Metai restoranams nebuvo sunkūs: jie buvo nežmoniškai žudantys. Daugelis nuleipo nuo ledinio karantino kvėpavimo, ir jiems 2020 metai bus paskutiniai. Gaila. Todėl šiemet nedarysiu pagrindinės žiaurios pramogos, neskelbsiu blogiausių metų restoranų – nes visi, kas šiemet išgyveno, nusipelno bent jau paplojimo per petį.

Sąrašai yra du: tai restoranai, kuriuos pavyko aplankyti. Kitus išbandžiau nuotoliniu būdu. Visus juos rekomenduoju visa širdimi, už visus juos mokėjau pinigus tada, mokėčiau šiandien ir mokėsiu, jei Dievas bus gailestingas, dar daugelį metų. Gal yra ir tokių, kurie yra puikūs, bet kurių neišbandžiau – jiems galimai labiau pasiseks ateinančiais metais.

Pastaba dėl interesų konflikto: kai kurie čia nurodyti restoranai yra asmeninių draugų arba gerų bičiulių. Tačiau nė vienas jų nemoka už apžvalgas ir visą maistą valgau už savo pinigus, ir renkuosi subjektyviai, bet sąžiningai.

Pirmasis Laukinių žąsų sąrašas: dvidešimt septyni geriausi Užkalnio 2020 restoranai – aplankyti per karantino paliaubas (sąrašo vietos gana sąlyginės, nebūtinai 4 vieta yra geriau už 14 arba 24 – čia visi yra žvaigždės, ir tik pirmoji vieta yra visgi pirmoji).

27. Dine, Vilnius Sudėtingas, pižoniškas ir labai kokybiškai pagamintas maistas, ir vyno sąrašas iš savininko, garsaus someljė Armino Darasevičiaus rankų. Elito valgymas elitui, kurie supranta ir susigaudo.

26. Ti’ana, Vilnius. Jie sako „Viduržemio jūros“, bet mano supratimu, tai amertikietiškai-itališkas restoranas tiems, kas supranta, kuo geras tartaras skiriasi nuo faršo, o šampanas – nuo gazuoto lietuviško sirupinio vynelio.

25. Mtevani, Kaunas Gruzinų restoranas Laisvės alėjoje? Žinokit, įmanoma, ir yra labai gerai. Tai nebe senųjų postsovietinių maskvietiškai-gruziniškų valgyklų su puodynėmis ant sienų interpretacija, tai – šiuolaikinis gruzinų restoranas, ir ten grįžčiau vėl.

24. Felsner, Klaipėda Santūru, suderinta, nepaprastai tikslu ir visiškai neprovincialu. Klaipėda darsyk parodė, ką sugeba. Išskirtinis gėris – tiesiog kiekvienas patiekalas toks, kad nėra prie ko prikibti ir norisi dar. O bulvytės buvo tokios, kad jų užsisakiau desertui. Restoranas stebėjosi, bet pakluso.

23. I Hate Sushi, Vilnius „Nekenčiu sušių“, sako chuliganiškas pavadinimas, bet tai yra viena geriausių japoniškų vietų Lietuvoje, puiki japonų virtuvė tarp neišvaizdžių Žvėryno namų. Gal tik kepsnys man pasirodė nelabai vietoje, bet šiaip užsisakykite visą meniu.

22. Momo Grill, Vilnius Po didelės sėkmės Klaipėdoje, jie jau yra ir Kaune, ir netgi Vilniuje. Šefas nežinojo, ar jam bandyti Vilniuje, ir aš sakiau: taip, man atrodo, važiuos. Ir jis padarė, ir restoranas važiuoja taip, kad (kai ne karantinas) laisvų vietų neužsirašęs negausi. Klauskite jų rekomendacijų, kas pas juos tądien skaniausia.

21. Oišy, Vilnius Japoniškas gatvės maistas, bet ne sušiai. Išmanu, inovatyvu ir kartu autentiška. Būtinai paragaukite karštų tešlos kukuliu su aštuonkoju ir besišiaušiančiomis džiovintos žuvies skiedrelėmis.

