Įžanga yra tinkama pristatyti net kelias vietas Vilniuje, bet šįkart koncentruosiuosi į vieną iš jų – „Downtown Food Hall & Kino Deli“, kurioje klientus vilioja net 14 skirtingų maitintojų, veikia gėrimų baras bei įsikūręs unikalus nedidukas kino teatras.

Kada iš A. Smetonos gatvės išsikraustė viena tinklinė maisto prekių parduotuvė, pasidarė smalsu, kas naujo atsiras šioje Senamiesčio užuovėjoje esančioje vietoje. Ir štai prieš daugiau nei keturis mėnesius „Downtown Food Hall & Kino Deli” pravėrė savo duris ir vilniečiams bei miesto svečiams pasiūlė visiškai naują maisto ir kino teatro konceptą. Šioje vietoje jūs galėsite ne tik vėlyvai papusryčiauti, papietauti ar pavakarieniauti, bet ir nedidelėje, vos 26 vietų kino salėje pasižiūrėti filmų – tikro kino ir gyvenimo delikatesų.

Viršuje paminėjau, kad konceptas Lietuvai yra visiškai naujas, nes nors ir turime panašių maisto tiekėjų susibūrimo vietų pavyzdžių, bet „Downtown“ iš visų išsiskiria keliais pagrindiniais dalykais: a) čia atsiskaitysite tik kortele arba specialia mobiliąja programėle, jokių grynų. Speciali mobilioji aplikacija vadinasi „Dserve“, joje patogiai matysite visų prisijungusių maitintojų siūlomus dienos pietus, galėsite užsisakyti ir matyti gamybos laiką bei sudalyvauti „Dserve“ akcijose ar žaidimuose (buvo momentas, kada užsisakius maisto per šią programėlę, galėjai gauti nemokamą gaivųjį gėrimą, dabar vyksta nuotraukų žaidimas Instagram, o kas bus vėliau – pamatysim);
b) maistą čia nusipirksite iškart pagamintą, nėra galimybės įsigyti atskirų maisto produktų;
c) nusipirkę maisto (ne tik spragėsių su gėrimais), jį suvalgyti galėsite, stebėdami kino filmą.

Aš pati lankiausi čia ne vieną kartą, tad noriu su jumis pasidalinti įspūdžiais, pristatydama keletą skirtingų maisto tiekėjų bei aprašydama savo patirtį su „Kino deli“. Pradedam!

Eat More Chinese

Paskutinis pavadinimo žodis puikiai pristato virtuvę – kinų, kurių Vilniuje bei kituose miestuose tikrai netrūksta. Bet tokių gerų kinų kaip „Eat More Chinese“ dar reiktų paieškoti. Taip, supratote teisingai, jie man labai patiko.

Pamenu, kada pirmą kartą čia atvykau pietų su drauge, sulaukiau rekomendacijos išbandyti būtent šio maisto baro dienos pietus, kuriems tądien „Eat More Chinese“ siūlė lašišos sriubą su daržovėmis ir makaronais + karštą patiekalą (traškią vištieną, traškią kiaulieną ar WOK pilno grūdo makaronus su atitinkamais priedais) už 5,5 EUR. Pasirinkau sriubą ir traškią kiaulieną su daržovėmis, riešutais bei likau labai patenkinta. Tiek girdėjau iš draugės, tiek pati įsitikinau, kad porcijomis čia niekas nesismulkina ir per savo pietus turėtumėte būti gerokai išalkę, kad viską suvalgytumėte.

Patiekalai pateikti tvarkingai, neatvėsę ir neužkaitinti, bet normaliu tempu suvalgius sriubą, antrąjį patiekalą dar rasite šiltą (juos pateikia abu vienu metu). Sriuboje ingredientų netrūko, antrojo patiekalo daržovės buvo traškios, ryžiai birūs, o kiauliena neperkepta – vos aštresnė, bet tikrai traški.

„Downtown Food Hall & Kino Deli“

„Eat More Chinese“ rasite tiek „Downtown“, tiek „Benedikto turgus“, tad jeigu norite paragauti tikrai gero kinų maisto, šias vietas būtinai aplankykite.

Kalimera

Graikų virtuvę reprezentuojantis maisto baras siūlo susipažinti su šioje šalyje itin populiariais greito maisto sprendimais. Per vieną savo pietų pertraukų susipažinti nusprendžiau ir aš, nes Graikijos dar nesu aplankiusi.

