Tad atsiradus tiesioginiam skrydžiui iš Kauno į Neapolį ilgai nesvarstėme – bilietai pirmyn–atgal už 100 eurų suviliojo pagaliau paragauti tikrosios picos.

Taigi visų pirma, reikia pamiršti, kad picų įvairovė yra geras ženklas. Anaiptol! Ypač Neapolyje, kuriame pati populiariausia yra pica karalienė – „Margherita“. Jos receptas buvo sukurtas 1889 metais. Tradiciškai ši pica gaminama pasitelkiant tik pomidorus ir sūrį.

Neapolietiška pica gimsta iš San Marzano pomidorų iš Vezuvijaus ugnikalnio apylinkių bei mocarelos sūrio, kuris paruošiamas iš Kampanijos regiono pelkynuose auginamų bizonių pieno. Bet svarbiausia taisyklė – kuo paprasčiau, tuo geriau. Daug kas ją maišo su pica „Napoletana“, kuri yra visiškai turistinė ir vietiniai jos net nerekomenduoja.

Pradėkime picų odisėją!

1. Antikinė picerija „Sorbillo“ (įsikūrusi Neapolio centre), kurioje picos galima paskanauti ir už 3,5 euro, tik, žinoma, reikės pastovėti eilėje. Tai tikrai nėra staigmena Italijoje – gero maisto verta kiek palaukti. Mūsų patarimas, jei neturite kantrybės eilėms – ateikite prieš vidudienį ir užsiimkite savo vietą. Nepamirškite – jei picą norėsite užsisakyti išsinešti, susimokėjus reikės išeiti į lauką ir laukti, kol jus pašauks vardu – teks pabūti atidesniems.

Čia tikrai galima pasigardžiuoti vienomis skaniausių picų Neapolio centre, bet pačią geriausią vietą įvardinsiu teksto pabaigoje.

Beje, ši picerija prieš 3 metus buvo sudeginta, nes savininkas atsisakė sumokėti už saugumą. Toks jau tas Neapolis ir jo žaidimo taisyklės.

2. Na, o dabar siūlome pavažiuoti kiek už Neapolio – į miestelį Caiazzo. „Osteria Pizzeria Pepe“ gyvuoja nuo 1931 m. 6000 gyventojų jau sufleruoja, kad šiame miestelyje pajusite tikrą itališką dvasią. Jei norėsite, galėsime parekomenduoti ir kelis netoliese esančius restoranus, kuriuose penkių dalių vakarienė teatsieina 15 eurų, o maistas...

Taigi šių picų kokybė ir kainos santykis yra tikrai sveikintinas – gomuriui pamaloninti pakaks 5 eurų. Tik vis dėlto siūlytumėme pasiimti ją išsineštinai ir atsisėsti čia pat esančioje miestelio aikštėje –žavingi panoraminiai vaizdai pavers picos valgymo ritualą neįkainojamu.

3. Ir štai ji – geriausia iš geriausių! Galima sakyti, kad netoliese nuo šios picerijos atradome ir „Pepe i Grani“. Čia picos jau visai kitokiomis kainomis – kai kurios kainuoja net 10 eurų. Bet skonis tiesiog dangiškas.

Negailėkite pinigų ir leiskite sau mėgautis bei patirti Italiją. Ir, žinoma, čia staliuką geriausia rezervuotis, kitaip eilėje galite prastovėti ir keletą valandų. O kad ši picerija yra ne tik mūsų numeris vienas, įsitikinome patikrinę Italijos picerijų reitingą. Taip, ši picerija užima garbingą pirmąją vietą!

Tad tikrai neapsiribokite Neapolio centru – pasileiskite į gastronominę kelionę po jo apylinkes!