20. Mažoji Himalaya, Vilnius Nepalo maistas – kruopščiai ir iš širdies pagamintas. Jis šiek tiek skiriasi nuo jam labai artimo Indijos ir Bangladešo maisto, daugiau santūrumo ir kalniečių intravertiško mąslymo. Lietuvai reikia dar penkiasdešimties tokių restoranų visoje šalyje, kad pramuštų lietuvišką kaimietišką maisto blankumą.

19. St Germain, Vilnius Daug metų laiko tradiciją: labai aukštos kokybės prancūziškas maistas, bet draugiškai (Paryžiaus padavėjai dažniausiai yra bjaurūs, nes jiems kažkas pasakė, kad jie viršesni už svečius). Puikus vyno sąrašas ir padavėjai, kurie jį išmano.

18. Holas, Kaunas Pagaliau šioks toks meksikietiškas papildymas (ne konkurencija) „Agavei“. Tex-Mex maistas tokio lygio, kad gali pamanyti atsidūręs JAV miestelio jaukiame šeimyniniame meksikiečių restorane, kur ateina aplinkiniai, nes jie ten vaikšto metų metais ir jų niekada nenuvilia. Klauskite, ką valgė Užkalnis? Jums patiks jų atsakymas („jie su drauge užsisakė beveik visą meniu“).

17. Somm, Vilnius Kukliai vyno baru vadinama vieta iš tikrųjų turi vieną subtiliausių ir svaigiausių virtuvių šalyje, šefo Egidijaus Lapinsko išpuoselėta, o someljė Narimantas Miežys ir Arminas Darasevičius yra šalies vyno pažinimo gigantai.

16. The Town, Vilnius Mėsos, jūros gėrybių ir kitų valgomų dalykų amerikietiško tipo restoranas, kur ateina žmonės ne mados žiūrėti, o džiaugtis gera patirtimi ir nuoseklumu. Padavėjai prisimena savo klientus ir žino, ką patarti. Aš dabar svajoju apie jų burgerį.

15. Bučeris, Vilnius Vienas dviejų geriausių grynai kepsnių restoranų Vilniuje ir, be abejo, geriausi burgeriai šalyje (išskyrus mano burgerį, apie kurį negaliu rašyti, nes turiu finansinių interesų, susijusių su jo pardavimais).

14. Bon Chop, Vilnius Mėsininko parduotuvė su keliais staliukais – vienas iš dviejų geriausių kepsnių restoranų sostinėje. Nepamirškite piniginės, jos prireiks. Neprašykite lietuviškos jautienos: jos dar niekas nepagamino tokios kokybės, kad galėtų lygintis su argentinietiška, amerikietiška, australietiška, urugvajaus arba Italijos. Jei nemėgstate raudonai keptos mėsos ir jums reikia prakepti iki puspadžio konsistencijos, eikite kur nors kitur.

13. Gaspars, Vilnius Kai šefas interpretuoja Indijos maistą per Vakarų Europos virtuoziško minimalizmo sietelį, gali gautis puikiai, o gali - tiesiog nerealiai. Paslaptingasis virtuvės vadovas, nesišviečiantis interviu ir žurnaluose, kalba tik per savo maistą ir yra vienas tų lietuviškų restoranų, kuriuos galima būtų šiandien perkelti į Londoną, Vieną ar Berlyną – ir jis ten žibėtų nuo pirmos dienos.

12. Gastronomika, Vilnius Liutauro Čepracko garsusis degustacinis restoranas atsidarė naujoje vietoje ir yra ne tik geriausia degustacinė vakarienė šalyje, bet ir vienintelė įtikinama istorinės lietuviškos virtuvės samplaika su šiuolaikinėmis technologijomis, pasaulio pažinimu ir nesustabdomu chuliganizmu. Jis yra lietuviškos virtuvės Tarantino.

11. Narushi, Vilnius Lietuviško meistro sušiai yra geriausi Lietuvoje ir arčiausiai prie Japonijos, mano kažkelintosios dvasinės Tėvynės (esu samurajų palikuonis).

