Juk žinote, kaip malonu vasarišką maistą ragauti ir šaltuoju sezonu. Už tai, kad šitai apskritai įmanoma, turime dėkoti senoms vaisių ir daržovių konservavimo tradicijoms.

Pomidorų konservavimas – puikus gausaus derliaus panaudojimo būdas, leidžiantis sumaniai paįvairinti žiemą vartojamą maistą. Šiais laikais tokie motyvai, aišku, nebėra aktualūs, nes net ir pasibaigus pomidorų sezonui, šių daržovių ištisus metus galima rasti parduotuvėse. Vis dėlto Rytų Europos šalių gyventojai ir toliau užsiima pomidorų konservavimu. Kodėl? Ogi todėl, kad vasarą sunkstantys pomidorai yra saldesni, kvapnesni ir ryškesnio skonio.

Sūrymą, kuriuo užpilami pomidorai, galima pasigaminti įvairiais būdais. Tradiciškai šios daržovės rauginamos. Rauginti pomidorai ne tiktai skanūs, bet ir sveiki, nes fermentacijos procesas neapsieina be gerųjų bakterijų. Kad pomidorai būtų aštresni ir įgautų ypatingo skonio, galima naudoti actą. Tada konservavimo procesas nebūna visiškai natūralus, o taip paruošti pomidorai vadinami marinuotais.

Šįkart siūlome pasigaminti tik šiek tiek sūrstelėjusių pomidorų, kuriuos skanauti galima jau po 24 valandų. Neįtikėtinai gardūs pomidorai ypač tinka prie šviežių virtų bulvyčių.

Sūdyti pomidorai

Produktai, kurių reikės 3/4 litro stiklainiui:

  • 500 ml vandens,
  • 500 g vyšninių pomidorų,
  • 2 šaukštų druskos,
  • 1 šaukšto cukraus,
  • 5 skiltelių česnako,
  • laurų lapų,
  • kalendros sėklų,
  • čiobrelių,
  • kvapiojo pipiro.

Gaminimo eiga:

1. Nuplaukite pomidorus ir prieskoninius žalumynus.

2. Pagaminkite sūrymą: į vandenį suberkite druską, cukrų, kvapųjį pipirą ir kalendros sėklas ir leiskite vandeniui užvirti. Tada išjunkite kaitrą.

3. Kiekvieną pomidorą pradurkite, kad sūrymas pro skylutę galėtų patekti į pomidoro vidų ir visą jį permerkti.

4. Supjaustykite česnako skilteles. Į sterilų stiklainį sudėkite žalumynus, pomidorus ir česnakus. Pasistenkite, kad indas būtų pilnas.

5. Užpilkite pomidorus karštu sūrymu ir uždarykite stiklainį.

6. Palaukite, kol skysti atvės ir padėkite stiklainį į šaldytuvą. Po 24 valandų jau galėsite mėgautis švelniai sūrstelėjusiais pomidoriukais.

Sūdyti pomidorai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)