Tokio konkretaus dienos pietų pasiūlymo ši vieta neturi, galite užsisakyti patiekalus iš jų bendrojo meniu, tik dienos pietums yra siūlomos mažesnės porcijos už atitinkamai mažesnę nei įprasta kainą. Į mano pietų akiratį pakliuvo „Merida souvlaki“ patiekalas: vištienos iešmelis (įprastoje porcijoje jų būna 2 vienetai) su pomidorais, raudonaisiais svogūnais, bulvytėmis, graikišku jogurtu tzatziki ir supjaustyta pita, kuris kainavo 5 EUR.

„Downtown Food Hall & Kino Deli“

Maistas nuotraukoje atrodo nuobodžiai? Man taip. Net jo nepradėjusi valgyti, supratau, kad graikų virtuvės charakterio čia man pažinti nepavyks, patiekalas per daug blankus. Žinoma, negaliu pasakyti, kad vištiena buvo neskani ar kaip nors netinkamai iškepta, su ja iš tiesų buvo viskas pakankamai neblogai, bet šalia pateiktas garnyras (tik pitai tas negalioja) buvo toks įprastas ir neišraiškingas, kad norėjosi tądien pakeisti pietų pasirinkimą. Bet jau tokia yra tų ragautojų dalia, jeigu jau pasiryžai pietauti skirtingose vietose, nusiteik, kad ne visada viskas patiks.

„Kalimera“ dirba tik „Downtown Food Hall“, tad jeigu žinai kitą graikų virtuvę geriau reprezentuojančią vietą, lauksiu tavo rekomendacijos. O aš pati pradėsiu dairytis lėktuvo bilietų į šią šalį, jau laikas susipažinti su ja.

Peri Peri

Esate vištienos mylėtojas? Na, jeigu dar ne arba to dar patys nežinote, tai po apsilankymo „Downtown“ ir išbandymo būtent šį maitinimo barą, tokiu patapsite. Sakau iš patirties, nes net ir mano kolegą, kuris nuo vištienos per pietus bėga toliau, ši vieta labai sužavėjo.

Dienos pietums pasirinkti šią vietą turite būti sąmoningai nuteikę savo skrandžius – porcija bus didelė, kupina įvairių žalumynų, karšto garnyro bei, žinoma, jos didenybės vištienos, kurios kiekvieną kartą galėsite paragauti vis kitokios.

„Peri peri“ veikia ne tik šioje maisto karalystėje, bet ir turi dvi atskiras vištides Ogmios miestelyje bei Vilniaus Senamiestyje. Jose dienos pietūs vyksta bufeto principu, o „Downtown“ siūlomas konkretus gausus vištienos patiekalas už 5,5 EUR.

„Downtown Food Hall & Kino Deli“

Mano pietų nuotraukoje matysite traškius vištienos pirštelius su kuskusu bei šviežiais žalumynais, daržovėmis. Puikus skonis, kuris leidžia šią vietą tituluoti geriausia vištide mieste.

Ping pong

Tai yra pietryčių Azijos restoranėlis, kuriame galima paragauti Azijos regionui būdingų sriubų bei BAO sumuštinių. Šį maisto barą turi pasirinkti tie žmonės, kurie mėgsta valgyti aštriau, nes būtent tokia charakteristika būdinga visoms šio restoranėlio meniu sriuboms. Bao sumuštiniai visai kas kita, jie netgi turi saldumo poskonį, bet apie edukaciją, kas yra šie patiekalai, skaitykite toliau.

„Downtown Food Hall & Kino Deli“

Dienos pietums iš šio restoranėlio užsisakiau Bao su jautienos papilve bei Tom Yum sriubą su krevetėmis. Toks derinys per pietus kainavo 7 EUR, o įprastai kainuotų net virš 10 EUR. Sriubos sulaukiau pirmiausia, bet įpusėjus valgyti, maisto užsakymo pypsiukas (nežinau jo tikslaus pavadinimo, bet tai mini aparatas, kuris pradeda čirkšti ir vibruoti, kada jūsų užsakytas maistas pagaminamas) informavo, kad paruoštas ir Bao sumuštinis.

„Downtown Food Hall & Kino Deli“

Tom Yum yra vienas iš populiariausių tailandietiškų patiekalų, kuris išplito visame pasaulyje, tad nenuostabu, kad ir Lietuvoje Azijos maistas vis labiau diktuoja madas. Man ši sriuba patiko tiek labai, kad ją suvalgiusi, buvau ryškiai rožiniais žandais. Taip jie sureagavo nuo sriubos aštrumo, tad jeigu turite kokių nors alergijų, geriau išbandyti ką nors kito. Sriubos porcija didelė, gausi įvairių ingredientų.

