„Mes visą karantino laikotarpį kūrėme, remontavome ir buvome atsidarę tik porai dienų – mūsų pagrindinėms šventėms, kad savo klientams pasiūlytume tradicinio žydų maisto, o jų pasiruošimas šventėms būtų lengvesnis.“

Prasidėjus karantinui buvo nuspręsta visiškai naujai suremontuoti kavinę, išplėsti erdves ir įrengti dar papildomą beveik 100 kv. m. salę, o virtuvę padidinti 3 kartus. „Sukūrėme tokią erdvę, kurioje bus galima ne tik pavalgyti skanaus tradicinio litvakiško maisto, bet ir sudalyvauti gyvos muzikos vakaruose, knygų pristatymuose ar tiesiog surengti privačią šventę, kai tik bus leidžiami tiek privatūs, tiek vieši renginiai. Atnaujinome ir interjerą, nes norime pritraukti ir kuo daugiau jaunimo, tad atėję nenustebkite, nes pakeitimų padarėme tikrai nemažai“, – džiaugiasi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliasnsky.

„Beigelių krautuvėlė“

Beigelinė – dalis didelio projekto, kuriam žydų bendruomenė dar 2013 m. gavo vieno Norvegijos fondo paramą. Tai buvo konkursas, skirtas žmogaus teisėms, antisemitizmui, savita tolerancijos kampanija, raginanti kovoti prieš bet kokios neapykantos apraiškas. Maistas žydams – labai svarbi kultūros dalis. Galbūt atėję į kavinę ir susipažinę su žydų kulinariniu paveldu žmonės atsisakys įvairių prietarų.

Kavinė atidaroma ne tik su atnaujintu interjeru, bet ir su meniu naujienomis. Didelis dėmesys nuo šiol bus skiriamas kavai ir pasirinkti vieni seniausių Lietuvoje kavos skrudintojų, kurių įkūrėjo Emanuelio Ryklio tėtis buvo žydas. „Tad nors kavos pupelės bus iš įvairių pasaulio šalių, bet vis tiek galime sakyti, kad turi žydiško kraujo“, – mintimis apie kavą dalijasi Aistė Košienė.

„Beigelių krautuvėlė“

Tačiau ne kava žydams yra svarbiausia, o skanus maistas, kurio turi būti daug. Daugiausiai susidomėjimo tikimasi sulaukti dėl meniu naujienos – čolento. Čolenta – tai ilgai ir žemoje temperatūroje troškinta jautiena su pupelėmis ir bulvėmis. Šis patiekalas nuo seno šeimininkių ruošiamas šabui, nes per šabą dirbti nevalia, o čolento gaminimas pradedamas dar prieš šabą.

Atidarytoje kavinėje naujienų yra labai daug, tačiau išlieka visų pamėgti tradiciniai beigeliai su įdarais, pyragai, penktadienio chala ir kiti kepiniai. Iki karantino penktadienio chala buvo parduodama vos per porą valandų, nes chala yra šabo duona, o sakoma, kad reikia pirkti dvi – vieną savo šeimai, kitą gyvenantiems nepritekliuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)