10. Pepper Grey, Klaipėda Geriausia Kaukazo virtuvė Lietuvoje iš armėnų stebukladario maestro Armeno Manukiano, kurio virtuvė groja, kaip simfoninis orkestras. Tai amžinas gastronominis „Spragtukas“ – muzika, kurios neįmanoma sustoti klausius.

9. Trattoria da Flavio, Vilnius Nuostabi italų virtuvė, nuostabus savininkas, puikus vynų sąrašas (pasikliaukite rekomendacijomis). Aš neišeinu nesuvalgęs kelių porcijų vitello tonnato, veršienos su tuno padažu. Tegu baigiasi karantinas, ir eisiu ten leisti pinigų.

8. Užupio picerija, Vilnius Geriausia picerija Lietuvoje ir vienintelė oficialiai akredituota Neapolio stiliaus picerija Baltijos šalyse.

7. Blue Lotus, Vilnius Indų ir Tailando maistas laiko kokybę. Man labiausiai patinka jų kariai ir prašau aštrumą užmesti ne kaip lietuviui (pamažintą), o kaip tikram anglui, kuris nuo itin aštraus pietų Indijos maistą gerklę išdegęs kosėja ir dūsta, nes tai yra angliškas būdas turėti gerą laiką.

6. Da Antonio, Vilnius Geriausias itališkas šalyje ir turbūt vienas geriausių rytų Europoje. Aš valgau njokius su baltaisiais trumais (50 EUR už lėkštę, bet aš to vertas). Taip pat bet kuri pasta yra dieviška.

5. Pušų paunksnėje, Palanga Ingrindos Sabonienės kūrinys nebijo nieko ir švyti taip, kad jį laisvai galima perkelti į Vilnių ir jis būtų pilnas žmonių. Aš ten valgau Kijevo kotletą, geriausią pasaulyje, kuris Ingridos yra sukurtas specialiai pagal Arvydo Sabonio jaunystės prisiminimus. Pusryčiams benediktai su krabais Palangoje yra geriausi pasaulyje benediktai, nuo Tokijo iki Los Andželo ir nuo Paryžiaus iki Niujorko.

4. Pakalnutė, Salantai Lietuviška kaimo virtuvė už nežmoniškai mažas kainas, eilės lauke ir nepriekaištingi šonkauliai, karbonadai ir bulvienikė. Laisvos Lietuvos legenda ir aukso standartas. Pasakykite, kad čia jus atsiuntė Užkalnis ir gausite nemokamų saldainių (kaip gauna ir tie, ko Užkalnis neatsiuntė).

3. Stikliai Pagrindinis Lietuvos restoranas, Lietuvos gastronomijos motina-maitintoja yra tradicijos ir solidaus pasitikėjimo savo jėgomis bastionas. Kol stovi Gedimino pilies bokštas, bus ir jie. Būtinai prašykite bulvinės košės prie visko, kurią ten aš valgau ir desertui.

2. Stiklių aludė Nėra geresnės vietos parodyti užsieniečiui arba lietuviui puikios lietuviškos virtuvės. Aš valgau cepelinus su mėsa, o cepelinai su varške yra su mėtomis įdare, specialiai gaminami pagal mano draugės Faustos močiutės receptą. Mano ramybės sala ir geriausio vaibo užuoveja.

1. Agave, Kaunas Geriausias Lietuvos restoranas tebeliko Kaune. Taip, dėl jo specialiai galima važiuoti į mano gimtąjį miestą, net jei reikėtų per karantiną neštis maistą į viešbutį. Niekur, net JAV pietvakariuose, kur labai daug meksikiečių ir didelis dėmesys pietinio kaimyno maisto gamybai, neteko sutikti tokio subtilumo, aukštosios kulinarijos ir meilės jūros gėrybėms: tai ne Tex-Mex, ne amerikonizuotos meksikiečių virtuvės, o greičiau Meksikos įlankos pakrantės maistas. Jei 2021 metais eisite į restoraną vienintelį kartą, tegul tai būna Agave. Paprašykite šefo Rodrigo atnešti patiekalų jo nuožiūra, arba paklauskite, ką atėjęs valgo Užkalnis: jie turi Užkalnio slaptą degustacinį meniu. Pigu nebus, bet gyvenime nepamiršite.

