Yra šalių ir kultūrų kombinacijos, kurios yra nesuderinamos tarpusavyje.

Tai kodėl aš nuėjau į japonų restoraną ne bet kur, o Portugalijoje, prie Atlanto vandenyno - ar aš norėjau nusivilti ir dar apkartinti šią savaitę, kai išgirdau pavydą keliančias žinias, kad Michelin gidas pagaliau bus Estijoje. Lietuvoje? Špyga taukuota. Mat estai susimokėjo (antrinėse rinkose Michelin atvirtai ima vyriausybių pinigus už atėjimą, panašiai, kaip airių oro linija Ryanair imdavo pinigus iš miestų, kad ten pradėtų skraidyti), o lietuviai? Baikit, mes nemokėsim Michelin, sako jie. Mums nereikia, mes turime Užkalnį, sako lietuviai, jam irgi nemokame, o jis sau dirba. Ką čia pinigus laidysim.

Tai kodėl japonų restoranas Portugalijoje? Nes Portugalija yra didelio pasaulinio palikimo valstybė, ir nors Angola ir Mozambikas tikriausiai niekaip su Osaka ir Kiotu nesusiję, tačiau Brazilija, didžiulė portugalų kultūros teritorija, kažkada buvo pažadėtoji žemė japonų pigiai darbo jėgai. O dar portugalų keliautojai ir misionieriai buvo vieni nedaugelio, kuriems buvo leidžiama būti Japonijoje. Japonų patiekalas tempura (gruzdintos krevetės ir daržovės plonoje tešloje) irgi yra portugališkos kilmės.

Miestelis vardu Lourinhã yra per keliasdešimt kilometrų į šiaurę nuo Lisabonos, turi 6000 gyventojų, mažiau negu Kelmė, ir turi begales dinozaurų iškasenų, dinozaurų parką ir daug tikrai neblogų restoranų, ko negali pasakyti nei apie Kelmę, nei apie kokį nors kitą Lietuvos miestelį.

Sušių restoranas Yukimura yra vienintelis japonų restoranas miestelyje, bet žinomas regionine prasme ir nuolatos vakarais pilnas žmonių. Mes nuėjome pietų, kai žmonių mažiau.

Yukimura reiškia sniego miestelį (ir čia tikrai mažai ryšio su Portugalija, kur saulė apgaulingai kaitri, nes stiprūs Atlanto vėjai atgaivina ir pats nepastebi įdegio, kuris nupliko lyg verdantis vanduo, bet tai sužinai jau į pavakarę). Meniu didelis ir džiugina tai, kad jie nekiša abejotinų sudėtinių dalių (mačiau Lietuvoje sušius su rūkyta lašiša ir marinuota silke, vos ne su garstyčių ir medaus padažo priedu), o viskas padaryta sumaniai ir tiksliai.

Jau minėta tempura buvo kiek trapesnėje tešloje, nei esu paprastai pratęs, ir krevetė perpjauta taip, kad būtų dvigubai ilgesnė - bet nebuvo nei maudymosi riebaluose, nei perkepimo. Viskas tikslu.

Suktinukas-kūgis temagi (Temagi do Chef, 6,50 EUR) buvo neįprastai didelis, bet viskas, kas buvo viduje: krevečių tempura, tunas, lašiša - buvo nepriekaištinga.

Vertikalieji sušiai gunkan, kurie paprastai būna apsukti tamsiu jūržolių popieriumi ir turi vaizduoti karo laivą, čia buvo apsukti pagrindine sudedamąja dalimi (lašiša, tunu), kas buvo dvigubo gerumo, na, panašiai, kaip pyragėliai su mėsa susukti į mėsą, tai jei patinka mėsa, tai pats tas dalykas.

Aštuonių dalių suktinukai (uramaki), tai yra, sušių dešra, kuri visada pjaustoma į aštuonias dalis, buvo mažiukai, greičiau ne dešra, o dešrytė, bet žiauriai stipraus ir organiškai balansuoto skonio, gerai ištaikytos kompozicijos ir išvaizdos. Absoliučiai rekomenduoju.

Desertui pasiėmėme keptų ledų (tiksliau, ledų gruzdintame apvalkale), ir čia mano prisiminimai susišaukė su amerikietišku patiekalu Baked Alaska (kepta Aliaska), kuriame ledai padengiami plaktu kiaušiniu baltymu ir pašaunami į krosnį, kiaušinis sukepa į morengą, o ledai dar neištirpsta. O dar mano atmintyje yra toks šiaurės Anglijos patiekalas, tešloje gruzdintas Mars batonėlis, kas yra reto baisumo degradavusių liumpen-proletarų maistas, kurį vargu ar kas užsisakinėtų, jei ne suvartotas prieš tai alkoholis.


Restorane sumokėjome 75,60 EUR ir arbatpinigius (Portugalijoje paliekama nuo 5 iki 10 proc.). Jeigu toks būtų Lietuvoje, būčiau laimingas. Jei toks atsirastų mažame Lietuvos miestelyje su šešiais tūkstančiais gyventojų, manyčiau, kad sapnuoju. Penkios portugališkos žąsys iš penkių. Arba penki gaidžiai, nes gaidelis yra Portugalijos nacionalinis paukštis.

Yukimura Sushi Bar, Avenida António José de Almeida 15, 2530-113 Lourinhã, Portugalija. Tel. +351 917 774 297. Facebook puslapis: https://www.facebook.com/yukimurasushibar/

Antradieniais nuo 19:30 iki 23:00, nuo trečiadienio iki sekmadienio: pietūs nuo 12:30 iki 15:00, vakarienė nuo 19:30 iki 23:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją