Labai svarbu, kad ryžiai būtų aukštos kokybės, todėl Italijoje yra naudojami „arborio“ arba „carnaroli“ ryžiai, kurie puikiai išlaiko struktūrą, nesuverda. Mes lengvai nusižengiame taisyklei gaminti šį patiekalą su sviestu, nes rūpinamės sveikata. Naudojame tyrą aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų. Lietuvos prekybos centruose pirkite neišlukštentas šviežias krevetes. Risotto papuošimui siūlome prabangesnių ir stambesnių langustinų, tigrinių krevečių. Jūros gėrybes pakepame keptuvėje be riebalų ir nugariname desertiniu Sicilijos vynu „Marsala“. Romietiškas itin sultingas cukinijas parduoda kiekvienas daržovių prekeivis Romos turguje – šių cukinijų paviršius šviesesnis, šiurkštus. Tačiau risotto patiekalui tinka ir stambesnės tamsios cukinijos, kurias tikrai rasite Lietuvos prekybos centre.

Nepamirškite, kokybiškam risotto pagaminti reikia nemažai kantrybės, nes nuo puodo, kuriame minkštėja ryžiai, nevalia atsitraukti. Juos būtina nuolat maišyti, papildant sultiniu. Jei siekiate, kad risotto būtų aromatingesnis, išsivirkite žuvies sultinį iš jūros gėrybių kiautų, jei dietiškesnis – tiks daržovių sultinys.

Risotto gaminome apie 20 minučių. Papildome sultiniu, uždengiame dangčiu, paliekame dar kelioms minutėms, kad susiformuotų kremas. Italijoje tai vadinama „mantecare“. Lėkštę puošiame egzotiška jūros gėrybe – canocchia – jūros cikada. Įdomu ir tai, kad Romos žuvies turguje ji vadinama panocchia.

Risotto – itin naudingas sveikatai. Jame gausu baltymų. Patiekalas tuo pat metu ir sotus, elegantiškas, jūsų svečiams tikrai padarys įspūdį.

Patiekalui pagaminti naudojame:

Ingredientai 4 asm.:

- 200 g „arborio“ arba „carnaroli“ ryžių
- 3 cukinijos
- 1 svogūnas
- 200 g krevečių
- 1 taurė baltojo vyno
- stiklinė sultinio
- tyras alyvuogių aliejus
- desertinis vynas „Marsala“

Gaminimas:

- puode aukštais kraštais šiek tiek pakaitinkite alyvuogių aliejų
- suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, pakepinkite
- į svogūnus supilkite ryžius, maišykite
- nuplikykite baltuoju vynu
- kitame puode išsivirkite sultinį, juo nuolat papildykite ryžius
- į keptuvę be riebalų sudėkite neišlukštentas krevetes, pakepinkite, kol pakeis spalvą
- nuplikykite desertiniu vynu „Marsala“, ataušinkite, išlukštenkite
- keptuvėje lengvai pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų
- sudėkite supjaustytas cukinijas, pakepinkite
- ryžiai jau minkštėja apie ketvirtį valandos, sudėkite cukinijas ir krevetes kartu su išsiskyrusiu „sugo“
- išmaišykite
- uždenkite dangčiu
- patiekdami papuoškite tigrinėmis krevetėmis, langustinais

Jurga Jurkevičienė gamina risotto su cukinijomis ir krevetėmis
Foto: Recepto autorė

Jurgos ir Pauliaus receptus rasite jų knygoje „Romanas su Italija“.

Romanas su Italija
Foto: Knygos viršelis