Prieš kelis mėnesius spaudoje perskaičiau, kad Konstitucijos prospekte, Vilniaus universiteto Planetariumo patalpose, netradicinį restoraną atidaro Lietuvoje kartu su žmona lietuve gyvenantis olandas Timas van Wijkas. Kaip ir nebūtų nieko ypatingo, jeigu ne pati restorano idėja – įdarbinti žmones su negalia.

Kai atvykau į šią vietą, buvo vėsoka, tačiau saulėta diena, bet jeigu diena ir būtų apniukusi, tai šios vietos viduje vis tiek šviečia saulė, tik kitaip. Meniu nėra ilgas, vienas A5 formato lapelis, kuris naudojamas ne tik pristatyti maistui, bet ir jam užsakyti. Daugiau apie tai papasakosiu prie įdomybių, kurių, kaip jau tikriausiai supratote, šioje vietoje tikrai netrūksta.

Aš savo pietų pertraukai pasirinkau dienos sriubą – lęšių ir du dienos blynus su faršu. Už šį komplektą sumokėjau 5,85 EUR (arbatpinigių galite palikti prie baro). Stalo vanduo su stiklinėmis stovi ant stalų, papildomai tai nekainuoja.

Ar skanu? Pirmiausia paminėsiu, kad dienos pietų kompleksas, kurį sudaro kasdien skirtinga sriuba ir du blynai, yra skirtas tikrai išalkusiems. Taip sakau, nes tiek sriubos, tiek blynų porcijos buvo didelės ir sočios, tad buvau rami iki vėlyvos vakarienės.

Restoranas „Pirmas blynas“

Kreminė lęšių sriuba vėsiai dienai puikiai tiko, nes buvo karšta ir iškart sušildė. O dar ta ryški spalva! Skonis intensyvus, sriuba ne per skysta – tokią norėčiau pasigaminti ir namuose. Šalia ant mažos medinės lentelės buvo pateikti keli batono gabalėliai – paprastas, bet mielas sprendimas.

Blynai šiame restorane dominuoja ne vien pavadinime, kurį, beje, galima būtų pritaikyti ir ne tik blynus gaminančiai vietai, juk mūsų tautosaka byloja apie prisvilusius pirmus blynus daugelyje sričių. Bet grįžkime prie šių patiekalų, o jų meniu galite rasti su saldžiais arba sūriais įdarais. Mano dienos pietų lietiniai buvo su mėsa, tvarkingai pateikti didelėje baltoje lėkštėje, kurios šonuose puikiai tiko mažieji pomidoriukai ir bazilikų padažas. Blynai čia milžiniški ir labai ploni, o bent jau mano ragautas buvo ir be galo gardus. Šio restorano blynų pasauliui vadovauja virtuvės šefas Balys Andrejevas.

Ar greita? Čia nereikia skubėti ir tuo labiau skubinti jus aptarnaujančių žmonių, kurie nuoširdžiai stengiasi, kad jūsų pietūs ar tiesiog kavos puodelis taptų ypatingas. Smagu, kad mane aptarnavo net keli darbuotojai: vienas priėmė užsakymą, kitas atnešė maistą, vėliau nurinko lėkštes, nepamiršęs paklausti, ar patiko mano pietūs. Šalia visuomet buvo ir pats restorano vadovas Timas, bet visos komandos darnumą tikrai spėjau pajusti.

Restoranas „Pirmas blynas“

Nors mane spaudė laikas skubėti į darbinį susitikimą, bet iki paskutinės minutės nenorėjau palikti šios vietos, o pietų pabaigoje netgi pakalbinau ir nusifotografavau su besišypsančiu „Pirmo blyno“ personalu!

Kas įdomu? Įdomiausia ir, galbūt galiu pasakyti, kad ir drąsiausia yra pati šios vietos idėja – pasamdyti restorane dirbti žmones, turinčius negalią. Ir dirbti ne pasislėpus kur nors virtuvėje, o su šypsena išleisti į pagrindinę restorano salę aptarnauti svečių, o vėliau ir priimti jų atsiskaitymą prie baro. Visus šiuos žmones restoranui padėjo surasti Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacija ir socialinė įdarbinimo agentūra SOPA.

Kalbant apie jau minėtą meniu, tai jis kartu atlieka ir maisto užsakymo funkciją, t.y. ant gauto meniu jūs užrašote savo stalo raidelę (jos skirtingos padėtos ant stalų) ir šone prie patiekalų pažymite norimo užsisakyti patiekalo kiekį. Žinoma, improvizuoti niekas nedraudžia, galite apvesti (aš taip ir padariau), pažymėti „x“ ar dar kitaip pasirinkti, ko gardaus norėtumėte savo pietums.

Restoranas „Pirmas blynas“

Interjeras planetariumo patalpose minimalistinis, daugiausia yra keturviečių staliukų, kuriuos lengvai galima atskirti sėdėti ir po du. Restoranas taip pat draugiškas mažyliams, nes čia pat jiems yra įrengtas kampelis su indėniška palapine ir kreidine lenta piešti tiesiog ant sienos. Kaip pats restorano šeimininkas sako, jie sename pastate įsikūrė tam, kad įgyvendintų naują ir pozityvią idėją.

Apie visus planus atidaryti tokio tipo maitinimo vietą DELFI anksčiau kalbino patį Timą, tad kviečiu paskaityti ČIA.

Trumpa išvada. Dalinkitės šia apžvalga, skleiskite žinią, kad yra tokia vieta Vilniuje. Taip pat kiekvienas būtinai aplankykite, paragaukite jų blynų ar išgerkite kavos, kuri, pažadu, kad tikrai bus gardesnė nei prabangiausiuose restoranuose – ji čia bus pagaminta su nuoširdžia žmonių meile.

Restoranas „Pirmas blynas“ įsikūręs Konstitucijos pr. 12A, Vilniaus universiteto planetariumo patalpose. Jų darbo laikas antradienis–penktadienis 11:00–15:00 val., šeštadieniais dirba 11:00–18:00 val. Facebook paskyra.