Draudimo kompanijoje dirbusios E. Novickajos gyvenime kakava atsirado vos prieš trejus metus.

„Buvau išmušta iš komforto zonos, kurioje daug metų nejudėjau iš vietos. O per pastaruosius metus buvo tiek pokyčių ir naujų dalykų, kad juos gaudyti ir įsisavinti galėjau tik kakavos pagalba“, – tikina pašnekovė.

Vos pravėrus saliono duris nosį kutena švelnus rūšinės kakavos aromatas. Jaukiai įrengtoje patalpoje taip ir traukia prisėsti ant minkštų kilimų. „Čia kakavos namai, klubas, kuris yra visų“, – šypsosi Evelina su meile virdama kakavą tiek kostiumuotui banko tarnautojui, tiek studentei ar turistui.

Laikas sau

„Mano tikslas, kad kuo daugiau žmonių paragautų ir pajustų, koks stiprus, stebuklingas, gyvenimus keičiantis gėrimas yra kakava“, – sako E. Novickaja, pildama gėrimą į dailų, specialiai jam skirtą puodelį.

Tokia yra tradicija. Nuo seniausių laikų kakava yra prabangus gėrimas. Praeityje ja mėgautis galėdavo tik aristokratai. Jie kakavą gerdavo iš mažyčių porceliano puodelių, kurie nebuvo naudojami jokiam kitam gėrimui.

Moters ruošiama kakava ne tokia, kokios galima įsigyti prekybos centruose.

„Kakavos masės kakava nuo mums įprastų parduotuvėse parduodamų saldintų kakavos gėrimų skiriasi savo sudėtimi. Gaminant „gyvą“ kakavą naudojami tvarūs kakavos pupelių apdirbimo metodai, išsaugantys joje visas naudingas maisto medžiagas ir mikroelementus.

Gaminant gėrimą savarankiškai, kakavos masę reikia susmulkinti, užpilti kiek pravėsusiu užvirtu vandeniu, skiesti augaliniu pienu, suplakti blenderiu ar kokteiline. Į jį galima dėti įvairių priedų“, – dėsto kakavos gaminimo instrukciją.

Anot pašnekovės, kakava gali būti ne tik saldi, bet ir aštri, sūri.

„Tai priklauso nuo kakavos rūšies ir nuo pagaminimo būdo. Kakavą galima gardinti vanile, pipirais, druska, įvairiais kitais prieskoniais. Nerekomenduojama į kakavą dėti cukraus ar gyvulinės kilmės pieno. O svarbiausia – kakavos neįmanoma pagaminti be meilės", – šypteli žinovė.

Ar gali pakeisti kavą?

Pasak pašnekovės, svarbiausias geros kakavos skiriamasis buožas tas, kad ji turi poveikį.

„Natūralios kakavos gėrimas atveria širdis, sujungia žmones, praskaidrina mintis. Pabudina ir pamaitina. Skatina dėkingumą, kūrybiškumą, intuiciją ir meilę“, – teigia „Senamiesčio saliono“ kūrėja.

O skirtingų rūšių kakava turi skirtingą poveikį.

„Pavyzdžiui, Peru užauginta kakava turi atpalaiduojantį, kiek svaiginantį poveikį, ji tinka ceremonijoms, meditacijai. Kakava iš Indonezijos, atvirkščiai, yra tonizuojanti ir gali drąsiai pakeisti rytinį kavos puodelį. Silpnesnės kakavos galima išgerti net 1–2 puodelius per dieną, tačiau norint pajusti jos poveikį rekomenduoju pasimėgauti vos vienu. Patariama prieš kakavos gėrimą nebūti sočiai prisivalgius, negalima prieš tai gerti kavos ar alkoholio. Rekomenduojama, kad kūnas būtų kuo švaresnis", – pasakoja.

Jeigu kakava neturi poveikio, ji tinka tik pyragams kepti,įsitikinusi Evelina ir priduria, kad su rūšine kakava galima pagaminti ypatingo skonio desertų.

„Yra daugybė nuostabių receptų, kuriuos aš šiuo metu bandau ir svajoju ateityje pasiūlyti kakavos mėgėjams. Pavyzdžiui, Meksikoje kakava naudojama net kaip maisto ingredientas, praturtinantis salotas, makaronus“, – apie rūšinės kakavos panaudojimo galimybes kalbėjo E. Novickaja.

Gėrimas, maistas, vaistas

Centrinėje ir Pietų Amerikoje, kur kakava auginama, renkama ir ruošiama, ji vertinama ne tik kaip gėrimas, maistas, bet ir vaistas.

„Kakavos ceremonija yra šamaniško gydymo rūšis, kuri neturi haliucinogeninio poveikio, tačiau atveria širdį, leidžia išgirsti savo tikrąjį „aš“, įveikti kliūtis ir praeities traumas, ištirpinti bet kokią užgniaužtą neigiamą energiją ir padėti priartėti prie to, kas esame iš tiesų. Kakavos ceremonijos subalansuoja mūsų viduje esančias energijas ir atkuria sveikatą. Ceremonijos metu tyloje meldžiamasi, atsisakoma visko, kas slegia. Mąstoma apie tikslus, dėkojant už visą šiandieninio gyvenimo gausą.

Kakavos ceremonija – tai ir atsivėrimas visiškai nepažįstamiems žmonėms, sukuriant saugią, intymią erdvę, kurioje galima dalytis kiekvieno baimėmis, viltimis, kančiomis ir svajonėmis. Dažnai pastebime, kad visi turime panašių problemų ir baimių", – dėsto E. Novickaja.

Anot pašnekovės, Lietuvoje kakavos ceremonijos taip pat dažnai rengiamos įvairiuose festivaliuose, stovyklose, renginiuose, kuriuose renkasi saviugda besidomintys, dvasingumo keliu einantys žmonės.

Pati Evelina kakavos ceremonijas atlieka tik sau, artimiausioms draugėms ir dvasine vedle savęs nelaiko.

Keičia gyvenimus

„Iš tiesų, kakava keičia gyvenimus. Sunku tuo patikėti, bet taip yra. Ji nerodo kelio, bet kažkokiu stebuklingu būdu nuveda ten, kur reikia. Mane tikrai nuvedė“, – teigia Evelina.

Anksčiau draudimo kompanijoje dirbusi moteris kakavą atrado vos prieš trejus metus.

„Kakava į mano gyvenimą atvedė labai daug nuostabių žmonių. Su bičiulių pagalba „Senamiesčio salionas“ buvo įrengtas ir pradėjo veiklą vos per dvi dienas. Man tai – didžiulis stebuklas!“ – pasakojo E. Novickaja.

Į salioną užsuka skirtingų profesijų, interesų, amžiaus žmonės.

„Net neskaičiuoju, kiek vienišų moterų, iš saliono išėjusių su kakavos pupelėmis kišenėse, netrukus sutiko mylimąjį – apie tai jau sklando legendos. Neabejoju, kad šios istorijos vertos romano apie kakavą“, – paslaptingai kalba E. Novickaja.