Atsakingiausias metų momentas - geriausiųjų 25 restoranų sąrašas, kur einu pats ir kur veduosi draugus, ir tos vietos, kurias rekomenduoju ir už kurias visiškai atsakau. Žinoma, klaidų pasitaiko visiems (absoliučiai visiems), tačiau paaiškinu: jeigu kur nors einate su nusiteikimu, kad jums nepatiks, bet einate vis tiek, nes jums norisi įrodyti, kad Užkalnis neteisus, tai čia yra jūsų problema ir jūs būsite už tokį elgesį nubausti. Čia tas pats, kaip „pirkau Užkalnio koldūnų, tai net šuo nevalgė”: Lietuvoje kokie penkiasdešimt tūkstančių šunų, kuriuos bandė maitinti mano receptūros koldūnais ir nepagalvojo, kad šuniukams skirtas visai kitoks maistas. Pasiklauskite veterinaro, jums rekomenduos. Į Lietuvą atveža puikaus begrūdžio, tinkamos sudėties keturkojų maisto iš Vokietijos, Italijos, Olandijos, Ispanijos, Austrijos - jį ir rinkitės.

Nebus šiemet didžiausiojo nepasisekimų sąrašo, nors tikrai priklausytų į jį įtraukti Lietuvon šiemet atėjusias Domino’s picas: puikus, galingas, dideles tradicijas turintis amerikietiškas tinklas gamina labai neblogai, kartais, tačiau labiau apsileidusio, chaotiško ir nepagarbaus atėjimo į rinką negalima buvo įsivaizduoti. Kai nesugebi apdoroti užsakymų ir tiesiog atjungi paskelbtą telefono numerį, o klientams sakai, kad telefonas kažkodėl neveikia, tai ne kas.

Kai kurie restoranai galimai nusimins, savęs neradę sąraše. Nebūtinai tai reiškia kažką negero. Gal tiesiog ten aš nespėjau per metus nueiti - negalite kaltinti manęs, kai žiemą ir dalį pavasario praleidau Nidoje, o visą rudenį ir gruodį - Italijoje, tai taip ir gaunasi, kad ne viską spėju aplankyti. Kitiems gal reikia laiko pailsėti ir atgauti jėgas. Praėjusių metų geriausiųjų sąrašas yra čia - jei norite palyginti ir numegzti kelias sąmokslo teorijas, tai kviečiu pasismaginti: https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-skelbia-geriausiu-2020-lietuvos-restoranu-apdovanojimus.d?id=86093391

Kaip ir visada, restoranai man už apžvalgas nemoka - nei pinigais, nei maistu. Jeigu jums atrodo kitaip, tai jūsų problema, ne mano. Ar buvo kišusių pinigų mainais į apžvalgą, o juo labiau „norime jus pavaišinti”? Taip, kaip ir kasmet. Vieno restorano negalėjau įtraukti, nes ten gamina mano vardu pavadintus burgerius - taip, tai būtų interesų konfliktas.

Tai štai žemiau sąrašas, gero valgymo visus ateinančius metus. Tvarka atsitiktinė, todėl antrasis numeris nebūtinai geresnis už septintąjį ir panašiai.

Greita sraigė, Vilnius, Dvarčionys Šiemet įrašiau pirmojoje vietoje, nes anais metais pamiršau įtraukti, kaip kiaulė. Žioplumas yra skubančių žmonių liga. O jie ne tik maitino medikus per pandemiją (siunčiau ir aš nuo savęs pietus gydytojams, kaip ir daugelis kitų), bet ir sugebėjo išlaikyti pagrindinę idėją: kokybiškas maistas, sukurtas jaukiai ir šeimyniškai iš tų Europos vietų, kurios turi geresnes gastronomines tradicijas, negu Lietuva. Tolokai nuo centro, bet juk turite automobilį.

Oišy, Vilnius Japonų gatvės maistas. Karantiną išlaikė, kaip didvyriai. Japonų maisto Lietuvoje gero nedaug, daugiau rusiško pavyzdžio sušinių, bet čia ne tas variantas.

Fabrikėlis, Vilnius Inovatyvu, jautru, vakarietiška ir su dideliu išmanymu, ne hipsterių pasidarkymai ant lėkščių, o tikras profesionalumas. Vienas metų atradimų, tikrai. Ilgų gyvenimo metų.

