Daugelis nustebo, kai, rašydamas man labiausiai patikusių restoranų 2020 metais sąrašą, Užkalnio “Laukinių Žąsų” apdovanojimus, kurių prestižas viršija visų kitų vertinimus šalyje kartu paėmus (jei netikite, paklauskite apdovanotųjų, ar jiems svarbūs tie apdovanojimai), įtraukiau prie išsineštinio, karantininio maisto sau mielus “Subway” sumuštinius. Girdi, kaip galima? Ogi galima. Jeigu skanu ir patinka, tai ir gerai.

Nors šios dienos apžvalga nėra apie sumuštinių restoraną: toli gražu. Restoranas yra jūros maistą. Apie restoraną SeaYou buvau rašęs dar 2019 metais, kai jis vadinosi Season (“Po tokio maisto Neptūnas eina mylėti undinių”). Jis ten pat, Downtown maisto erdvėje Vilniaus centre, A. Smetonos gatvėje, bet šį kartą, žinoma, maistą teko valgyti pristatytą į namus, nes juk karantinas.

Pavadinimas yra puikus žodžių žaismas: angliškai “see you” reiškia viso gero, iki susitikimo, pasimatysim vėliau, o “sea you” skamba taip pat, bet “sea” reiškia jūrą, ir prašom kokį turim išmanų variantą, visai kaip Amerikoje, kur pas mus kiekviena riestaininė, burgerinė arba pieniškų kokteilių ar sausainių vieta tokių bajeriukų išsigalvoja, nes lankytojams labai patinka tokie gudragalviški išlankstymai.

Pirmasis pagyrimas yra už gerai supakuotą maistą, kur viskas neišbyrėję, neataušę, nesuzmekę ir neištižę. Jau pasiekimas.

Nuostabūs ploni bulviniai čipsiukai, priminė mano istorinę Tėvynę - Angliją, kur tokie būdavo parduodami brangiai, prie jų buvo parašyta “hand cooked” (gaminti rankomis), ir jie plonyčiai, ir nepersisunkę pigaus aliejaus, o kaip tik tokie, lyg bulviniai kalėdaičiai. Žinoma, bulviniai traškučiai ir yra bulviniai traškučiai, jie negali būti interpretuojami, kaip sveiko maisto variantas, tačiau kokia jau čia sveikata švenčių laikotarpiu, tai laikas smaližiauti ir mėgautis, o sausio mėnuo bus sportui ir fiziniam aktyvumui. Tai buvo geriausi mano ragauti per daugelį metų bulviniai traškučiai, turbūt nuo 2011 metų, kai buvau atskraidintas iš Anglijos į Lietuvą, kad galėčiau nešti šviesą ir edukaciją į mūsų dar neartus gastronominės kritikos dirbonus.

Kreminė morkų sriuba su midijomis ir kokosų pienu buvo šilta, jauki ir saldoka (kaip ir būna su morkų ir kokosų pieno sriubomis), tokia, kuri sušildo ir širdį, ir giliausius kūno užkaborius, kai už langų šalta ir stūgauja vėjas. Aš nesu išskirtinis midijų mėgejas, bet čia jas rakinėjau su džiaugsmu, lyg jaunuolis, kuris randa slaptą meditaciją saulėgražų lukštenimo procese.

Bulvių košė buvo vidutiniška, nebloga, bet ne ta, nuo kurios apsvaigsta galva ir kurią nori užsisakyti desertui, į kurią norisi kristi veidu ir susijungti su ja, kaip kiti susijungia prie Naujųjų Metų stalo su balta mišraine, neatlaikę šventės spaudimo, užtat prie tos košytės buvęs aštuonkojis buvo pagamintas tobulai, jis buvo drūtas, nekuklus, lyg tvirtas kamienas iš Neptūno rūmų, o vyšniniai pomidoriukai, tik pagalvokite, puikiai derėjo, ir tai jūs girdite iš manęs, kuris žmogus nesu vyšninių pomidoriukų entuziastas. Kažkaip visa ta puota, kurią matote atspindėtą mūsų šeimos namuose ant prabangaus stalo, nuteikė mane gerai valiai, gerai nuotaikai ir tam tikrai euforinei palaimai.
Man patiko ir tuno tartaras, su goslia sviestine duonele, tokiu brioche skrebučiu, viskas alsavo dosnumu ir tinkamu, netaupiu paruošimu. Jie maistą gamina su meile.

Tačiau visiškas hitas, pasiekimas, auksinis patiekalas buvo aštuonkojo sumuštinis, tai buvo beribė prabanga sviestinėje bandelėje, paprastas formatas su fantastiniu turiniu, čia tas pats, lyg nusipirktum dešrainį degalinėje, ir ten būtų vietoje dešrelės įdrėbta kokie trys šimtai gramų geriausių iranietiškų Kaspijos jūros erškėto ikrų ant prancūziško sviestuko su jūros druska. Tai buvo sumuštinis, kuris iškėlė sumuštinio vardą iki aukštosios gastronomijos, jame buvo viskas: išvaizda, konsistencija, tobulos sudėtinės dalys ir apgaulingas kuklumas. Tegu 2021-ieji būna aštuonkojo sumuštinio metai.

Visas maistas, su pristatymu, kainavo 42,70 EUR, ir nebūtų gaila ir 70,42 EUR, jeigu jau taip. Ir galėtų būti net 142, arba 242 eurai, nes aš ligi šiol kartais pagalvoju apie tą sumuštinį, ir pasigirsta iš manęs atodūsis.

Taip reikia gaminti maistą: netaupant, su meile ir su daug sviestuko, kaip daro prancūzai. Penkios žąsys iš penkių, ir tegu būna jūsų dienos linksmos ir šviesios.

SeaYou, A.Smetonos g.5, Vilnius. Tel. +370 608 31487. Facebook profilis: https://www.facebook.com/Seayou.gourmet/

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio - nuo 11:00 iki 20:00, penktadieniais ir šeštadieniais - nuo 11:00 iki 21:00, sekmadieniais nuo 11:00 iki 19:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)