Juodų grikių galette – ir tiems, kurie mėgsta ryškius skonius

Galette (liet. galetė) – daugeliui lietuvių dar nepažintas terminas. Forma galetės gali priminti lietinį, tačiau tamsesnė spalva ir netikėti priedai išduoda, kad galetės – kažkas daug subtilesnio. Patiekalo pagrindas kepamas iš juodųjų grikių miltų, kurie tiekiami tiesiai iš malūno Bretanėje – būtent ypač atidžiai parinkti grikių miltai ir specifinis tešlos paruošimas ir yra stebuklingo, kitokio galečių skonio paslaptis.

„Daug kas Lietuvoje galvoja, kad galetė – tai galbūt dar vienas saldus blynelis, tačiau tai netiesa. Dažniausiai galetės būna sūraus skonio, kuris puikiai derinamas su tokiais priedais kaip ožkos ar „Emmental“ sūriai, figų džemas, skystas kiaušinis, kumpis ar net sardinės.

Prancūzijoje galetės (beje, kaip ir crepe, (liet. prancūziški lietiniai) labai dažnai užgeriamos natūraliu sidru. O svarbiausia, kad galetės labai sotus patiekalas, būtent todėl mėgstamas ne tik pusryčiams, bet ir pietums ar vakarienei“, – pasakojo mergina, kuri visų prancūziškų paslapčių sėmėsi Bretanijos sostinėje, Rene mieste – ten mokėsi kulinarijos mokykloje.

Lietuviška svajonė pradėjo pildytis Prancūzijoje

Goda Litvinaitė baigė ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą, kur įgijo išsamias verslo valdymo žinias. Tačiau merginos širdis nenurimo. „Daug kas baigę panašias studijas svajoja dirbti „ofisinį“ darbą rimtose kompanijose, tačiau man norėjosi kažko kitokio: kurti, pažinti, dalintis, todėl gana spontaniškai nusprendžiau stoti į kulinarijos mokyklą Rene. Ten ir išmokau visko apie galette bei crepe ir nieko nelaukdama nusprendžiau žiniomis pasidalinti Lietuvoje.

Tiesa, iš pradžių galvojau apie Vilnių, tačiau likimas lėmė, kad grįžau į gimtajį Kauną, kur ir gimė „Mesje skonis“. Labai džiaugiuosi galėdama pristatyti Bretanės valgių bei gėrimų tradicijas ir Lietuvoje. Kiek žinau, jų puoselėtojų čia nėra daug: štai Klaipėdoje gyvena gurmaniškos krautuvėlės įkūrėjas, prancūzas, Olivier Criou, su kuriuo planuojame rengti ir degustacinius vakarus. Labai džiaugiamės, kad pastangas įvertina ir kiti Lietuvoje apsilankę prancūzai“, – „Mesje skonis“ istoriją prisiminė G. Litvinaitė.

Kaune atidaryta prancūžiška creperie „Mesje skonis“

Čia apsilankiusių gurmanų laukia ne tik įvairiausios galetės, bet ir pagal visas tradicijas ruošti saldieji „krepai“, kuriuos taip pat galima derinti su prancūziškais priedais: kaštonų kremu ar netikėtais gėrimais.

„Naudojame ne tik prancūziškus miltus, bet ir sviestą, nes net jis skiriasi nuo lietuviško. O kur dar specialios keptuvės ir kiti niuansai“, – pasakojo G. Litvinaitė ir pabrėžė norinti sugriauti stereotipus apie crepe ir galette kultūrą.

„Kaip ir Prancūzijoje, kviečiame ankstyviems savaitgalio pusryčiams (nuo 9 val.), neįpareigojančioje aplinkoje drąsiname užtrukti ilgiau ir vakarais. Darbo dienomis laukiame su pietumis, kurių metu siūlome su meile pagamintą sriubą – įprastai meniu jo nėra“.

Kaune atidaryta prancūžiška creperie „Mesje skonis“

Bretanijos salelė įsikūrusi Kauno senamiestyje, Muitinės g.11-3.