Daugelis net neįsivaizduoja, nuo ko pradėti ruošti Kūčių stalą, nes nė karto patys neruošė šventės, o už juos visada tai padarydavo mama ar močiutė. Tad šį kartą rankoves teks pasiraitoti patiems. Ką dėti ant Kūčių stalo? O kaip nesuklysti ir nusipirkti tiek, kad nepritrūktų ar nebūtų per daug?

Apie tai kiek ir ko reikia turėti Kūčių vakarienei pasidalijo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta Kudopčenkienė, kuri ne tik labai mėgsta gaminti maistą ir eksperimentuoti virtuvėje, bet ir 16 metų gyvena Anglijoje su šeima, tad savo šeimos tradicijas ir Kūčių stalą tenka kurti pačiai.

Dauguma jūsų, ko gero, jau sukate galvą, tad štai Odetos paruoštukas, kuris pravers visiems, kad pasidarytume šventę savo namuose.

O. Kudopčenkienė pasakojo, kad pagal senąsias tradicija Kūčių stalas klojamas balta staltiese (kaimuose po ja padedama šieno), padedamas kryželis, iš bažnyčios parsinešta „plotkelė“, o jei tais metais šeimoje yra mirusių, tai ir tuščia lėkštutė. Prie stalo sėdama tada, kada įsižiebia pirma Vakarė žvaigždė.

Kūčios

„Paruošti Kūčių stalą užduotis nėra iš lengvųjų. Juolab, kad kaip mano močiutė sako: trys patiekalai – iš sodo, trys – iš daržo, trys – iš miško ir trys – iš vandens.

Vieni ruošia taip, kaip gamino protėviai, seneliai, o kiti – kūrybingai, besivaikantys madų, besižavintys kitomis kultūromis.

Tradiciškai Kūčių stalą sudaro 12 patiekalų. Man kartais įsijautus į gaminimo procesą išeina daugiau nei dvylika.

Kalbant apie tas kategorijas: iš miško, iš daržo... Tai paprasta susidėlioti valgiaraštį su tradiciniais patiekalais.

Iš daržo: burokėlių salotos su aliejumi, barščių sriuba su „ausytėmis“, aguonpienis su kūčiukais.
Iš sodo: obuoliai, vaisių kompotas ir džiovintų obuolių kisielius.
Iš miško: džiovinti grybai (troškinti burokėliai su džiovintais grybais), lazdyno riešutai (grybai su riešutais), spanguolės (silkė su spanguolėmis).
Iš vandens: žuvis (kepame kokią mėgstame), silkė (klasikinė su morkomis ir svogūnais), marinuota silkė.

Kūčių stalas

Tad kaip suskaičiuoti ir kaip visko nusipirkti tiek, kad užtektų viskam? Nėra lengva apskaičiuoti, nes vieni valgo daugiau, kiti – mažiau. Bet jei kas ir liks, sunaudosite vėliau“, – patarimais dalijosi maisto žinovė.

Odeta produktų poreikį Kūčių stalui paskaičiavo taip, kaip gamina pati savo keturių asmenų šeimai. Jūs skaičiuokite pagal savo šeimą, jei esate dviese, tuomet viską dalinkite per pusę, jei tik vienas narys – į keturias dalis, o jei daugiau – padauginkite.

Tai sąrašas to, ko reikėtų tradicinei Kūčių vakarienei:

4 didelių silkių (iš jų tikrai paruošite bent tris patiekalus su silke), žuvies turėtų būti 100 g asmeniui;
džiovintų vaisių 250 g pakuotė;
kūčiukų, jeigu pirksite, tai šeimai užteks ir 250 g pakuotės;
8 burokėlių;
3-4 morkų;
2 svogūnų;
troškintiems kopūstams užteks 500 g šviežio kopūsto, aišku, galima keisti raugintais, tuomet reikėtų apie 1 kilogramo;
džiovintų grybų reikėtų vienos saujos;
grybų apie 200 g;
aguonų 150-200 g;
spanguolių ir riešutų užtenka ir nedidelių pakuočių, bet jei patiekalui norėsite daugiau, galite ir didesnę pakuotę nusipirkti;
obuolių tiek, kiek asmenų šeimoje.

Kūčių stalas

„Tačiau viskas kinta, tad dauguma šeimininkių ant Kūčių stalo deda ir farširuotus kiaušinius, ir mišraines su majonezu... Jei ir jūs norite pasigaminti kažką modernaus – pirmyn. O aš šiemet ir vėl galvoju meniu, kuriame susipins senos tradicijos ir kažkas naujo. O šiemet linkiu, kad stalas būtų paruoštas su meile, gera nuotaika, nes tada viskas pasiseks ir bus skanu. Mylėkime ir būkime mylimi. Gražaus švenčių laukimo ir gražių švenčių!“, – šventinio stalo idėjomis dalijosi O. Kudopčenkienė.

Odeta Kudopčenkienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)