„Kiemas by Gastronomika“ – taip vadinasi naujasis Liutauro Čepracko projektas. Atsirado jis šalia per pandemiją ir karantiną taip ir neįsivažiavusio restorano „Gastronomika“ pačiame Vilniaus senamiesčio centre, po šimtamete, dar XVIII amžiuje sodinta liepa, rašoma pranešime spaudai.

„Bokšto skvero“ šeimininkai statybų epicentre istorinį medį išsaugojo, šiandien jis, apsuptas unikalių barokinių ir visiškai naujų, modernių pastatų, kuria ypatingą dvasią. „Mūsų kiemas tarsi paraidžiui atspindi kiemo apibūdinimą: pastatų apsupta aikštelė sodyboje, pilyje arba rūmuose. Turime išskirtinį kiemą, kuriame, be jokios abejonės, bus ir išskirtinio maisto“, – sako L. Čeprackas.

Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas

Įprastų degustacijų virtuvės šefas kieme nerengs. „Kiemas yra laisvė, – šypsosi ir priduria, kad tos laisvės jis duos daug ir sau, ir svečiams. – Nei statusas, nei drabužiai čia nebus svarbūs, laukiame visų, kuriems norisi dalytis džiaugsmu ir maistu lėkštėje. Kurdamas kiemo meniu svarsčiau tik apie tai, kad mūsų patiekalai turėtų daug skonių. Norėjau, kad man būtų skanu, kad būtų skanu žmonėms, kuriuos aš myliu. Jei taip bus, skanu turėtų pasirodyti ir nepažįstamiems. Tikiu, kad maistas, patiekalai, mus supažindins.“

Svarbiausia kiemo taisyklė – dalytis maistu. Virtuvės šefas žada, kad bus daug mažų lėkštelių, o susirinkusi kompanija po vieną galės paragauti kad ir visų patiekalų iš meniu. „Nebijau sakyti, kad mūsų meniu karaliauja eklektika. Viename patiekale gali sėkmingai derėti ir Azija, ir Europa, Pietų Amerika ir Rytai. Virtuvėje gaminame tai, kas mums šauna į galvą. Vienintelis, svarbiausias reikalavimas – kad būtų skanu!“ – sako.

„Kiemas by Gastronomika“

Spalvotos kėdės, stalai ir lygiai toks pats spalvotas maistas, patiekiamas nedidelėse spalvotose lėkštelėse, rodos, ir pats L. Čeprackas yra pasiilgęs spalvų. „Juk vasara, – sako jis ir priduria, kad lengvi patiekalai, ryškūs skoniai, daug daržovių yra tai, kas jai tinka.“

Kokie iš jo paties mėgstamų patiekalų atkeliauja į vasaros kiemą? Be abejo, gaivi tuno ir arbūzų sevičė, galbūt – gruzdintas viščiukas su juodaisiais ikrais. „Tačiau bus ir paprastų dalykų, – juokiasi, – neabejoju, vaikai ateis valgyti gruzdintų bulvyčių. Jiems jas patieksime paprastai, o tėvai galės skanauti su nduja majonezu ar kremu su trumais.“

Vilnius yra išpaikintas, bet čia visada savo vietą randa naujas, įdomus požiūris. Instagrameriai tegu ruošiasi“, – žada L. Čeprackas. Jis tikisi, kad savo kieme sutiks žmonių, kuriems svarbi laisvė, bendravimas, spalvotas, pasaulio šalių skonių ir kultūrų prisotintas maistas ir nuostabaus grožio vaizdai.

„Kiemas by Gastronomika“ patiekalai

Savo kieme Liutauras Čeprackas siūlo pasigaminti:

Gaivios rūkyto ešerio salotos

Ingredientai: 300 g rūkyto ešerio filė, 2 saldžiarūgščiai nulupti obuoliai, 70 g saldžių svogūnų, 2 kietai virti kiaušiniai, 80 g majonezo, 10 g krapų, druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga: ešerio filė suplėšykite dideliais gabalais. Obuolius ir kiaušinius supjaustykite kubeliais. Svogūnus ir krapus susmulkinkite. Viską sumaišykite su majonezu, pagardinkite druska ir pipirais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)