„Įvairūs jūros dumblių gaminiai įsitvirtina tarp kitų maisto produktų, kurie vadinami supermaistu: bolivinių balandų, šilauogių, avokadų, batatų ar lapinių kopūstų. Gaminių iš jūros dumblių paklausa pernai buvo daugiau negu pusantro karto didesnė lyginant su 2019 metais. Todėl galima sutikti su dietistais bei sveikos mitybos ekspertais, teigiančiais, jog būtent šios gėrybės iš jūros gelmių šiemet pasaulyje taps ryškia supermaistui priskiriamų produktų žvaigžde, o patiekalų su šiuo ingredientu įvairovė smarkiai išsiplės“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

E. Dapkienė pastebi, kad pernai labiausiai didėjo iš jūržolių gaminamų užkandžių ir traškučių pardavimai. Taip pat jūros dumblių produktų paklausa atspindėjo ir augantį Japonijos bei Tailando virtuvių populiarumą.

Greta įprastų sušių, kurie susukami į jūros dumblių lapelius, pernai pirkėjai taip pat noriai rinkosi iš jūros dumblių pagamintas salotas, sūdytus ir marinuotus jūros kopūstus, jūros dumblių užkandį su alyvuogių aliejumi. Dėmesio sulaukė pernai asortimente atsiradusi naujovė – pikantiškų ir aštrių skonių jūržolių produktai, kuriuos pristatė lietuviškas prekės ženklas „Zigmas“.

Augantys jūros dumblių pardavimai prekybos tinklo parduotuvėse yra fiksuojami jau 5 metus iš eilės, o tai prekybininkus skatina ieškoti naujovių ir siūlyti jas savo klientams. „Įprasta, kad džiovintų jūros dumblių produktai labiausiai siejami su sušiais, tačiau iš šių gėrybių galima lengvai pasigaminti ir gausybę kitokių sveikų patiekalų – užkandžių, salotų ir net sriubų“, – teigia Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad jūros dumblių produktuose gausu A ir B grupės vitaminų, taip pat – folio rūgšties, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų C, D ir K, kalio ir geležies. Šie produktai dar turtingi jodo, kuris reikalingas tinkamai skydliaukės veiklai.

Džiovinti ir suslėgti jūros dumblių lapeliai savo skoniu primena špinatus. Jie puikiai dera su makaronais ar ryžiais, tinka garnyrams. B. Baratinskaitė siūlo namuose išbandyti tris paprastus receptus ir mėgautis skoniais, kuriuos padeda sukurti jūržolių gaminiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)