Apžvalga: „Maisto fabrikėlis yra metų atradimas Vilniuje, elitas - atverkit pinigines” (https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-maisto-fabrikelis-yra-metu-atradimas-vilniuje-elitas-atverkit-pinigines.d?id=88006465)

Pakalnutė, Salantai Lietuviško kaimo maisto stebuklas varo priekin, nesustodamas. Jie kartais pasikrauna malkų, nes juos važiuoja sudirbti įvairūs nevykėliai, kurie renka taškus iš to, kad gina pasaulį nuo Užkalnio. Nieko baisaus: kas nesugeba statyti namų, giriasi tuo, kad bent jau langą gali išdaužti arba duris apšlapinti. Salantų fenomenas yra pilnas žmonių ir džiugina.

Apžvalga: „Tautos mėgstamiausias Lietuvos restoranas - Žemaitijoje” (https://www.delfi.lt/verslas/mano-eurai/tautos-megstamiausias-lietuvos-restoranas-zemaitijoje.d?id=72642890)

Kiemas by Gastronomika, Vilnius Liutauras Čeprackas įrodė, kad kūrybinės galios riaumoja, kaip krioklys. Paprasti ir žinomi patiekalai, nepaprastai pagaminti.

Apžvalga: „Užkalnis valgė restorano kieme, į vidų jo neįleido” (https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-valge-restorano-kieme-i-vidu-jo-neileido.d?id=87564813)

El Gato Negro, Vilnius Lietuvai reikia kuo daugiau užsienio virtuvės. Kuo daugiau užsieniečių. Kuo daugiau visko nelietuviško. Sušių ir bananų ant Kūčių stalo. Picų per Vėlines. Burgerių per Velykas. Šis nuostabiai subtilus meksikiečių restoranas pribloškė.

Pepper Grey, Klaipėda Geriausias armenų ir Kaukazo restoranas šalyje, geresnis armenų maistas negu bet kas, ką galima rasti net Jerevane (arba bet kur Armėnijoje), autentiška, nauja ir niekaip neorientuota į praeities nostalgiją.

Casa Peligrosa, Vilnius Dar vienas puikus meksikietiškas. Trys aukšto lygio Meksikos restoranai vienai Lietuvai - pasiekimas.

Apžvalga: „Užkalnis valgė restorane, kuris prieštarauja gamtos dėsniams” (https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-valge-restorane-kuris-priestarauja-gamtos-desniams.d?id=87954027)

Stikliai Ketvirtasis sėkmės dešimtmetis: jų neima nei pandemija, nei sumažėjęs turistų skaičius. Kodėl? Nes jie visada, visą laiką, evoliucionuoja ir niekada nesustoja vietoje. Energijos tiek, lyg jie būtų dvidešimtmečiai.

Stiklių taverna Jau lyg ir minėjau “Stiklius”? Nieko tokio, čia viskas labai skirtinga nuo pagrindinio restorano. Tai tebėra pagrindinė šalies vieta, kur atsivedate svečius parodyti, koks jaukus ir kartu nesovietinis gali būti lietuviškas maistas. Jų cepelinai su varške yra su mėtomis - pagal Faustos a.a. babos receptą, jau keleri metai. Net aš, mėsėdis, juos valgau, nors anksčiau niekada nevalgydavau cepelinų su varške.

Apžvalga rašyta per seniai, kad duočiau nuorodą, tačiau jei abejojate, parašykite man, aš jums asmeniškai papasakosiu.

Pušų paunksnėje, Palanga Ingridos ir Arvydo Sabonių viešbutis ir restoranas yra kaip tas kosminis laivas, kuris iššovė į orbitą ir toliau sukasi aplink žemę. Fantastika. Iš vakaro - Kijevai ir bet kas kita iš meniu, ryte - benediktai su krabais. Tiesiog eikite ten.

Pizza Verde, Vilnius Atrodo, nepretenzinga picerija, bet kaip ilgai laikosi ir laiko kartelę ir smūgį.

Da Antonio, Vilnius Kaipgi be jų. Geriausia pasta šalyje. Jei jaučiatės, kad laikas švęsti, prašykite gnocchi (njokių) arba pastos su baltaisiais trumais. Tai - kaip seksas, tik geriau.

Užupio picerija, Vilnius Iškart po Da Antonio, nes šeimininkas tas pats. Viena geriausių pasaulyje Neapolio picerijų pagal tarptautinę neapolietiškų picų vertinimo asociaciją. Tiek ir tereikia pasakyti.

Apžvalga: „Užkalnis pripažino: turistai gali išmanyti maistą geriau už mane” (https://www.delfi.lt/maistas/skoniu-naujienos/uzkalnis-pripazino-turistai-gali-ismanyti-maista-geriau-uz-mane.d?id=78803877)

Blue Lotus, Vilnius Indijos maisto Lietuvoje nedaug, gero - dar mažiau. Šie kario ir čili pipirų namai labai gerai laiko smūgį, o negausus papildymas Tailando patiekalais labai džiugina šalyje, kur kol kas nėra nė vieno verto paminėjimo tajų restorano.

