Tačiau šio restorano meniu vartydamas, žiūrėjau į geltoną kiaušinio trynį ir manyje buvo dvi mintys: “aš šito noriu” ir “tai kaip visa tai atvežti į namus?”. Nes per tą visą jūsų karantiną pakavimo rūpestis buvo kritinis faktorius: tie, kas nemokėjo pakuoti, gaudavo klientų nusivylimą. Tie, kas mokėjo, gaudavo lojalius lankytojus ilgam.

Aš ne be reikalo sakiau “restoranas”, nors čia iš esmės tik glorifikuota sumuštininė - tačiau esu anglakalbės kultūros atstovas, dvasinis ir emocinis amerikietis, ir mano šalyje mes vadiname restoranais ir burgerių bei dešrainių vagonėlius, ir tai man patinka. Netgi kai yra keli staliukai degalinėje, man tai irgi yra restoranas, nes vadinu kaip noriu, ir kas man uždraus.

Kalbant apie vakarietišką kalbėjimą, ar žinote, kad angliškai niekas nesako, kad šuniukas ėda? Jis tik valgo. Mano šunys irgi valgo. Kartais prie stalo, priklausomai nuo nuotaikos. Be to, JAV net veterinarai nesako apie šuniuką, kad jis turi “snukį”. Ten sako - veidas. Aš irgi taip sakau.

Bet grįžkime prie sumuštinių. Sumuštiniai yra vienas geriausių maistų pasaulyje, ir man svajonių pietūs yra užsisakyti labai brangų (nes visko dvigubai) didelį sumuštinį iš “Subway”, kuris Lietuvoje yra gero amerikietiško gyvenimo ir puikaus atsipalaidavusio stiliaus konsulatas. Apie “Subway” apžvalgos jau šimtą metų nedariau, ir reikės ją padaryti jūsų džiaugsmui. Ir apie “McDonald’s” gal jau dešimt metų nerašiau, nors jie irgi yra nuostabūs, mano gastronomijos angelai. Argi nespinduliuoja iš mano žodžių ir raidžių nesuvaidinta palaima, kai rašau apie tokius dalykus?

Tai štai, sumuštininė “SandWitch” (pastebėkite, kad parašyta gudriai, nes angliškai taisyklingai būtų sandwich, pagal sumuštinių išradėją, Sendvičo grafą, bet “witch” reiškia raganą) yra prabangių sumuštinių vieta. Jie save vadina sumuštinių užkalbėtojais (tiksliau, šnabždėtojais, nes jų angliškas apibrėžimas primena apie arklių šnabždėtojus, horse whisperers, kurie keturkojus kanopinius gydo tyliu žodžiu). Man patinka tokie atsilupę terminai. Ir šiaip man patinka, kai jie nestabdo - pavyzdžiui, ant tuno sumuštinio dar ir juodųjų ikrų užmesta. O kodėl? Nes jie gali, štai kodėl.

Tų jų sumuštinių viena ranka valgyti nesigaus (o paprastieji, pavyzdžiui, McDonald’s sumuštiniai, ypač tie mažieji, kurių kaina nuo euro iki trijų, puikiai tinka valgyti viena ranka), tiesą sakant, juos ir dviem rankomis sunku sugrabalioti būtų, geriausia yra valgyti peiliu ir šakute, nebent turėtumėt burną tokio dydžio, kaip begemotas ar kašalotas. Bet ar problema paimti į rankas peilį ir šakutę? Man - tikrai ne.

Dar man patiko pavadinimai, kuriuose parašyti nepadorūs dalykai, bet angliškai, tai jokios davatkos neprisikabins, nes davatkos nemoka užsienio kalbų. Jos ir lietuviškai prastai kalba. Todėl aš joms išversiu: 4-some yra seksas keturiese, French kiss yra prancūziškas bučinys, Madame bdsm yra nuoroda į ponią, kuriai patinka visokie reikalai su bizūnais, rimbais ir guminiais kostiumais.

Aš, žinoma, privalėjau pradėti nuo sumuštinio žaviu pavadinimu B.L.E.T. (8 EUR, ir aš dar pridėjau papildomai šoninės, nes šoninė, kaip ir kiaušiniai, yra raktas į skonį ir gerą nuotaiką). Pavadinimas yra aliuzija į klasikinę sumuštinio kompoziciją BLT, kas reiškia šoninę, salotas ir pomidorus (bacon, lettuce, tomato), tik čia dar pridėta kiaušinio (egg), štai ir gavosi toks mielas sutrumpinimas. Gražu tai gražu, bet kaip visa tai paaiškinti vaikams? Laukit dabar peticijos, kad pervadintų tą jūsų sumuštinį prievartos tvarka. Ar už tokią Lietuvą kovojom?

Sumuštinis B.L.E.T. buvo puikus: ypač šie žmonės supranta reikalus apie šoninę, ją iškepa gerai (nors man patiktų dar traškesnė), ir, o stebukle, kiaušinukas atvažiavo neišbėgusiu tryniu - tai štai ką reiškia gera pakuotė ir rūpestis.

Tuna melt (pagaliau sumuštinis su padoriu pavadinimu, tai jo turbūt neuždraus), kainavęs 8 EUR, buvo puiki klasikos variacija: ne tik tunas su naminiu kimči majonezu, bet ir sūriai, ir ikrai, ir puikūs avokadai - sotu, ne tas žodis, estetiška, ir aišku dar ir kiaušinis, ką aš žinau, ko dar galima norėti?
Pagaliau, trečiasis sumuštinis vadinasi crispy tights (traškios pėdkelnės), tai pasistenkit įsivaizduoti, kas čia turėta omenyje, o pavadinimas, žinoma, primena apie crispy thighs, tai yra, vištienos šlauneles, iškeptas traškiai. Kaip supratote, šis sumuštinis, prieinamas jums už biudžetinę 7.50 EUR kainą, yra ne su pėdkelnėm, bet su labai gera gruzdinta vištienos šlaunele, tokiu dideliu šmotu, taip pat marinuotais svogūnais, majonezu, ir dar ant brioche duonos (naminės, sako jie).

Aš net nežinau, kuris iš jų man patiko labiausiai. Dėl to, kad pilvas ir skrandis nėra begaliniai, visų trijų tik paragavau, nes kiekvienas iš tų sumuštinių drąsiai galėtų pamaitinti du normalius žmones. Tačiau kas yra normalūs žmonės? Kaip pasakė vienas išmintingas rašytojas (ne aš), kiekvienas žmogus atrodo normalus, kol su juo nesusipažįsti iš arčiau.

Su pristatymu ir arbatpinigiais už tris sumuštinius sumokėjau 31.30 EUR, bet čia tik dėl to, kad kurjeriui sumokėjau penkis eurus arbatpinigių. Gera nuotaika buvo.

Gaminkite toliau, gerieji žmonės. Tokių, kaip jūs, reikia Lietuvai, Vilniui ir Užkalniui. Penkios žąsys iš penkių.

SandWitch, Pylimo g. 21B, Vilnius. Tel. +370 602 36361. Facebook puslapis: https://www.facebook.com/SandWitch.Vilnius
Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio nuo 11:00 iki 20:00, penktadieniais nuo 11:00 iki 21:00, šeštadieniais nuo 10:00 iki 21:00, sekmadieniais nuo 10:00 iki 20:00

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)