Ji – įvairių profesijų, bet ypatingai žurnalistų, policininkų, mokytojų ar net kalėjimo darbuotojų, kuriems ji šalia, mėgstama kavinė-bistro šypseną keliančiu pavadinimu „Bistrolita“. Įsikūrusi biurų pastate ši kavinė nuo pat durų savo klientus pasitinka ryškia ir nuotaikinga iškaba, kuri turiu pripažinti, kad bent truputį pagyvina nuobodžios statybos pastatą. Nors šalia yra (ar jau buvo) įsikūrusi kita vegetariško maisto kavinė, bet durų tikrai nesumaišysite ir užkilus į antrą aukštą, pateksite į tikrą maisto bei susitikimų sūkurį.

„Bistrolita“

Dar nespėjus įžengti į vieną gana didelę kavinės erdvę, prieangyje pamatysite kreidinę lentą su tos dienos meniu variantais. Teko girdėti, kad pietų metu čia nusidriekia eilės, tad tokios lentos pakabinimas dar net neįėjus į kavinę, yra logiškas sprendimas. Kol lauki, spėsi išsirinkti, ką valgysi. Bet jau pradėjau apie įdomybes, tad grįžkime prie mano pietums pasirinkto maisto – vasara kvepiantys šaltibarščiai su bulvytėmis bei plovas su salotomis kainavo 4,9 EUR. Prie komplekto priklausė ir gėrimas: kompotas ar vanduo su citrina ir mėta.

Ar skanu? Aš specialiai užsisakiau šaltibarščius, kurie man asocijuojasi su šiltuoju sezonu. Tokiu būdu bandau jį greičiau prisišaukti, pažiūrėsime, ar pavyks. „Bistrolitos“ šaltibarščiams priekaištų neturiu, jautėsi maloni rūgštelė, jie buvo pakankamai tiršti ir grietininiai, buvo rastas ir jo didenybė kiaušinis, o mažos bulvių lazdelės buvo gardžiai apkeptos. Vienintelis komentaras, jog žalumynai būtų ne tik pagyvinę sriubos atvaizdą nuotraukoje, bet ir suteikę šaltibarščiams atitinkamą poskonį.

„Bistrolita“

Plovas yra tas patiekalas, kurį puikiai pamenu iš darželio laikų. Arba tiksliau prie jų valgytus raugintus agurkėlius, kurių, deja, bet šioje serviruotėje nebuvo. Tyliai nubraukiau ašarą ir bandžiau atrasti džiaugsmą plovą valgyti su niekuo ypatingais salotų lapais. Ar pavyko? Nelabai, padariau išvadą, jog su garnyru buvo nepataikyta. O ir pats plovas nebuvo kažkuo ypatingas, spėju, jog gamintas pagal kokį nors paprasčiausią receptą. Toks saugus sprendimas, bet pakankamai nuobodus.

„Bistrolita“

Su porcijų dydžiais čia niekas nejuokauja, tad būkite ramūs – „tik užkandę“ neišeisite.

Ar greita? Pietauti atvykau jau po 14 valandos, tad viskas vyko labai greitai. Išsirinkau staliuką prie lango, nuėjau prie baro užsisakyti maisto bei už jį sumokėti ir vos už kelių minučių nešiausi pilnas lėkštes atgal. Akivaizdu, kad eilėje man laukti neteko, bet reikia atsižvelgti ir į vėlyvą pietų laiką, kuris pritraukė pavienius lankytojus kaip aš, bet apgulties tikrai nebuvo.

Jeigu 11:30 – 12:00 valandą jūsų skrandis jau neduoda ramybės, tai nusiteikite, kad gali tekti palaukti gyvoje išalkusių eilėje.

Kas įdomu? Nors dar nėra aktualu, bet ši kavinė turi lauko terasą, iš kurios vaizdas atsiveria į greitai miesto širdį paliksiančio Lukiškių kalėjimo bokštus. Gal tai ir nėra romantiškiausias kraštovaizdis, bet nepamirškime, kurioje miesto dalyje mes esame.

Kaip jau minėjau, viena kavinės erdvė yra pakankamai didelė, joje daug medinių apibraižytų stalų (prie jų buvo daug valgyta) su raudonomis kėdėmis, minkštais ar mediniais suolais. Variantą prisėsti ras tiek vienas, tiek didelė svečių kompanija.

„Bistrolita“

Maistą užsisakyti ir už jį sumokėti reikia prie baro, prie kurio netrukus bus patiektas ir jūsų pasirinktas maistas. Viskas vyksta paprastu savitarnos principu, tad pavalgę, nepamirškite nusinešti nešvarių indų. Už palaikomą tvarką jums padėkos virš išėjimo kabantis užrašas „Dėkojame, kad lankotės“.

„Bistrolita“

Kavinė skelbia, jog veikia nuo 1993 metų, tad jau gali būti įrašyta į Vilniaus kavinių senolių sąrašą. Tokio nėra, bet gal tai gera idėja – suarchyvuoti ir pristatyti tokias vietas? Brangūs komentatoriai, išreikškite savo žodį, kuris taps mano kelrode žvaigžde.

Trumpa išvada, jog suprantu, kodėl šią vietą yra pamėgę aplinkui dirbantys žmonės – kaina yra konkurencinga, lyginant su kitomis šalia esančiomis vietomis, maistą gausite pakankamai greitai, o ir patiekalų skonis tikiu, jog daugumos neatbaido. Kada neturėsiu daug laiko, šią vietą, šalia savo darbo, dar tikrai aplankysiu.

Kavinė „Bistrolita“ dirba tik šiokiadieniais 9:00 – 16:00 val., adresas Lukiškių g. 5, Vilnius. Jų Facebook paskyra.