Neįprastą laboratoriją atrasite gražiame Sapiegų parke, Antakalnyje, Vilniuje. Tiesa, iškart turiu įspėti, kad parke vyksta rekonstrukcijos darbai, tad „Miesto laboratoriją“ rasti nėra taip paprasta. Vis dėlto šios vietos atstovai yra pasirūpinę išsamia instrukcija internete ar mielai paaiškins jums kelią, jeigu paskambinsite telefonu. Nors ir nėra lengva šią vietą rasti, bet patikėkite manimi – tikrai verta.

Pradėsiu nuo įdomybių, nes jų šioje vietoje tikrai netrūksta, tad kas įdomu?
Bendruomenės edukacijos centrą įkūrė penkios iniciatyvios, Antakalnio rajono gyventojos, kurioms kilo natūralus poreikis – susitikti jaukioje vietoje, kuri skatintų kaimynų bendravimą. Taip prieš pora metų visiškai apleistas pastatas buvo pradėtas atgimti savo antram gyvenimui ir dabar yra pakitęs visais 360 laipsniais.

Miesto laboratorija

Pagrindinė šio centro kūrimo idėja – tvarus vystymasis, kuris akivaizdžiai matosi visuose centro sprendimuose. Čia „auginamos“ ir pristatomos žaliosios iniciatyvos ir praktikos, kurias savo intensyviame gyvenime nesunkiai gali pritaikyti kiekvienas miesto gyventojas.

Keli konkretūs pavyzdžiai: tualete yra įrengta pilko vandens panaudojimo sistema (kada nusiplovus rankas, vanduo nubėga į tualeto bakelį), centro ir pačios kavinės įranga, baldai ir kitas inventorius yra pirktas iš kitų žmonių ar net sulauktas dovanų. Dėl šios priežasties nenustebkite, jog jūsų kompanijai patiekalai jums bus pristatyti skirtingose lėkštėse, o gėrimai skirtinguose mieluose puodeliuose. Dar nepaminėjau, jog dauguma stalų laboratorijoje yra pagaminti iš senų nenaudojamų durų. Visos bendruomenės išteklių telkimas bei kavinės augimas šiuos žmones tiesiog veža ir tas puikiai atsispindi visame kame.


Prie įdomybių reikia paminėti ir dar kelis aspektus: hidroponinį daržą bei interaktyvią lauko zoną mažiesiems ir ne tik. Hidroponika – tai augalų auginimo būdas vandenyje, praturtintame maistinėmis medžiagomis ir deguonimi (augalai auga be dirvožemio), tad būtent tokiu principu „Miesto laboratorija“ užsiaugina savo patiekalams naudojamas salotas ir daržoves visus metus. Videoreportaže pamatysite, jog šis daržas yra apšviestas specialiomis lempomis, bet juokus ir fantazijas reikia mesti į šoną – čia viskas auga legaliai.

Tęsiant apie lauko erdvę, tai aplink laboratorijos pastatą jūs aptiksite dvi terasas, edukacinį vaismedžių sodą bei puikią interaktyvią lauko virtuvę bei kitus žaidimus mažiesiems. Neabejoju, kad jūsų vaikai ir augintiniai šios vietos greitai palikti tikrai nenorės, o ir jūs patys pamiršite, jog esate Vilniaus centre.

Įdomybės sulaukė labai daug komplimentų, nes turiu pripažinti, kad tokios bendruomenės susitelkimo vietos dar nesu mačiusi. Tikrai paminėjau ne viską – specialiai, kad atvykę, galėtumėte nustebti patys.

Miesto laboratorija

Ar skanu ir ar greita? Kaip minėjau, šios vietos išlaikymui buvo sugalvota imtis socialinio verslo – įrengti kavinę, kurios visos pajamos būtų skirtos tiek pačios laboratorijos kaip pastato išlaikymui, tiek bendruomenės edukacijos ir telkimo reikmėms. Čia lankiausi pietų metu, bet ketvirtadieniais-penktadieniais svečių ši vieta laukia 12:00 – 21:00 val., o savaitgaliais abi dienas organizuoja vėlyvuosius pusryčius 11:00 – 15:00 val. Vasaros sezone bus ir atostogų, tad prieš vykstant, geriausia pasitikrinti jų Facebook paskyroje ar tiesiog jiems paskambinti.

Miesto laboratorija

Grįžtu prie maisto, kada savo pietums užsisakiau: trintą smidrų ir žirnelių sriubą (2 EUR) bei vištienos troškinį su daržovėmis (4 EUR). Sriuba buvo pateikta dubenyje, ištrauktame iš senos močiutės indaujos. Indas bei sriubos pateikimas sukėlė šypseną ir nuteikė tik dar geriau, o skonis galutinai nudžiugino. Man buvo pateikta išraiškingo skonio sriuba, kurioje puikiai derėjo tokie ingredientai kaip smidrai su žirneliais, ant viršaus pagardinti pjaustytais žalumynais. Porcija pakankamai didelė, o ir pats tirštumas suteikia sotumo. Antrasis patiekalas buvo labai spalvingas ir čia vėl veide atsirado šypsena (spalvos mane nuteikia pozityviai). Vis dėlto iki tobulumo vištienai pritrūko prieskoniais atskleidžiamo skonio, bet dėl jos minkštumo ar šalia pateikto garnyro jokių pastabų neturiu.

Miesto laboratorija

Didelio lankytojų srauto per mano pietų pertrauką nebuvo, tad mano patiekalai ant stalo atkeliavo labai greitai. Mėgavausi, valgiau, o vėliau dar ir pakalbinau šios vietos iniciatyvinės grupės nares, tad mano pietūs truko apie valandą.

Miesto laboratorija

Trumpa išvada, kad aš pati jau planuoju šią vietą aplankyti su vaikučius ar augintinius turinčiais draugais, nes toks pabėgimas į Prancūzijos ar Italijos kaimelio dvasia (šalia stovinti barokinė Vilniaus Išganytojo bažnyčia sukuria tokį įspūdį) pulsuojantį kampelį yra nuostabi patirtis. Būtinai aplankykite ir jūs, o dar geriau – imkite pavyzdį ir taip aktyviai burkite savo namo, gatvės ar rajono bendruomenę.

Bendruomenės edukacijos centras „Miesto laboratorija“ veikia adresu Antakalnio g. 17, Vilnius. Darbo laikas antradieniais – trečiadieniais 12:00 – 18:00 val., ketvirtadieniais-penktadieniais 12:00 – 21:00 val. (vakarienės nuo 18:00 val.), o savaitgaliais pusryčių metu 11:00 – 15:00 val.
Facebook paskyra.