Todėl šiandien džiugūs prisiminimai apie restoraną Lietuvoje, kurio pavadinimas restoranu daugelį privers lipti sienomis, kaip prieš ketvirtį amžiaus lipo sienomis dabar jau pasenę piktuoliai, kai atsidarė Vilniuje McDonald’s ir jį vadino (ir tebevadina) restoranu. Tas disonansas žmonių galvoje suveikia puikiai, panašiai, kaip ir tada, kai aš save pavadinu elito atstovu.

Kodėl jį keistoka vadinti restoranu? Mat čia mes kalbame apie vieną prekystalį ir staliukus, kuriais jie dalijasi su kitomis maitinimo įstaigomis sostinės prekybos centre G9. Tą prekybos centrą daugelis jūsų žino iš prabangių maisto prekių parduotuvės Lidl rūsio aukšte ir iš aukštosios mados emporiumo H&M. Ten taip pat galima ir pavalgyti.

It’s Corndog

It’s Corndog – toks restorano pavadinimas, kuris reiškia: „dešrelė, aplipdyta kukurūzų tešla ir gruzdinta aliejuje“, arba kukurūzų šuo. Nes, kaip žinote, amerikietiškas „hot dog“ reiškia ir karštą šunį, ir dešrainį, priklausomai nuo to, kokios dietos jūs laikotės. Dar galima tą dešrelę vadinti tiesiog korndogu.

Pažymėtina, kad feisbuke restoranas vadinasi tiesiog It’s, kas yra trumpiausias man žinomas restorano pavadinimas, o restoranų aš pažįstu tikrai nemažai, kaip ir jų pavadinimų.

It’s Corndog

Tai iš esmės vieno patiekalo restoranas. Tiesa, jie turi ir užkandžių (nors užsikąsti korndogus yra tokia pat keista idėja, kaip ir užsisakyti užkandį prieš Čikagos picą, nes jau pačios picos neįmanoma suvalgyti su jos devyniais tūkstančiais kalorijų, o korndogas yra tokia kalorijų torpeda, kad jam priedai lyg ir nebūtų reikalingi, tačiau prašau, niekada nenuvertinkite amerikietiškos galimybės laisva valia persivalgyti) – be to, kuris gi lietuvis nemėgsta mūsų klasikinės studentiškos klasikos, keptų koldūnų? Dar yra ir bulvytės, ir vištienos juostelės. Jau maloniai užlieja amerikietiško kino teatro užkandžių prieš seansą lipnus jaudulys ir galvoje teliuskuoja kola su ledukais vietoje smegenų.

It’s Corndog

Korndogai atsirado maždaug prieš šimtą metų Teksase, iš ten atsikrausčiusių vokiečių imigrantų, nes kas gi daugiau pasaulyje taip myli dešreles. Įmerkus jas į kukurūzų tešlą (smarkiai pigesnė, nei kvietinių miltų, ir tas skirtumas prieš šimtą metų buvo ženklesnis), galima visą šį reikalą pagruzdinti aliejuje, patrigubinant dešrelės nuosavas kalorijas ir pardavinėti ant pagaliuko. Korndogas tapo greito maisto simboliu, kuris daugiausia tarpsta pačioje Amerikoje (užsienyje jį valgo retai).

Amerikoje yra net Nacionalinė Korndogo Diena, vykstanti pirmąjį kovo šeštadienį ir sutampanti su universitetinio krepšinio komandų varžybų pirmąja diena – kaip žinote, niekur tiek daug nėra vartojama alaus ir greito bei kaloringo maisto, nei per didžiąsias Amerikos sporto šventes. Vieni kalorijas degina, o kiti kaupia. Tą pačią dieną švenčia ir amerikietiškas alus, ir tater tots, gruzdinti bulvinukai.

It’s Corndog Vilniuje pasiūlė net daugiau variantų, negu galima būtų tikėtis iš vidutinio pardavėjo pačioje Amerikoje: čia yra ir du tešlos variantai (ir kukurūzų, ir mielinė tešla – ir pastarosios skonis su dešrele primena tas mano vaikystės bandeles su dešrelėmis, kurias pardavinėjo prie dabartinės Kudirkos aikštės, šiaipjau ir jos yra užsienietiškas išradimas ir vadinasi anglakalbiame pasaulyje „Pigs in Blanket“, tai yra, kiaulės po antklode; o užsienietiškas todėl, kad ir pati pieniška dešrelė, kaip ir daktariška dešra, buvo, kaip produkto idėja, atvežta į Sovietų Sąjungą iš JAV prieš Antrąjį pasaulinį karą tuometinio sovietinio maisto reikalų liaudies komisaro Anastaso Mikojano, kuris taip pat tada atvežė rusams ir pieniškų ledų gamybos technologiją), o taip pat įvairios dešrelės ir įvairūs apibarstymai.

It’s Corndog

Dešrelės yra vištienos, jautienos ir kiaulienos (labiausiai tradicinė yra pieniška), o dar galima užtaisysti į vidų ir mocarelos sūrio lazdelę, ir tada kalorijos nebe trigubinasi, bet dauginasi kvadratu, tačiau sakau, čia juk maistas sportininikams, kurie labai daug juda.

Gatavas korndogas apvelkamas džiūvėsėliais, arba kukurūzų dribsniais (jei sapnuojate kukurūzus, kaip tikras amerikietis), arba japoniška mandrybe, panko džiuvėsiais. Čia tiesiog toks žodis ir nieko bendro neturi su pankų (punk) subkltūra, kuri yra pažįstamas tiems iš mūsų, kas žino anglų grupes The Clash ir Sex Pistols ir kas artinasi prie pensijos amžiaus.

It’s Corndog

Šiaip man restorane patiko viskas, ir tas skaniai prakandamas tešlos luobas ir dešrelė viduje, patiko tikrai viskas, neišskiriant nė padažų (agurkėlių pasirodė gaiviausias, bet gal dar rinkčiausi čipotlę, rūkytų paprikų variantą), o kalbant apie mėgstamiausią ir labiausiai Amerika alsuojantį korndogo variantą, imčiau tą pienišką dešrelę kukurūzų tešlos apvalkale ir su klasikiniais džiūvėsėliais.

Dviese sumokėjome devyniolika eurų, bet būtų užtekę ir dešimties, jei nebūtume tiek visko daug ragavę.

Už Ameriką Vilniuje, už autentiką ir drąsą atvežti ne tik maistą, bet ir kultūrą į senąjį Gedimino miestą – penkios žąsys iš penkių.

It’s Corndog

It’s Corndog, Gedimino pr. 9 (prekybos centre G9), Vilnius.
Tel. +370 606 94459.
Tinklalapis: www.itscorndog.lt
Facebook profilis: https://www.facebook.com/Itscorndog/

Nuo pirmadienio iki penktadienio – nuo 11:00 iki 20:00, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 11:00 iki 18:00.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)