Žinau, pavyzdžiui, kad Stokholme, Niujorke, Londone, Los Andžele ir kitur ūkininkų turguose ir turgeliuose būna nuostabios, kosminės kokybės maisto. Vilniuje, įsivaizduokit, irgi gali būti taip. Paklausykit.

Mūsų aptariamas restoranas yra įsikūręs erdvėje "Downtown Food Hall" - ten anksčiau buvo parduotuvė, o mano vaikystėje ten buvo lombardas, kur žmonės nešdavo daiktus, visokius kailinius ir panašius dalykus, palikdavo juos kaip užstatą, ir skolindavosi pinigus. Atsimenu, kad trenkė naftalinu, kuriuo saugodavo daiktus nuo kandžių. Paskui atėjo kooperacijos laikai, ir ten, be kitų dalykų, buvo kažkokia baisi Azijos stiliaus koldūninė, kur pardavinėjo "mantus", kurių skonio ar kvapo niekas negalėjo suprasti, nes vis dar trenkė naftalinu.

Dabar viskas absoliučiai pasikeitę. Laimingi laikai. Šviesu ir tvarkinga. Aplink centrinę baro erdvę - maisto parduotuvėlės, ir viena jų "Meat The Sushi". Pavadinimas nėra lengvai paaiškinamas. Viena vertus, jis ištariamas kaip "pasitikite sušius", bet pirmasis žodis yra parašytas taip, kaip "mėsa", ir tai neatsitiktinai, nes valgiaraštyje yra, be kitų dalykų, sušiai su mėsa.

Meat the Sushi

Man patinka, kad daro tokius šposus su pavadinimais - tai labai amerikietiška. Amerikos užeigų parduotuvėse tokio žodžių žaismo gausu; kiekviename žingsnyje. O Lietuvai reikia kuo daugiau Amerikos.

Kai dėl sušių su mėsa, tai vienas labai mėgstamų dalykų: mano viename mėgstamiausių japonų restoranų pasaulyje, Omakase Izakaya & Sushi Bar (Kanadoje - Viktorijos mieste, Britų Kolumbijoje, kur praleidome su drauge vieną žiemą, nes visi važiuoja į Tailandą ir Balį žiemoti, o mes išvažiavome į Kanadą), valgėme retas Kobės jautienos rūšis ant ryžių ritinėlių, dar liepsna pakaitintas, kad taukai susigertų į ryžius, pridėdami daugiau skonio.

Valgiaraštis rašytas ranka. Nigirius (čia kai ant ryžių gumulėlio uždėtas gabalėlis žuvies arba jūrų gėrybių arba, šiuo atveju, mėsos) norėjome paragauti visus, bet skumbrės nebuvo, tai paėmėm po vieną: su lašiša (2,26 EUR), su sviestžuve (2,26 EUR) ir su brandinta jautiena (3,66 EUR) - neklauskit manęs, kodėl tokios keistos kainos, visur šešetai, gal čia kažkoks simbolizmas.

Meat the Sushi

Ir ką? Tai buvo geriausi nigiriai šalyje. Tegu jie emaliuotoje lėkštėje, tegu prie jų pamiršo atnešti vasabio (žaliojo japoniškojo krieno, kurį reikia išmaišyti sojų padaže, o sojų padažas buvo), tegu prie jų buvo padėtas žvaigždinis anyžius (ar ne?), bet tai buvo dieviški nigiriai. Atkreipkite dėmesį - žuvis ir mėsa UŽKLOJO ryžius. Ne ubagiškas gabalėlis, kuris vos laikosi, o ryžių ritinėlis lyg kaldra apklotas.

Prieš nigirius buvo miso sriuba su lašiša, 4,66 EUR (ir kada nors ateis tokia diena, kai ir Lietuvoje miso sriubą atneš, kaip Japonijoje, po viso kito maisto, ne prieš jį - gal ši vieta bus pirmoji, kuri taip pradės daryti?), ir tai buvo gera sriuba, bet lašišos galėjo būti daugiau, ir tai buvo kvapnu, bet visai neautentiška. Iš kur aš žinau, kas yra autentiškai japoniška? Nes aš Japonijoje buvau keturiolika kartų, ir važiuosiu dar. Žinot, kodėl giriuosi? Nes kažkokia skaitytoja parašė, kad iš mano nuolatinių pasigyrimų ji mato mano kompleksus ir vaikystės skriaudas. Tai aš dabar pagalvojau, kad girsiuos dar daugiau, kad dar geriau mano skriaudos matytųsi.

Meat the Sushi

Bet mes grįžkim prie maisto. Užsisakėme tris skirtingus ritinėlius.

Su skrudinta brandinta jautiena (8,06 EUR) - nuostabu, kiekvienas kąsnis toks, kad norisi, kad nesibaigtų (ir vasabio jau nepamiršo atnešti). Pabarstyta svogūnų drožlėm. Mmm, fantastika.

Su lašiša ir agurko gabalėliais, gruzdintu aliejuje, pabarstytas tempuros panko džiūvėsėliais, prisigėrusiais aliejaus, 6,06 EUR - irgi buvo puiku, sočiai jauku, žiemiška.

Pagaliau, trečiasis ritinėlis su krevete tempuroje (7,06 EUR) buvo vis dar šiltas, kai jį atnešė, kaip geriausiose Tokijo arba Osakos sušinėse. Žinokit, dabar rašau ir galvoju, kad aš užsimaniau ten grįžti ir valgyti toliau, kad niekada nesibaigtų šie potyriai.

Dviese sumokėjome 33,82 EUR, ir aš dabar galvoju, ar tik nepamiršau palikti arbatpinigių. Nes išsiblaškęs ir skubėjau. Bet žinau, kad paliksiu kitą kartą, kai ateisiu ten. O kad ateisiu, net neabejoju.

Puikus restoranas, nuostabus maistas, nepaisant valgyklinės aplinkos. Vienas iš didelių atradimų Vilniuje. Keturios žąsys iš penkių.

Meat the Sushi. A.Smetonos g. 5, Vilnius. Tel. +370 615 99997. Facebook profilis:
https://www.facebook.com/SushiMeistrai/

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio - nuo 11:00 iki 21:00, penktadieniais ir šeštadieniais - nuo 11:00 iki 23:00, sekmadieniais nuo 11:00 iki 17:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)