Svarbiausia Kalėdų dovana

L. Čeprackui itin svarbios šv. Kūčios – tai šeimos susikaupimo, bendravimo ir pokalbių apie praeitį diena. Na, o šv. Kalėdos pirmiausia asocijuojasi su dovanų išpakavimu ryte. Tačiau daugiausia laimės tą rytą šefui suteikia visai ne dovanos, o vaikų šypsenos.

„Laikui bėgant požiūris į Kalėdas keitėsi. Dabar tai yra rytas, kai tavo vaikai skuodžia po eglute ieškoti dovanėlių. Tiesa, pirmiausia, jie palaukia, kol tėveliai prabus, nes jeigu galėtų, išpakuotų dovanas šeštą ryto,“ – džiugiai pasakoja L. Čeprackas.

Paklaustas apie įsimintiniausią kalėdinę dovaną, pašnekovas ja įvardija prieš bemaž 5 metus sausį gimusią dukrą Liuciją Ievą. Kartu su žmona Laura Čepukaite šefas iš viso augina tris vaikus: Liuciją Ievą, 2016 m. gimusią Liepą Adelę ir Lauros dukrą Patriciją iš pirmosios santuokos.

Žinoma, materialių dovanų dovanojimas yra neatsiejama Kalėdų dalis L. Čepracko šeimoje. Jų šefas ima ieškoti anksti, likus daugiau nei mėnesiui iki švenčių. Vis dėlto šias dovanas L. Čeprackas apibūdina anglišku terminu easy come, easy go – lengvai ateina, lengvai išeina. Per Kalėdas jam svarbiausia visai ne dovanojami daiktai.

„Geriausia Kalėdų dovana yra tai, ką aš turiu sėdėdamas prie stalo su šeima. Tai turbūt įsimintiniausia Kalėdų dovana,“ – teigia pašnekovas.

Silkės būna pasiilgęs

Prakalbus apie šventinius patiekalus, L. Čeprackas save apibūdina kaip konservatyvų – ant jo šeimos Kūčių stalo eksperimentų neišvysite. Kulinaras vertina tai, kas tradiciška ir primena vaikystę. Kaip turbūt svarbiausią šventinio stalo akcentą Čeprackas įvardija silkę. Per metus ją valgo gana retai, todėl atėjus Kūčių vakarui jos skonio, neslepia, būna labai pasiilgęs.

Silkė su baravykais, morkomis ir svogūnais, svogūnais ir cinamonu puikuojasi Kūčių patiekalų viršūnėje. Ruošiami ir kiti tradiciniai šefo šeimos patiekalai: mieliniai blynai su kopūstais ar grybais, virtinukai. Svarbiausia – jokių gyvulinės kilmės produktų, išskyrus žuvį. Tiesa, šefas šypsosi, kad šie patiekalai, tokie brangūs suaugusiems, vaikų gomurių nesužadina.

„Juokingiausia, kad visa tai, kas mums yra favoritai ant stalo – tos Kūčių silkės, kurios tu taip lauki, vaikams yra antifavoritai. Tai yra šventė, kai vaikai nusivylę sako, kad vėl nebus ką valgyt. Bet mums, suaugusiems, šios šventės kelia emocijas, prisiminimus apie vaikystę, kai ir mes galbūt ne viską valgėme, kraipėme nosį ir raukėmės. Dabar tai yra mūsų pareiga perduoti tradicias, rodyti pavyzdį, per tas pačias Kūčių stalo tradicijas ugdyti pilietiškumą, tautiškumą,“ – pasakoja pašnekovas.

Na, o svarbiausiu šv. Kalėdų kulinariniu akcentu šefas įvardija mėsą. Galbūt kalėdiniai pusryčiai L. Čepracko šeimoje nebūna labai gausūs, bet visada – su mėsos patiekalais. Vis dėlto šefas akcentuoja sveikos mitybos svarbą ir pastebi, kad visuomenė per mažai jai skiria dėmesio.

Būtent todėl L. Čeprackas nusprendė pasidalinti receptu, kuris puikiai tinka kalėdiniam stalui. Ir, patikina, šis patiekalas yra neįtikėtinai skanus.

Lęšių salotos

Reikės:

250 g beluga lęšių arba žaliųjų lęšių
100 g saldaus smulkinto svogūno
400 g graikiško jogurto + 5 g druskos
1 granny smith obuolys
10 g laiškinio česnako smulkinto
20 g kalendros su koteliais
30 g pistacijų
5 g aguonų sėklų

Padažui:

50 g alyvuogių aliejaus
50 g sidro acto
1 citrina
30 g medaus
15 g dižono garstyčių
2 skiltelės česnako
10 g kario miltelių
1 g malto kardamono
5 g kario miltelių
2 g juodųjų maltų pipirų
2 g rūkytos paprikos
8 g druskos

Gaminimo eiga:

* Lęšius užmerkiame vandenyje prieš 12 val.

* Verdame gausiame kiekyje vandens su druska apie 5 min. Nukošiame, atvėsiname.

* Sumaišome padažo ingredientus: aliejų, sidro actą, medų, garstyčias, prieskonius, druską, įtakuojame česnaką, citrinos žievelę ir išspaudžiame citrinos sulčių.

* Jogurtą sumaišome su druska.

* Obuolį supjaustome šiaudeliais, smulkiname kalendrą.

* Pistacijas sumalame.

* Aguonas pakepiname keptuvėje.

* Į lęšius dedame obuolius, svogūnus, padažą, kalendrą, laiškinį česnaką.

* Jogurtą paskirstome didelėje lėkštėje, apibarstome dalimi aguonų ir pistacijų, dedame salotas. Ant viršaus dar pabarstome pistacijomis ir aguonomis.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi maistas“ projekto ciklo „Svečiuose – šefas“ dalis. Ciklas skirtas susipažinti su virtuvės asais, perteikti jų patirtį, patarimus. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei norite pasidalyti informacija apie virtuvės šefą, rašykite: roma.macijauskaite@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją