Šilkinis kugelis

Reikės:

  • 800 g nuskustų bulvių
  • 2 vid. dydžio svogūnų
  • 60 g sviesto
  • Aliejaus (kepti)
  • 350 ml grietinėlės (grietinėlės kavai ir padažams – 13–18 proc. riebumo)
  • akmens druskos
  • juodųjų pipirų „Telicherry“
  • 5–6 vištienos blauzdelių
  • 1 šaukšto kmynų
  • 1 šaukšto mėsos prieskonių su prieskoninėmis žolelėmis ir česnaku
  • 1 kriaušės
  • 150 g kreminės varškės
  • 2 kiaušinių
  • Grūdėtosios varškės ir grietinės (patiekti)
  • Laiškinių česnakų (pabarstyti)

1. Bulves sutarkuokite smulkia tarka arba pasmulkinkite virtuviniame kombaine. Masę sudėkite į koštuvą ir nuspauskite. Koštuvą įstatykite į plautuvę arba į dubenį ir kol kas atidėkite, kad nuvarvėtų.
2. Svogūnus smulkiai supjaustykite.
3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite šlakelį aliejaus ir sudėkite smulkintus svogūnus. Kepkite, kol gražiai apskrus, ir stebėkite, kad nesudegtų. Kai svogūnai taps aukso spalvos, supilkite grietinėlę ir nukaiskite.
4. Į bulvių masę supilkite svogūnų ir grietinėlės mišinį. Įberkite druskos ir pipirų.
5. Blauzdeles pabarstykite kmynais, mėsos prieskoniais su prieskoninėmis žolelėmis ir česnaku, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite akmens druska ir juodaisiais pipirais. Palikite 10–15 min. Po to marinatą kiek įmanoma nustumkite po odele. Blauzdeles apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus.
6. Kriaušę nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka, sumaišykite su varške. Visą mišinį sukrėskite į bulvių masę. Išmaišykite. Išplakite kiaušinius iki putų ir sumaišykite su bulvių mase.
7. Kepimo formą patepkite aliejumi, į ją sudėkite apkeptas vištienos blauzdeles ir užpilkite bulvių mase. Šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą.
8. Patiekite su grūdėtąja varške, sumaišyta su grietine, ir pabarstykite laiškiniais česnakais.


Šilkinio kugelio paslaptys:

1. Nukoštos bulvės
2. Pakepinti svogūnai
3. Grietinėlė
4. Kmynai
5. Išplakti kiaušiniai
6. Kreminė varškė
7. Tarkuota kriaušė

· Grietinėlę galite pakeisti pienu – visą arba dalį jos.
· Varškė turi būti kreminė, jei tokios neturite, pertrinkite įprastą grietinėlę per sietelį arba trintuvu.
· Galite naudoti ir kitas vištienos dalis, bet būtinai su kaulu.
· Mėsą galite pakeisti varškės arba daržovių įdaru, galite įdėti rūkytos šoninės. Labai gardus ir bemėsis variantas.
· Jeigu norite, kad kugelis būtų tvirtesnis ir galima būtų jį pjaustyti, pilkite mažiau grietinėlės.
· Jeigu jums liko kugelio masės, galite ją nekeptą užšaldyti keksiukų formelėse arba užšaldyti jau iškeptą kugelį. Taip pat labai patogu užšaldyti iškeptą porcijinį kugelį.

Alfo Ivanausko šilkinis kugelis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)