Antrasis Laukinių Žąsų sąrašas – išbandyta išsinešimui arba su pristatymu į namus

10. Subway, Vilnius Amerikietiški sumuštiniai, didžiausias tinklas pasaulyje, turi kelis restoranus Lietuvoje. Ne, tai ne aukštoji gastronomija – bet visgi mano sielos maistas. Sielai irgi reikia meilės ir švelnumo. Aš imu itališką BMT ant duonos su sėklomis, dvigubinu mėsą, dvigubinu šoninę, sūrio viengubai, pėdos ilgio (30 cm), ir BBQ padažas ir majonezas, salotos, rauginti agurkėliai ir aitriosios halapos paprikos. Tai mano pasirinkimas. Jums neprivalomas. Bet jūs valgysite tai.

9. Bon Chop, Vilnius Juos šlovina žvaigždės ir ne tik (pavardžių neminėsiu), ir jų mėsa yra tokia, kad kelionė (jei ne per ilga) nesugeba atimti švytėjimo iš geriausių pasaulio jautienų.

8. Bučeris, Vilnius Kepsnius galima pristatinėti, ir burgerius irgi. Žinoma, kepsnys yra idealus ten, kur jis keptas, tačiau kas pasakė, kad karantinas yra idealus?

7. Pepper Grey, Klaipėda Kaukazas nėra ta vieta, kuri būtų maisto į namus pradininkė, bet šie puikūs armėnai daro viską, kas reikalinga. Net jeigu tenka vairuoti pačiam virėjui arba savininkui.

6. Ponių laimė (Stikliai), Vilnius Paprastas, bet tikrai ne prastas lietuviškas namų maistas, nuo kotletukų iki zrazų ir visokių mišrainių ir salotų, lyg mama būtų atsiuntusi su autobuso siuntinuku per karantiną. Stikliai visada yra ir buvo universalūs, jie neužsisklendžia vienos virtuvės kiaute, ir tai yra vienas jų nenuilstamos sėkmės saugiklių.

5. Little Himalaya, Vilnius Indų maistas keliauja puikia, tai, atrodo, ir Nepalo maistas taip pat. Puiki patirtis.

4. Oyshi, Vilnius Japonų gatvės maistas atkeliavo be jokių priekaištų: suruošė taip, kaip Japonijoje ruošia savo garsiuosius prabangius pietus keliautojams traukiniais, kuriuos galima nusipirkti garsių parduotuvių apatiniuose aukštuose prie didžiųjų geležinkelio stočių.

3. Graikai, Vilnius Puikus graikiškas maistas supakuotas ir apgalvotas taip, lyg mama ruoštų mylimiausią sūnų į kelionę pėsčiomis iš Vilniaus į Palangą. Net bulvytės atkeliauja puikioje kondicijoje.

2. The Town, Vilnius Kad galima viską, net aštuonkojį, net bulvių košę ir dar daugiau taip kokybiškai atvežti, nepagalvotum. Garbingas Vilniaus centro restoranas veža į namus taip puikiai, kad absoliučią šventę galima pasidaryti ir namie.

1. Da Antonio, Vilnius Niekas taip nepadarė maisto išsinešimui, kaip šis geriausias Lietuvos itališkas restoranas. Jie sukūrė specialų meniu, kur yra tik tie patiekalai, kurie keliauja puikiai – net pasta su ėriena atvyksta ideali, maža to, ji paruošta taip, kad ją galima pasišildyti, ir ji būna dar skanesnė. Bravo, mano geras drauge Antonio.

Visiems gerų metų, ir nepamirškite: kuo daugiau valgysime restoranuose, tuo geresnius juos turėsime, o ar ne to nusipelnome iš Kalėdų senelio?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)