Šiandieną aš leidžiuosi į žydų virtuvės pažinimo pasaulį ir kviečiu susipažinti su vienu iš populiariausių šios tautų patiekalų – šakšuka, kurios bazinį variantą, supaprastinus, galima pavadinti kiaušiniene su pomidorais. Bet ne viskas taip paprasta kaip ką tik nuskambėjo.

Šį patiekalą Vilniuje esu ragavusi Pitarijoje „Fire Place“ ir desertinėje „Sugamour“, bet man visuomet buvo smalsu nuvykti suvalgyti šakšuką į neabejoju, kad pačią autentiškiausią vietą – Lietuvos žydų bendruomenės kuruojamą kavinę „Beigelių krautuvėlė“ (Pylimo g. 4, Vilnius).

Per pietų pertrauką paragavo žydiškos kiaušinienės

Šakšuką ir kitus šioje krautuvėlėje kepamus, gaminamus patiekalus galima valgyti tiek pusryčių, tiek visos dienos metu. Jų meniu tą ir byloja – pusryčiai visą dieną. Jau prieš atvykdama, žinojau, ką užsisakysiu savo pietums, tad sumokėjusi 4 eurus, laukiau savosios šakšukos.

Ar skanu? Šakšuka įprastai yra pateikiama tadžine arba keptuvėje kaip ir šioje vietoje. Keptuvė, žinoma, labai karšta, tad dar padėta ant medinio padėkliuko, ant kurio puikiai telpa įrankių komplektas ir šviežias beigelis.

Kadangi šio patiekalo skonį jau esu pažinusi, juo tikrai nenusivyliau ir šioje kavinėje. Patiekale puikiai dera visi pagrindiniai ingredientai, atskleidžiantys tą aromatingą, aštrumu gomurį kutenantį skonį, kurio greitai nepamiršite. Šakšuka yra soti, bet neapsunkinanti, o dar ir labai paprastai valgoma – kabini šaukštą ir atsikandi beigelio ar jį tiesiog vilgai pačioje šakšukoje. Variacijų kaip ir pačių šakšukos receptų (ji pastaruoju metu labai išpopuliarėjo) tikrai netrūksta, tuo juk ir yra įdomus kitų virtuvių pažinimas.

Per pietų pertrauką paragavo žydiškos kiaušinienės

Ar greita? Atvykau pietų jau gerokai po 13 valandos ir tuo momentu daugiau lankytojų nesutikau. Vėliau, man jau ramiai bevalgant, svečių padaugėjo ir vos keli erdvėje esantys staliukai akimirksniu tapo užimti. Mano pietūs šioje vietoje truko apie pusvalandį.

Kas įdomu? Prieš kelis metus duris atvėrusi košerinio maisto kavinė jau spėjo atrasti ir pažinti savo klientus, kurie čia yra ne tik žydai, bet ir turistai iš viso pasaulio, kurie gali ne tik paskanauti maisto, bet ir plačiau susipažinti su žydų kultūra Lietuvoje.

Viršuje paminėjau žodžių junginį „košerinis maistas“, kuris tikriausiai daugumai sukėlė klausimų. Vieno konkretaus atsakymo nėra, bet trumpai apibendrinant tai yra žydui tinkamas naudoti maistas, paremtas taisyklių sąrašu iš Toros. Naudojant košerinį maistą, yra svarbu ne tik derinti produktus, bet ir pvz. tai, kad gyvulys, kurio mėsa valgoma, būtų tinkamai paskerstas. „Beigelių krautuvėlė“ didžiuojasi savo košerinių beigelių gamyba, kuri užtrunka iki kelių dienų.

Kavinės erdvė nėra didelė, bet jauki. Joje kabo įvairūs hebrajų, jidiš, lietuvių kalbomis užrašyti plakatai, gausu įvairios dalomosios medžiagos. Pasak šaltinių beigelių receptas buvo sukurtas XVII amžiaus pradžioje Krokuvoje, Lenkijoje. Apskriti beigeliai simbolizuoja gyvenimo ratą ir yra populiarūs visame pasaulyje.

Per pietų pertrauką paragavo žydiškos kiaušinienės

Trumpa išvada, kad šį patiekalą aš jau spėjau pamilti ir sprendimas atvykti į „Beigelių krautuvėlę“ šią mano meilę tik pastiprino. Šakšuka yra labai skanus ir aromatingas patiekalas, o ir dėl receptų įvairovės gali būti lengvai pagaminamas namuose.

Atsiskaitymas galimas tiek grynais, tiek kortele.

Kavinė „Beigelių krautuvėlė“ dirba adresu Pylimo g. 4, Vilnius. Pirmadieniais – ketvirtadieniais dirba 10:00 – 19:00 val., penktadienį 10:00 – 14:00 val., šeštadienį laikosi šabato, o sekmadienį dirba 10:00 – 18:00 val. Jų Facebook paskyra.