Bao sumuštinio visa paslaptis slypi jo mielinėje bandelėje, kuri kaip jau minėjau, turi net ir saldumo poskonį ir priešingai nei kitos mielinės bandelės, yra verdama garuose! Tokiu būdu gaminamos jos išlieka purios, drėgnos ir baltos. Bao sumuštinio turinys priklauso nuo jums jį siūlančios maitinimo vietos, bet „Ping pong“ populiariausi įdarai yra kiaulienos papilvė, jautienos žandenos ar vegetariškas variantas. Manasis Bao sumuštinis buvo puikus kontrastas aštriajai Tom Yum sriubai ir labai skaniai susivalgė.

Ši vieta mums parodo kiek kitokią Aziją, tad leiskitės supažindinami.

Bola

Viena iš naujausių „Downtown“ nuomininkių yra ši maitinimo vieta, siūlanti savo klientams spalvinguosius „Poke bowl“. Vėl negirdėtas pavadinimas? Pastarieji keli metai į mūsų šalį atpūtė tikrai naujų vėjų, šįkart net iš Havajų.

Pavadinimą „bowl“ išvertus į lietuvių kalbą, gausime šio patiekalo pateikimo indą – dubenėlis. O dubenėlio turinys vėlgi priklausys nuo jūsų maisto tiekėjo fantazijos. Galime atrasti įvairių variacijų su šviežiomis, tiek termiškai apdorotomis daržovėmis, baltyminiu maistu, grūdinės kilmės produktais, taip pat su įvairiausiomis sėklomis ar riešutais. Griežto protokolo, kas dera ar ne, ruošiant šį patiekalą, nėra.

Iš „Bola“ aš užsisakiau „Chicken Curry Katsu BOWL“: traški vištiena, kario padažas, marinuoti grybukai, marinuoti jalapenai, saldžios bulvės ir pastarnoko traškutis, traškus kale kopūstas, marinuotos melionas, nori lapas ir ryžiai. Už jį sumokėjau 6,5 EUR.

„Downtown Food Hall & Kino Deli“

Po gerų dešimties minučių sulaukiau balto dubenėlio, gausiai kupino viršuje išvardintų ingredientų. Tikrai taip, porcija didelė ir soti, bet kaip vėliau rašiau ir pačiai maitinimo vietai, man buvo per sausa ir trūko tiek spalvų nuotraukoje, tiek ryškumo skoniui. Džiaugiuosi, kad „Bola“ į šiuos komentarus sureagavo draugiškai (juk tai skatina tobulėti), tad juos aš dar tikrai aplankysiu.

O dabar apie apsilankymą „Kino deli“

Viešai prisipažįstu, kad mėgstu savo vyrą pakviesti į netradicinį pasimatymą, tad vienam iš jų iš anksto nupirkau bilietus į tuo metu „Kino deli“ rodyto filmo „Silvio“ seansą, bet vyrui pranešiau tik mūsų susitikimo vietą ir adresą. Staigmena pavyko! Vyras apie šią vietą nežinojo, tad buvo maloniai nustebintas tokiu atradimu. (Gal tokia staigmenos idėja bus aktuali ir jums).

Grįžtant prie „Kino deli“, tai turiu pripažinti, kad nors ir konceptas mums labai patiko, bet padarėme vieną klaidą. Dėl darbų grafiko nespėjome prieš filmą pavakarieniauti, tad pilnas lėkštes maisto nešėmės į jį ir supratome, kad patogu valgyti tikrai nebus. Nors visoje salėje minkšti, patogūs krėslai sustatyti po du, o tarp jų padėtas nedidelis staliukas su vos šviečiančia staline lempa, bet valgymas karštųjų patiekalų, kurie reikalauja pjaustymo įrankiais, nėra lengvas. Tad mano rekomendacija būtų – skirti laiko ir pavakarieniauti maisto erdvėje prieš filmą, o į jį pasiimti tik lengvai valgomų užkandžių bei gėrimų. Bet visais atvejais šioje kino salėje nebijokite maisto kramtyti ar subarškinti šakute, čia maistas yra būtinas prieskonis jūsų pasirinktam filmui.

Jūsų dėmesiui pristačiau penkias iš 14 maitinimo vietų, tad laukite tęsinio, o iki tada patys išbandykite „Downtown Food Hall & Kino Deli”.

„Downtown Food Hall & Kino Deli“ dirba adresu A. Smetonos g. 5, Vilnius. Jų darbo laikas: pirmadienis – ketvirtadienis 11:00 – 21:00 val., penktadienis – šeštadienis 11:00 – 23:00 val., o sekmadieniais 11:00 – 17:00 val. Facebook paskyra.