Ilgą laiką man puikiai sekėsi atrasti vietas, kuriose pietaudavau vos už kelis eurus, nes tų, kuriose papietausi už daugiau nei 6 eurus, sąrašas pas mane ilgas. Bet pastaruoju metu vis pristigdavau idėjų, kur ką aplankyti, kad būtų iš tiesų labai pigu. Taip pigu, kad net prisimintum tuos laikus, kada pietaudavome už tris-keturis mūsų lietuviškus pinigus. Bet valio – mano radare atsirado viena tokia vieta, kurią nusprendžiau aplankyti ir papasakoti jums plačiau. Pristatau jums jau aštuoniolika metų vilniečius maitinančią „Montuotojo“ valgyklą (Naugarduko g. 34, Vilnius).

„Montuotojo“ valgykla

Šiokiadieniais šioje valgykloje galėsite rinktis iš itin plataus meniu: nuo silkės, sriubų iki daugiau nei dvidešimt karštųjų patiekalų! Taip, nesuklydau, antrųjų patiekalų skaičius tikrai yra toks didelis, nors, kaip vėliau sakė čia dirbanti moteris, kiekvieno patiekalo gaminama po ne daug. Per tiek metų valgykla jau pažino savo klientą, kurį išlepino patiekalų gausybe, bet maisto tikrai nešvaisto.

„Montuotojo“ valgykla

Savo pietums aš užsisakiau pusę porcijos charčio sriubos (0,55 EUR) ir vištienos kepsnį su sezamu ir įdarytu sūriu (2,8 EUR). Prie antrojo patiekalo pasirinkau tik daržovių garnyrą, nors galima rinktis iš bulvių košės, virtų apkeptų ar bulvyčių fri, ryžių ir grikių. Dauguma antrųjų patiekalų čia kainuoja vos kelis eurus, tad su maža porcija sriubos jūsų pietūs gali nesiekti net 3 eurų. Mano vos keliasdešimt centų šią sumą viršijo, bet aš vis tiek likau maloniai nustebinta tokios ne didelės sumos už gardžius ir sočius pietus.

„Montuotojo“ valgykla

Ar skanu? Abu patiekalai buvo tvarkingai pateikti ir šviežiai pagaminti, neperkaitinti, neperkepę ar kitaip nesugadinti. Porcijos didelės, tad džiaugiausi, pasirinkusi valgyti tik pusę porcijos sriubos, kuri buvo gausi mėsytės ir ryžių, paskaninta prieskoniais.

Vištiena, įdaryta sūriu, buvo minkšta, saikingai pagardinta padažu. Šalia pateiktos įvairios daržovės buvo traškios, neplaukė aliejuje ar kokiame kitame padaže. Išgirdusi, kad šį patiekalą pasirinko dar keli po manęs buvę klientai, supratau, kad pataikiau pasirinkti vieną iš jų favoritų ir juo nenusivyliau.

„Montuotojo“ valgykla

Ar greita? Atvykau viena papietauti po 13 valandos. Iš pradžių daug lankytojų nesutikau, buvo užimti vos trys staliukai, bet man išeidinėjant, savo staliuką jau turėjau užleisti naujai atėjusiai porelei, nes kitų laisvų nebebuvo – prasidėjo antras, o gal jau ir trečias pietautojų bumas.

Kadangi maisto užsakymas ir mokėjimas už jį vyksta prie baro, o patį maistą ant staliuko operatyviai atneša viena iš dirbančių moterų, pietūs čia netruks ilgai. Aš po pusvalandžio jau važiavau atgal į darbą.

Kas įdomu? Kaip ir minėjau, maistą užsisakysite prie baro, prie kurio jūsų pageidavimą viena iš dirbančių moterų garsiai pakartos virtuvėje plušančioms kolegėms, o vėliau jums atneš prie staliuko. Visa komunikacija ir bendrai procesas vyksta taip greitai, kad aš tik spėjau nufotografuoti man pristatytą sriubą, o štai sulaukiau ir karštojo patiekalo.

„Montuotojo“ valgykla

Valgykloje yra dvi ne didelės salytės, jose nieko restoraninio nerasite, bet viskas švaru ir šviesu. Staliukų yra tiek dviviečių, tiek atsisėsti didesnei kompanijai. Dinamika čia vyksta nuolat, tad neabejoju, kad atėjus per pietų bumą, gali tekti prisėsti ir prie nepažįstamojo.

Trumpai pasikalbėjus su prie baro dirbusia moterimi, susidariau įspūdį, kad čia nuolatiniams klientams sakyti, ko norės pietums, net ir nebereikia – per aštuoniolika metų jų pageidavimai jau įsiminti. O nuolatiniai klientai čia labai įvairūs: nuo čia pat dirbančių montuotojų, šalia besimokančių studentų iki kostiumuotų vyrų bei moterų, užsukančių greitai pietų pertraukai.

Pirmą kartą valgyklą rasti gali būti nelengva. Gerai, kad akis iškart patraukia užrašas ant grotuoto lango (ne pati reprezentatyviausia reklama, bet ją tikrai atsiminsite), ant kurio nupiešta rodyklė byloja sukti į dešinę. Vėliau sukti į kairę, atidaryti sunkias duris, pereiti per ilgą koridorių ir jo gale būsite atradę tai, ko ieškojote. Vėliau, net ir užsimerkus, į šią vietą jus atves iš toli sklindantis maisto kvapas, kuris, gaila, bet labai stipriai įsigėrė į viršutinius drabužius.

Trumpa išvada, kad nors ir nesu valgyklų ekspertė ar didelė gerbėja, bet šią aplankyti rekomenduočiau. Taip pigiai jau seniai nesu pietavusi!

„Montuotojo“ valgykla

Atsiskaitymas galimas tiek grynais, tiek kortele.

„Montuotojas“ valgykla dirba šiokiadieniais 9:00 – 16:00 val., adresu Naugarduko g. 34, Vilnius.