30 iki 23:00. Sekmadieniais nuo 11:30 iki 18:00

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją