Pagrindinė virtuvės paskirtis, žinoma, susijusi su maistu, o maistą dabar gaminame dažniau nei kitados ir gali būti, kad per nežinojimą įgyjame ydingų įpročių, ne tik sužlugdančių kulinarinius užmojus, bet net ir susargdinančių.

Kad receptai pranoktų lūkesčius, indai ir įrankiai tarnautų kuo ilgiau, o besikaupiantys nešvarumai nekeltų grėsmės sveikatai, verta pasidomėti, kokių klaidų derėtų vengti tiek ruošiant maistą, tiek tvarkantis. Toliau suminėti portale eatthis.com išvardyti ydingi įpročiai, kurių privalote tuoj pat atsikratyti.

Nelaukiate, kol keptuvė pakankamai įkais


Jei recepte nurodyta, kad maistą reikia kepti nustačius vidutinę ar kiek žemesnę kaitrą, būtent tokia ir turi būti keptuvės temperatūra. Tai ypač svarbu, jei tenka kepti tiksliai tiek laiko, kiek nurodyta. Jei tokiu atveju keptuvė bus nepakankamai įkaitusi, patiekalas paprasčiausiai neiškeps. Taigi, turėkite kantrybės – minutę ar kiek daugiau palaukite, kol keptuvė pasieks reikiamą temperatūrą.
Klaidos virtuvėje

Kepate nustatę per didelę kaitrą


Palaukti, kol keptuvė įkais, ir tik tada suberti pasiruoštus produktus – tiesiog pagirtina praktika. Vis dėlto perkaitinti keptuvės taip pat nereikėtų. Jei kepamas maistas pradeda svilti (nors jūsų tikslas nėra jį apskrudinti), keptuvė veikiausiai per karšta. Tai ypač dažnai nutinka kepant blynus. Keptuvė vis labiau įkaista, todėl iškepus vieną partiją blynų, kaitrą reikėtų išjungti, kad keptuvė kiek atvėstų.

Ketaus keptuvę plaunate su plovikliu


Jei įsigijote ketaus keptuvę su nelimpančia danga, jokiu būdu neplaukite jos nei muilu, nei plovikliu. Jeigu taip elgsitės, visą metalo grūdinimą paversite niekais. Nedidelis kiekis muilo tragedijos, aišku, nesukels, ypač jei reikia pašalinti tvirčiau prie dugno prikibusius maisto gabaliukus, bet nuolatinis plovimas muilu, keptuvei tikrai pakenks. Kokybišką keptuvę su nelimpančia danga turėtų pavykti išplauti šiltu vandeniu ir kempine.

Keptuvę naudojate atitinkamai jos neparuošę


Kad ketaus keptuvės danga tarnautų kuo ilgiau, kartkartėmis keptuvę reikia užgrūdinti. Naudojant kuo mažiau muilo išplautą keptuvę ištepkite nedideliu kiekiu aliejaus ir palikite nudžiūti. Šiam darbui puikiai tiks augalinis aliejus. Aliejų galima tepti popieriniu rankšluosčiu. Keptuvę dar reikės pakaitinti orkaitėje. Kaip viską atlikti, vertėtų pasidomėti atskirai.
Klaidos virtuvėje

Neleidžiate mėsai pastovėti


Jei mėsą puolate pjaustyti vos tik nuėmę nuo kepimo grotelių, žinokite, kad elgiatės ne itin protingai. Iš karto supjaustytas kepsnys valgant ims kietėti. Taip atsitiks todėl, kad mėsa nebus spėjusi „pailsėti“ po kepimo. Ant kepamos mėsos paviršiaus paprastai išsiskiria sunka. Jei iškepta mėsa iš karto supjaustoma, toji sunka nuvarva. Siekiant šito išvengti, kepsniui reikia leisti pastovėti (maždaug penkias minutes), kad sunka susigertų į vidų ir mėsa taptų sultinga. Stovintį kepsnį vertėtų uždengti aliuminio folija: pamėginkite suformuoti iš jos savotišką palapinę, kad nesiliestų prie mėsos.

Ne patys tarkuojate sūrį


Ar žinojote, kad maišeliais parduodamas sutarkuotas sūris yra padengtas celiulioze? Celiuliozė neleidžia į maišelį subertam sūriui sulipti, tačiau kaip tik todėl kai kurių patiekalų gamyba gali baigtis fiasko. Gamindami makaronus ar netgi picą, sūrį tarkuokite patys. Tada jis puikiai išsilydys, taps tąsus – kaip tik toksai, koks turi būti minėtuose patiekaluose.

Virdami makaronus pamirštate iš anksto įberti druskos


Druskos galima įberti ir įpusėjus makaronų virimo procesui, bet jei pasūdysite vandenį ir tik tada subersite makaronus, rezultatas bus kur kas geresnis.

Nepasiruošiate produktų


Ruošiant daugybę patiekalų, tenka atlikti tam tikrus veiksmus, pavyzdžiui, nuolatos maišyti arba plakti kaitinamą padažą. Jei kaip tik tuo metu turėsite nulėkti iki šaldytuvo pasiimti kokio nors produkto, padažas gali prisvilti. Norėdami viską atlikti kokybiškai ir išvengti sumaišties, produktus, kuriuos turėsite naudoti, pasiruoškite iš anksto – susistatykite ant spintelės, kad viskas būtų po ranka.

Plaunate vištieną


Gal manote, kad nuskalaudami vištienos blauzdeles apsisaugote nuo mikrobų, tačiau pasielgiate kaip tik priešingai. Plaunant vištieną kyla pavojus paskleisti ant indų ir įvairių paviršių per maistą plintančius užkratus. Štai kodėl žalios vištienos plauti negalima.

Netinkamai sudedate produktus į šaldytuvą


Sveikatos bėdų gali sukelti ir netinkama tvarka šaldytuve. Užvis blogiausia, jei viršutinėje lentynoje, virš žalumynų ir daržovių esate pratę laikyti termiškai neapdorotą mėsą. Yra ir keletas kitų taisyklių, kurių patartina laikytis dedant produktus į šaldytuvą.

Per retai keičiate kempinėles


Indų plovimo kempinėlės – nuostabi terpė mikrobams daugintis, todėl jas reikia keisti bent kas mėnesį. 2017 metais atliktas tyrimas parodė, kad kempinėlėse gali tarpti net 362 tipų bakterijos, įskaitant ir tas, kurių yra išmatose. Jeigu neturte indaplovės ir kempinėles naudojate gana intensyviai, jas keisti turėtumėte net kas dvi savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)