Verta pastebėti, kad sveikatinimas ir mityba pagal šv. Hildegardą pasaulyje yra gerai žinomi, tačiau Lietuvoje iki šiol tai buvo nepristatyta tema. 1098-1179 metais gyvenusi Hildegarda šventąja paskelbta vos prieš dešimtmetį.

„Šv. Hildegardos sveiko gyvenimo patarimai ir receptai iš jos nurodytų produktų šioje knygoje užima reikšmingą dalį, tad norisi tikėti, jog tai pasieks skaitytojų širdis ir virtuves. Dar smagiau pristatyti šią knygą dėl to, kad šv. Hildegarda mokė džiaugtis gyvenimu – būtent ši vienuolės gyvenimo filosofija ir nulėmė knygos pavadinimą“, – pristatydama knygą draugams ir visiems prie jos atsiradimo prisidėjusiems pasakojo leidyklos „Aukso žuvys“ vadovė Sigita Pūkienė.
Sigita Pūkienė

Idėja parašyti knygą apie šventosios Hildegardos mokymą gimė gamtos mokslų daktarei Onutei Grigaitei. Ji ne vienerius metus nešiojosi šią mintį, o susipažinusi su ekonomiste, istorijos ir gastronomijos entuziaste Jolita Bernotiene ir perskaičiusi jos knygas „Karalienės Bonos virtuvė“ bei „Ponios Smetonienės virtuvė“, ėmė kalbinti imtis naujos temos.
J. Bernotienė neslepia – šventoji Hildegarda artima jai tapo ne iš karto: „Pradžioje pasirodė, jog devyni šimtmečiai – per ilgas intervalas istoriją papasakoti šiuolaikiškai. Abejojau, ar šventosios gyvenimas ir mokymas bus aktualūs dabarčiai. Vis dėlto šventoji Hildegarda nedavė ramybės, informacija pati mane surasdavo, ir taip diena po dienos viduramžių vienuolė tapo vis artimesnė, o jos idėjos prisipildė prasmės.“
Knygos autorės (iš kairės): Jolita ir Onutė

Knygą „Džiaugsmo virtuvė. Metai pagal šventąją Hildegardą“ sudaro dvi pagrindinės linijos: biografinė, supažindinanti su šv. Hildegardos asmenybe, pasaulėžiūra, veikla, ir gastronominė, pristatanti sezoninius augalus, jų gydomąsias savybes bei sveikatos receptus. Aprašomi 28 augalai, po 7 kiekvienam metų laikui.
„Metų laikų ciklas atskleidžia gyvybės ryšį su kosmosu, o vienmečių augalų – ir viso gyvenimo virsmus,“ – pasakoja Onutė Grigaitė.
Augalai rinkti pagal šv. Hildegardos aprašymus

Knygoje pateikiami 56 šiuolaikiškai interpretuoti patiekalų receptai, kuriuos įkvėpė šv. Hildegarda. Šiuolaikiniam skoniui juos pritaikė profesionalus virėjas Egidijus Simutis. Vegetariški ir mėsos, žuvies patiekalai derinami prie tinkamiausių prieskoninių žolelių ir daržovių – kitaip nei daugumoje kulinarinių knygų, kuriose žolelės derinamos prie mėsos. Receptuose nėra produktų, kurių šv. Hildegarda nežinojo, tokių kaip bulvės, pomidorai, kukurūzai, atkeliavę į Europą keliais šimtmečiais vėliau.
Pristatymo metu susirinkusieji buvo pavaišinti speltų koše, gaminta pagal šv. hildegardos receptą

Knygos autorės įsitikinusios, kad jeigu šventoji Hildegarda gyventų dabar, greičiausiai vadovautų ne dviem vienuolynams, o jų tinklui ir socialiniuose tinkluose ją sektų milijonai. Nors aktyvią veiklą pradėjo tik įžengusi į penktąjį dešimtmetį, ji buvo energijos, aktyvumo, pozityvumo simbolis. Pati džiaugėsi gyvenimu ir kitus skatino tą džiaugsmą patirti. Knygos leidėjai tikisi, kad ir skaitytojams pažintis su šventąja Hildegarda dovanos gyvenimo džiaugsmo ir dar nepažintų skonių, primins gardų sezoninį maistą, kuris natūraliai gydo ir džiugina.

Dalijamės knygoje „Džiaugsmo virtuvė“ pateiktu „Kanapių sausainių“ receptu Kūčioms

Reikės:

100 g moliūgų sėklų
100 g saulėgrąžų sėklų,
100 g kanapių sėklų,
30 g linų sėmenų,
20 g garstyčių grūdelių,
100 g spėltų miltų,
80 ml vandens,
5-6 g druskos.

Gaminimas:

* Visas sėklas lengvai pakepinti sausoje keptuvėje, kiek pagrūskite. Sėklas su druska ir miltais gerai išmaišykite, supilkite vandenį ir vėl stropiai išmaišykite.

* Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į kepimo skardą ant kepimo popieriaus suverskite masę ir lengvai paskirstykite formuodami nestorą lakštą.

* Kepkite apie 15-20 minučių, kol gražiai apskrus. Ištraukę supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, leiskite visiškai atvėsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją