Iš tiesų tai panašu į tiesą. Aš labai noriu, kad jūs suprastumėte, arba bent jau išgirstumėte, kad mūsų Lietuvos gyvybingumas priklausys ne tik nuo skiepų, ir ne tik nuo to, kiek mes apkabinsime ir priimsime seksualines mažumas. Mums labai reikia tarptautinio maisto. Mums reikia, kad pas mus gamintų maistą žmonės, kurių kitokia odos spalva, kitoks tikėjimas, negu mūsų, kurių yra kitokie skoniai ir kitokie prieskonių vertinimai. Tada mes būsim atviri pasauliui, ir ne, tada mes nė kiek neištirpdysime savo tapatybės, atvirkščiai, kuo labiau atviri būsime, kuo daugiau įvairių dalykų priimsime, tuo smagesnė bus mūsų šalis, Lietuva, kuri yra ne „Lietuva lietuviams“ – mūsų Lietuva yra atviriausias, džiaugsmingiausias kraštas visam pasauliui.

Gana jau rašymų apie tai, kas mes dar nesame. Štai maistas iš šalies, apie kurią Lietuvoje mažai kas išmano: Jordanijos. Tai Artimųjų Rytų šalis su beveik dešimčia milijonų gyventojų (maždaug, kaip visos Baltijos šalys kartu paėmus), ir kurios virtuvė yra labai artima Sirijos, Turkijos, Izraelio ir daugelio kitų to regiono šalių virtuvei.

Vilniuje turime Jordanijos kepyklą, kuri vadinasi „Petra“ (graikiškai Πέτρα reiškia “akmuo”), ir tai yra miesto pavadinimas pietų Jordanijoje. Ten važiuoja milijonai turistų, nepaisant to, kad turi Izraelio vizas dėtis atskiruose paso lapeliuose, nes Jordanija nemėgsta nei žydų, nei tų, kas lankė žydų valstybę.

Bet šis valgymas yra labai toli nuo politikos. Aš vertinu grynai tai, ką ragauju, ir jei man kas nors patinka, tai nereiškia nei mano pritarimo kokiam nors politiniam režimui, nei kokio nors panašaus geopolitinio pozicionavimo. Aš vertinu tik maistą.

Jordanijos virtuvė labai panaši į visų Artimųjų Rytų virtuvę, aš žinau, kad jei tai pasakyčiau sirams arba turkams, mane suvalgytų gyvą (tikriausiai), bet regiono geografija ir maistinės savybės diktuoja ir tai, ką žmonės valgo, ir kuo jie smaginasi.

Užsakymas iš „Petra“ buvo džiaugsmas nuo pradžios iki pabaigos. Man gal mažiausiai patiko falafeliai, bet tai mano asmeninio skonio išraiška: man jie buvo per sausi, smarkiai per sausi, kaip džiūvėsiai, nors aš žinau, kad Artimuosiuose Rytuose būna ir tokių, ir tai yra viskas gerai. Užtat humusas buvo vienas geriausių Lietuvoje, nors ir itin intensyvaus skonio, ir aš jį ėmiau duonos krašteliu, negalėdamas sustoti. Tie, kas mėgsta Artimųjų Rytų humusą, ir yra pratę išbandyti jo įvairias iteracijas, supras mane.

Manakish, arabų pica (taip ją vadina daugelis), su malta mėsa ir su čili pipirų snaigėmis, buvo plonas ir delikatus laimės receptas. Tai buvo delikatu, išbaigta ir pagaminta su meile. Kitiems tai bus tiesiog tam tikras sausainėlis su jautiena. Man tai buvo nesustabdomai smagus patiekalas.

Man be galo patiko pyragėliai-laiveliai (kepyklos puslapyje Feisbuke galite pamatyti, kaip jie gaminami), su įvairiaisiais įdarais: sūriu, vištienos, jautienos ir sūrio su žolelėmis. Iš pyragėlių galima buvo pajusti meilę gaminant ir autentiką. Tai buvo tikra šventė, kai vienas pyragėlis skanesnis už kitą. Ir, dar kartą pasakysiu, ten viskas gaminta su meile ir rūpesčiu.

Trispalvis manakish (paplotėlis) su žolėmis irgi buvo skonio bomba. Kaip man patinka žolės! Galėčiau jas valgyti ir valgyti, kaip koks žolėdis.

O kur pagrindiniai patiekalai, paklausite jūs? Man ir tiek pakanka, man ir taip yra gerai, čia viskas tvarkoje, čia juk kepykla, o ne restoranas. Kaip kepykla sugeba padaryti visus pietus, tai aš džiaugiuosi ir krykštauju.

Ar pasijutau, kaip Jordanijoje? Taip, tikrai. Ar verta 25,50 EUR, išleistų šiems pietums? Taip.

Aš noriu, kad Lietuvoje būtų daugiau užsieniečių, daugiau skirtingų virtuvių, daugiau skirtingų gyvenimo ir skonio variantų, aš noriu, kad kuo daugiau būtų mūsų gatvėse ir miestuose nesuprantančių lietuviškais, aš noriu, kad Lietuva būtų tautų ir kultūrų katilas. Aš noriu, kad daugiau būtų skirtingų odos spalvų, kalbų, dialektų ir religijų. Ir šis restoranas yra bilietas į sėkmę. Sveikinu jį. Mūsų Lietuvai tokių reikia. Penkios žąsys iš penkių.

Petra Bakery & Falafel, Kalvarijų g. 59, Vilnius. Tel. +370 669 68999. Facebook profilis:

Nuo antradienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 18:00, penktadieniais ir šeštadieniais – nuo 11:00 iki 19:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)