Agave, Kaunas Taip, tai tebėra man geriausias restoranas šalyje. Šefas Rodrigo Canela yra Meksikos stebukladarys. Neužsisakykite iš meniu, atiduokite jam piniginę, ir tegu gamina savo nuožiūra.

Apžvalga: „Užkalnis atleido Kaunui ir sako - važinės ten valgyti” (https://www.delfi.lt/verslas/mano-eurai/a-uzkalnis-atleido-kaunui-ir-sako-vazines-ten-valgyti.d?id=68357704)

Mažoji Himalaja, Vilnius Kuklus ir nepretenzingas restoranas kala tokį autentišką Indijos maistą, lyg būtų kur nors mažame Anglijos miestelyje. Šaunuoliai.

Bučeris, Vilnius Mėsininko parduotuvė, kuri yra ir restoranas. Pasitikėkite šeimininku, džiaukitės, kad mėsa importuota (lietuviai tokios nepagamina), ir tegu būna jūsų gyvenimas palaimintas.

Apžvalga: „Užkalnis suleido dantis į kruviną mėsą” (https://www.delfi.lt/verslas/verslas/a-uzkalnis-suleido-dantis-i-kruvina-mesa.d?id=69766686)

Bon Chop, Vilnius Vienas iš dviejų geriausių mėsos restoranų šalyje - nors, kaip ir prieš tai paminėtasis Bučeris, tai yra iš esmės mėsininko parduotuvė su keliais staliukais. Žmonės, kurie pirmąsyk ragauja tokios kokybės mėsą, išeina išridenę akis ant kaktos po vakarienės ar pietų. Paprašykite, kad jums praneštų, kai kitąsyk jie turės wagyu iš Japonijos. Tai lyg keptas kalnų oras - mėsą galima traukti per šnerves, pro susuktą penkiasdešimties dolerių kupiūrą.

Apžvalga: „Užkalnis rado Vilniuje kepsnius, dėl kurių myli Lietuvą, arba jautiena po 110 eurų” (https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-rado-vilniuje-kepsnius-del-kuriu-myli-lietuva-arba-jautiena-po-110-euru.d?id=83249867)

Somm, Vilnius Vadinasi - vyno baras. Iš tikrųjų, aukšto lygio šefo puikus restoranais su tokio lygio vynais, kad man apie juos draudžia rašyti įstatymai. Puiku, kad jie išgyveno karantiną.

Gaspars, Vilnius Pasijuskite lyg Londone, gerąja prasme. Indijos šiltu vėju perpūsta eklektiškas restoranas rodo lietuviams, kaip atrodo nelietuviška kokybė.

Trattoria da Flavio, Vilnius Tiek persivalgęs itališko maisto, kad vos jų nepamiršau - bet jie yra fantastiški. Tai bus viena iš vietų, kur eisiu, vos grįžęs po penkių ar septynių mėnesių Italijoje.

Apžvalga: „Užkalnis pavalgė restorane, ir dabar ten laisvai vietos nebegausite” (https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-pavalge-restorane-ir-dabar-ten-laisvai-vietos-nebegausite.d?id=81842189)

Le Travi, Vilnius Nesuprantu, kaip kelių patiekalų mažutėlis restoranas išgyveno karantinus, bet jis tai padarė. Dar viena itališka vieta Vilniuje, kur einu po Italijos.

Narushi, Vilnius Vis dar geriausi sušiai Lietuvoje iš žmogaus, kurio lietuviška pavardė skamba japoniškai.

Apžvalga: „Užkalnis Vilniuje rado geriausius sušius ir dar vieną patiekalą, geriausią Europoje” (https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-vilniuje-rado-geriausius-susius-ir-dar-viena-patiekala-geriausia-europoje.d?id=81477087)

Audrutė - Toli nuo klasikos, Melnragė Restoranas miške, taip arti paplūdimio, kad baisu artintis (dar užpuls poilsiautojai). Bet tai retas radinys, sproginėjantis išmanumu.

Apžvalga: „Užkalnis Klaipėdoje valgo už 150 EUR: iš už ką jums tokie geri restoranai” (https://www.delfi.lt/maistas/laukines-zasys/uzkalnis-klaipedoje-valgo-uz-150-eur-uz-ka-jums-tokie-geri-restoranai.d?id=87728373)

Tai šįkart būtų tiek. Yra ir dar smagių, atleiskit, kas nepateko - bet kažkur turiu sustoti. Tegu kitąmet bus dvigubai tiek.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)