„Naujo meniu labai laukėme, nes dabar keltuose turime puikų derinį – šefą ir jūrą. Džiaugiamės kūrybine partneryste su Deivydu Praspaliausku – tai vienas stipriausių ir originaliausių Baltijos regiono virtuvės šefų, todėl jo sukurtas meniu yra kokybės ženklas“, – sako Robertas Kogelis, DFDS aptarnavimo laivuose direktorius Baltijos šalims, pabrėždamas, kad D. Praspaliauskas per pastaruosius mėnesius apmokė virtuvės komandas, dirbančias keturiuose Baltijos jūroje plaukiojančiuose DFDS keltuose, kad visur būtų pateikiama ta pati šefo kokybė, rašoma pranešime spaudai.

Baltijos jūros regiono įkvėptas meniu


Pristatydamas naują meniu, D. Praspaliauskas pabrėžė jo sąsajas su Baltijos jūros regiono virtuve ir tradicijomis. „Turime puikių produktų, įdomių skonių, kai kurie nuo seno yra mėgstami ir vertinami, o šiandien jiems suteikiame naujų spalvų. Pavyzdžiui, lietuviai, latviai, estai visada mėgo silkę, ji iki šių dienų išliko kaip nepakeičiama žuvis švenčių metu, tačiau „Mare Baltic“ restorane pateikiama silkė yra tradicinio skonio interpretacija“, – pasakoja D. Praspaliauskas.

Deivydas Praspaliauskas

Naujame meniu yra ir daugiau žuvies patiekalų: upėtakio Ceviche, tuno salotos, kepta dorada, starkas. Pasak D. Praspaliausko, jūros gėrybėse yra daug naudingų mūsų sveikatai medžiagų, todėl rekomenduojama įtraukti jas į savo kasdieninį racioną. „Tikiuosi, kad mano sukurtas meniu padės atrasti naujus skonius ir praplėsti mėgstamų žuvų sąrašą. Štai sterkas – viena labiausiai vertinamų žuvų Baltijos jūroje, galinti užaugti virš metro ilgio ir sverti iki 20 kg. Tinkamai paruoštas sterkas gali būti skaniau nei lašiša – ši žuvis neašakota ir labai sultinga, todėl tinka gaminant net sušius“, – pasakoja D. Praspaliauskas.

Kelionė po skonių jūrą


Kurdamas naująjį meniu restoranams „Mare Balticum“, Deivydas Praspaliauskas siekė, kad keleiviai atrastų kitą Baltijos regiono virtuvės pusę, todėl meniu galima rasti ir raudonos mėsos, ir paukštienos patiekalų: „Kartais pamirštama, kad nuo senų laikų Baltijos regiono šalių gyventojai medžiojo, o žvėriena dažnai papildydavo bajorų stalą. Naujame meniu irgi yra šios istorijos dalelė – elnienos tartaras, primenantis, kad Baltijos jūros regiono gyvūnija – labai įvairi.“ Abejojančius virtuvės šefas ramina: elniena yra puikaus, išskirtinio skonio, kurį išryškina žolelės ir prieskoniai.

Mėsos mėgėjams D. Praspaliauskas siūlo paragauti jautienos kepsnio. „Jautiena ypatinga tuo, kad joje itin mažai riebalų, yra B grupės vitaminų, cinko, geležies, amino rūgščių ir mineralinių medžiagų. Mūsų kraštuose jautiena išpopuliarėjo XVIII a. ir šiandien yra vienas populiariausių patiekalų. Tiesa, „Mare Balticum“ ją irgi ruošiame ypatingai“, – sako D. Praspaliauskas.

Vakarienė – atostogų kelionės pradžia


„Optimistiškai žiūrime į prasidedančią vasarą ir laukiame užjūrio keliones vėl atrandančių ir į keltus sugrįžtančių keliautojų. Puiki atostogų pradžia – aukščiausios klasės vakarienė plaukiojančiame restorane „Mare Balticum“, sukurta vieno garsiausių virtuvės šefų“, – sako Robertas Kogelis.

R. Kogelis pastebi, kad kelionė keltu ir gurmaniška vakarienė ant jūros bangų – puiki dovana ir idėja atostogų pradžiai. „Šio sezono tendencija – kelionės automobiliu, kemperiu į atokesnes, mažiau turistų lankomas vietas. Tokios kelionės pradžia gali būti pagardinta virtuvės šefų paruošta vakariene ir saulėlydžiu, stebimu nuo kelto denio“, – pataria R. Kogelis.

Šiemet DFDS mini 20-ties metų veiklos Lietuvoje sukaktį ir kviečia atrasti keliones jūra. D. Praspaliausko sukurtų patiekalų jau galima paragauti DFDS keltuose, plaukiančiuose iš Klaipėdos į Kylį (Vokietija) ir Karlshamą (Švedija), o netrukus jis pasirodys ir keltuose, plaukiančiuose iš Paldiski (Estija) į Kapelskarą (Švedija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)